9
1 godz. 30 min
1 porcja
Łatwe
Ciasta i desery

Przepis na wilgotne ciasto czekoladowe

Masz ochotę na czekoladę w postaci innej niż klasyczna tabliczka? Ciężkie i mocno wilgotne – oto ciasto czekoladowe, które będzie prawdziwą przyjemnością dla zmysłów.

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 10

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Wilgotne ciasto czekoladowe powinno być delikatne, ale jednocześnie zakalcowate. Taka właśnie jest specyfika tego wypieku, któremu bardzo blisko do amerykańskiego brownie, choć to jest znacznie lżejsze. Zniewala nie tylko mocno czekoladowym smakiem, ale również przyjemnym aromatem. Ciekawym rozwiązaniem jest tutaj syrop, który nadaje ciastu odrobiny słodyczy, przełamując jednocześnie gorzką czekoladę.

Ciasto czekoladowe możesz serwować w wielu wariantach: solo lub z ulubionymi dodatkami. Świetnie będzie smakować z lekko kwaskowatą konfiturą wiśniową. Dobrym połączeniem są także sorbet z owoców leśnych czy prawdziwa bita śmietana.  Tylko od Ciebie zależy, jak podasz to ciasto czekoladowe. Niezależnie od wersji, będzie smakować doskonale. To wielka przyjemność dla podniebienia od pierwszego do ostatniego kęsa.

Wilgotne ciasto czekoladowe to wypiek, który sprawdzi się na wiele okazji: na święta, urodziny, wizytę znajomych, a nawet jako weekendowy podwieczorek. Jest bardzo uniwersalne, dlatego przypadnie do gustu dorosłym, jak i dzieciom – szczególnie, jeśli zostanie zaserwowany z różnymi dodatkami. Dzięki wielu możliwościom podania, nigdy się nie nudzi – za każdym razem smakuje nieco inaczej.

Komentarze