Pyszne ciasteczka - przysmak z królewskich dworów
Historia ciastek zaczyna się w czasach, w których zakuci w zbroje rycerze konkurowali ze sobą o względy pięknych dam dworu. Królowie i zamożni lordowie sprowadzali na swoje dwory najlepszych cukierników, piekarzy i piernikarzy. Specjaliści prześcigali się w pomysłach na ciasta, bezy i pierniki.
Naturalną koleją rzeczy było odkrycie nowego zastosowania znanego wytworu cukierniczego. Tak ciasto kruche przysłużyło się do rozwinięcia pomysłów na słodkie przyjemności.
Jak ktoś wpadł na to, by piec ciastka? Prawdopodobnie jest to opowieść o kolejnym przypadkowym wydarzeniu, które zmieniło losy kulinarnej historii świata.
Bardzo prawdopodobne, że po wyjęciu z blachy płatu ciasta, boki czasem zostawały przyklejone do formy. Skrawki były mocno wypieczone i po usuwaniu z formy łamały się na kawałki. Głodny pomocnik cukiernika lub sam mistrz sięgnął po kawałek pozostałości po cieście i... wpadł na pomysł, by robić ciastka tak samo, jak przygotowuje się ciasta. I, w zależności od jego preferencji, poszukiwał doskonalszych receptur.
Ale ciasta były drogie. Cukier i inne dodatki, które sprawiały, że ciasteczka były tak pyszne, stanowiły towary luksusowe. Tylko zamożni mieszkańcy miast i dworów mogli sobie na nie pozwolić. Szczytem rozwoju ciastkarskiego słodkiego rzemiosła była końcówka XVIII wieku, czyli czasy słynnej Marii Antoniny.
Królowa Francji na wieść o problemach głodujących mieszkańców, miała odpowiedzieć:
"Niech jedzą ciastka!"
I o ile nie pora komentować działania podejmowane przez dwór, tak powstała jedna z bardziej znanych anegdot o słodkościach. Faktem jest, że królowa wręcz kochała ciastka, ciasteczka, babeczki i różnorakie przekąski. Sprowadziła do Wersalu znakomitych mistrzów cukiernictwa i śmiało można stwierdzić, że mimo plotek na tle politycznym, znacznie przyczyniła się do rozwoju sztuki pieczenia pysznych ciastek.
Na szczęście późniejsze epoki przyniosły usprawnienia, które sprawiły, że ciastka trafiały na półki sklepów i stały się szeroko dostępne.
Ale tak między nami - chyba najlepsze są te, które upiecze się samemu w domu. Sprawdź kilka niezbędnych porad na temat przygotowywania ciastek i wypróbuj sprawdzone przepisy od wedlowskich mistrzów czekolady i cukiernictwa.
Jak przechowywać ciasteczka, by zawsze świetnie smakowały?
Świeżo upieczone ciasteczka to łakomy kąsek. Jeszcze ciepłe po wyjęciu z piekarnika świetnie smakują, nawet gdy planujesz dodać do nich polewę lub inne urozmaicenia.
Gotowe ciastka, czy to na bazie mąki ze zbóż, czy ich odpowiedników, dobrze podawać niemal od razu po przygotowaniu. Są wtedy najsmaczniejsze i delikatne. Jednak co w przypadku, gdy pieczesz więcej ciastek? Planujesz przyjęcie, a łakocie stanowią jeden z punktów na liście przysmaków do podania? Albo też przygotowałaś/łeś trochę za dużo ciasteczek i zastanawiasz się gdzie i jak możesz je przechować?
Ciastka zawsze można zachować na później. W celu zapewnienia ich świeżości przydadzą się dwie rzeczy: szczelny pojemnik (szklany słoik, metalowa puszka) i kilka serwetek (mogą być bawełniane lub papierowe).
Wyłóż dno pojemnika serwetką i ułóż ciastka. Zamknij pojemnik i upewnij się, że naczynie jest szczelne. Przechowuj ciastka w ciemnym i suchym miejscu. Wykorzystaj wolne przestrzenie w kuchennych szafkach. Kruche ciasteczka, jak i ciastka maślane nie lubią wilgoci i zimna - unikaj lodówki i piwnicy.
