Ciasta i desery potrafią kryć w sobie tak wiele – mogą być i kruche, i wilgotne, rozpływać się w ustach lub zaskakiwać chrupkością, czasem zniewalają słodyczą. A my kochamy je wszystkie tak samo. Jednak to domowe specjały mają w naszych sercach wyjątkowe miejsce. Bo najlepsze słodkie przysmaki robi się z miłości do pieczenia, jedzenia i wspólnego celebrowania każdej chwili.
Ciasta to powtarzalne składniki w niepowtarzalnej formie
Pyszne ciasto może kryć w sobie wiele smaku, a nierzadko przygotowane jest z najprostszych składników. Nie zmienia to oczywiście faktu, że uwielbiamy je zajadać. Co sprawia, że ciasta są tak smaczne? To niepowtarzalna kombinacja bardzo prostych elementów, które każdy z nas trzyma w swoich domach.Zazwyczaj bazę stanowi mąka – już nie tylko pszenna o drobnym przemiale z małym dodatkiem ziemniaczanej. Coraz częściej wprowadzamy do naszych kuchni mąkę migdałową, kukurydzianą czy kokosową bądź też gotowe mieszanki. Ale przecież sama mąka nie wystarcza. Potrzebujemy również tłuszczu – masła lub oleju roślinnego – który doda ciastu delikatności i smaku; cukru, dzięki któremu całość będzie słodka; jajek, które zapewnią masie odpowiednią konsystencję; mleka lub wody, które wszystko to złączą. Konieczny jest też element wspierający rośnięcie ciasta. Na przykład proszek do pieczenia albo drożdże.
Pyszne ciasta niejedno mają imię, a jednak kryją się za nimi naprawdę proste półprodukty. Wystarczy tylko dobrze je ze sobą połączyć, by otrzymać drożdżowy wypiek z ulubioną kruszonką czy zimny deser idealny na letnie popołudnie. Ich wyjątkowość często kryje się w prostocie, a szczypta pomysłowości tylko ją potęguje. Lecz to grozi, że będą nam się śniły po nocach, a na myśl o ich smaku będzie cieknać nam przysłowiowa ślinka.
Desery, które musisz zrobić choć raz w życiu
Jeśli kochasz nie tylko zajadać słodycze, ale także je przygotowywać, prawdopodobnie masz już na swoim koncie niemałą listę ciast, które potrafisz upiec. Jeśli jednak dopiero zaczynasz, koniecznie zacznij od tych pyszności. To prawdziwe klasyki, które warto piec na święta, spotkania z rodziną czy urodziny.
Bez niego święta nie byłyby takie same
Czy wyobrażasz sobie święta bez makowca? My również nie. To jedno z najpopularniejszych polskich ciast. I chociaż obecnie nasze możliwości są coraz większe, my nadal decydujemy się na takie klasyki. Makowiec jest ciastem drożdżowym, a zatem wymaga odrobiny czasu, by je przygotować. Nie zniechęcaj się jednak – dzisiaj i tak nie spędzamy nad makowcami tak wiele czasu, jak nasze babcie czy prababcie, które własnoręcznie mieliły mak. Dzisiaj masę makową możesz kupić w sklepie, gotową do użycia. Jeśli chcesz, by Twoje ciasto smakowało naprawdę doskonale, dodaj do makowca jeden składnik, który podbije smak maku. To kandyzowana skórka pomarańczowa. Dzięki niej to fantastyczne ciasto będzie jeszcze smaczniejsze.
Królowa letnich wypieków
W każdym wydaniu jest idealnie smaczna. Zarówno sama, z kruszonką, jak i z owocami. Pewnie już wiesz, że mowa o drożdzcówce. Czy to duża, pieczona na blaszce,czy mała, w formie niewielkich bułeczek. Sprawdzone przepisy na ciasto drożdzowe przekazuje się z pokolenia na pokolenie. A jednak podświadomie wiemy, co w tym cieście musi się znaleźć. Drożdżówka to przede wszystkim masło, drożdże i mleko. To one, zaraz obok mąki, są tu najważniejsze. Do tego dochodzi także długie ugniatanie, które sprawia, że ciasto jest sprężyste, a po upieczeniu idealnie mięciutkie. Takie ciasta kochamy najbardziej.
Ciasto czekoladowe
Najlepsze ciasta są przede wszystkim proste. A skoro o prostocie mowa, nie możemy nie wspomnieć o czekoladowym deserze, który wymaga tylko kilku składników – w tym kakao, które sprawia, że deser jest aromatyczny i wyrazisty. Czekoladowe ciasto smakuje idealnie z orzechami czy takim dodatkiem jak wiórki kokosowe. Znakomicie jednak sprawdzi się samo, bez niczego lub z dodatkiem kawałków czekolady. Ciasta tego typu są może i proste, ale jakie smaczne!
Kawowe tiramisu
Raczej nie pamiętamy go z naszego dzieciństwa, ale z pewnością zdążyliśmy się nim już parokrotnie zachwycić. Ujmuje nas warstwami i balansem smaków - biszkopty nasączone mocną kawą połączone z migdałową nutą amaretto. Wielu darzy je większą sympatią niż tradycyjną szarlotkę. Sam przyznasz, że obsypany kakao wierzch kusi od samego początku, a smak włoskiego klasyka jest niezapomniany.
Sprawdzone przepisy na ciasta i desery oczywiście w każdym domu wyglądają trochę inaczej. W niektórych zachęca się głównie do pieczenia serników, w innych królują nowoczesne desery i puddingi. Słodkie wyroby zawsze jednak dają Ci całe mnóstwo możliwości. Cukiernicze receptury to bogate królestwo, które zapełnione jest przeróżnymi połączeniami i smakami gotowymi do odkrycia. Jeśli lubisz poznawać nowe przepisy tak samo, jak lubisz zajadać pieczone przez siebie ciasta, koniecznie zostań z nami. Tu zawsze znajdziesz mnóstwo inspiracji do robienia tego, co kochasz najbardziej!