Tak zabezpieczone ciastka poczekają na Twoich gości lub sięgniesz po nie, gdy znów nabierzesz ochoty na coś pysznego. I pamiętaj - w tym przypadku poczekaj, aż ciastka wystygną, zanim włożysz je do pojemnika i odłożysz do szafki.
Co zrobić, aby ciastka zmiękły? Sprawdzony sposób, który pomoże Ci zajadać pyszne ciasteczka
Jeśli przygotowane ciastka są dla Ciebie za twarde lub chcesz, by przygotowane pierniczki były szybciej gotowe do podania wystarczy, że zrobisz jedną rzecz. Pokrój jabłko na kawałki i umieść je w pojemniku z ciastkami. Wymieniaj kawałki jabłka co 2-3 dni. Kontynuuj tak długo, że smaczne ciasteczka nabiorą oczekiwanej miękkości i staną się jeszcze smaczniejsze.
Poza tym Twoje ciasteczka nabiorą przyjemnego jabłkowego aromatu. Jeśli przygotowujesz ciastka jesienią, zimą lub na Święta Bożego Narodzenia, możesz dodatkowo oprószyć jabłka odrobiną cynamonu i dodać goździki. To idealny patent na ciasteczka świąteczne.
Zawartość pojemnika zamieni się w porcję korzennych ciastek Twojego wypieku.
Jak wykrajać ciastka?
Część przepisów zakłada formowanie okręgów, ale możesz śmiało eksperymentować z ciekawymi formami Twoich ciasteczek.
Zaopatrz się w różne foremki do ciastek - choinki, gwiazdki, trójkąty, ludziki, serduszka - znajdź kształty, które przypadną Ci do gustu. Sprawdź zawartość szuflad w kuchni i użyj dostępnych naczyń do wycinania ciastek. Na przykład uzyskasz idealne okręgi używając szklanki lub wieczka od słoików.
Sięgnij po nóż do pizzy i wycinaj kształty, których nie znajdziesz w standardowych foremkach. Wytnij w tekturze wzory, które Ci się podobają, przyłóż do rozwałkowanego ciasta i wytnij ciasteczka wedle swojego pomysłu.
Sprawdź inspiracje od mistrzów wypieków i zacznij przygodę z domowymi ciasteczkami.
Ciasteczka owsiane, które zawsze się udają. Sprawdź jak zrobić perfekcyjnie kruche ciasteczka
Przepis na sprawdzone ciasteczka owsiane z pewnością przypadnie Ci do gustu. Szybkie ciasteczka to idealny pomysł na podwieczorek i lekka przekąska do kawy. Wersja z kawałkami czekolady umili każdego. Sprawdź jak zrobić ciasteczka owsiane i spakuj kilka ciastek do pudełka dla członków Twojej rodziny. Owsiane ciasteczka Twojego wypieku są świetne na przerwę w szkole i pracy.
Ciastka z kuchni francuskiej. Jak zrobić makaroniki?
Wizyta w dobrej kawiarni często łączy się z ochotą na słodką przekąskę. A frykasy znad Loary nie kończą się na wyrobach z ciasta francuskiego. Wkawiarenkach często znajdziesz kuszące wyglądem i smakiem kolorowe makaroniki. Są lekkie, lekko ciągnące i wprost rozpływają się w ustach. I tak przyjemnie twarda skorupka... Po prostu pycha.
Teraz możesz przygotować perfekcyjne makaroniki w domu. Sprawdź jak zrobić makaroniki, które oczarują Twoich gości. Poczuj się jak w najlepszej kawiarni serwującej smaczne ciasteczka. Lepiej od razu przygotuj ich więcej - z pewnością znajdą się zainteresowani na słodką przekąskę.
Ciasteczka czekoladowe, którym nie można się oprzeć. Czekoladowe trufle w pistacjach - z gorzkiej lub białej czekolady
Przeglądając witryny najlepszych cukierni prędzej czy później trafisz na małe niepozorne czekoladowe kuleczki. Pewnie zobaczysz takie, które mają polewy i są oprószone smakowitymi dodatkami. Teraz możesz przygotować czekoladowe trufle w pistacjach - z gorzkiej lub białej czekolady w swojej domowej cukierni. Są to ciastka o mniej klasycznej formie, co nie znaczy, że są bardziej wymagające. Nie da się nimi zawieść.
Co więcej, ten przepis możesz modyfikować wedle upodobań. Przejrzyj szafki w kuchni i dodaj do trufli orzechy, rodzynki, płatki śniadaniowe i cukrową posypkę. Trufle to znakomity pomysł na ciasteczka świąteczne, które z powodzeniem możesz podarować bliskim z dodatkiem cynamonu i kandyzowanych pomarańczy.
Ciasteczka kruche. Tradycyjny przepis na klasyczne ciastka z kawałkami czekolady
Klasyczne ciasteczka czekoladowe to prosty przepis, który z łatwością przygotujesz w domu z użyciem podstawowych składników. Świetnie smakują z ciemną, jak i z białą czekoladą. Podaj je do porannej kawy i popołudniowej herbaty. Z pewnością zachwycą każdego fana domowych słodkości.
Sprawdź przepis na klasyczne ciasteczka czekoladowe i wyczaruj pachnące kruche ciasteczka w parę chwil.
Ciastka na Święta Bożego Narodzenia i jesienno-zimową porę
Święta to szczegóły czas. Rodzina gromadzi się w kuchni i razem tworzy wspaniałe smakołyki, które trafią na świąteczny stół. Najmłodsi uwielbiają aktywny udział – zaproponuj im formowanie ciasteczek. Aby ten wyjątkowy czas, upłynął jeszcze przyjemniej, zdaj się na sprawdzone przepisy na ciastka.
Jednym z nich jest pomysł na ciasteczka korzenne. Dziecinnie prosty i szybki przepis na kruche ciastka maślane z pewnością ucieszy niejednego malca, a i starsi chętnie sięgną po małe łakocie z ulubionymi dodatkami.
Kiedy nadejdzie czas na przerwę w pieczeniu, warto wybrać się na bitwę na śnieżki. Warto, aby ktoś jednak został w domu i przygotował smakowite czekoladowe kule śnieżne, które rozgrzeją zmarznięte buzie po powrocie z jazdy na sankach.
Czekoladowe batoniki, które zrobisz w 5 minut
Poszukiwania idealnego przepisu być może doprowadziły Cię do odwiedzania jakiejkolwiek strony internetowej i bezowocnych rubieży wyszukiwarki. Na szczęście trafiłeś do nas. By nie zwlekać ani chwili dłużej, wypróbuj smaczne czekoladowe batoniki w 5 minut. Ciastka maślane to nie wszystko! Może tym razem wprowadź do swej kuchni małą, szybką innowację? Sprawdź jak będą smakować z rodzynkami, bakaliami i kawałkami czekolady!
Jeśli uwielbiasz batoniki koniecznie spróbuj przepisu na batoniki twarogowe.. Twarożek z czekoladą stanowią idealną parę – delikatna słodycz w ciemnej otoczce. Nie musisz kupować batoników w sklepie przy kasie. Zrób swoje i nasza rada - lepiej przygotuj ich więcej. Są tak dobre, że z pewnością będziesz się musiał/a nimi podzielić.:)
Cytrynowy twist: maślane ciasteczka z białą czekoladą i nutą cytryny
Ciastka pełne maślanego smaku cieszą się niemijającą popularnością. Czasem jednak wydają się nam zbyt zwyczajne, by upiec je własnoręczne=ie. Niech Cię to nie powstrzymuje – klasyczne przepisy są najlepsze w domowym wykonaniu. Kolejnym atutem jest to, że możesz dodać każdy smakowy twist, na który masz ochotę. Na przykład: otarta skórka z cytryny nada ciekawej, rześkiej nuty, która ożywi tradycyjny przepis.
Ciastka, które zawsze się udają
Na naszej stronie internetowej znajdziesz sprawdzone przepisy w mistrzowskiej kolekcji E.Wedel. Inspiruj się i dziel się smakowitymi wypiekami z najbliższymi.