117
20 min
6 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Mocno Czekoladowe Brownie

Brownie jest bez wątpienia kultowym ciastem, uwielbianym przez wszystkich czekoladoholików. Jeżeli chcesz, żeby było idealne miękkie i rozpływało się w ustach – skorzystaj z naszego przepisu. Na pewno się nie zawiedziesz!

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 6

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Przepyszne ciasto z dodatkiem gorzkiej czekolady, które zawsze się udaje

Pyszne czekoladowe ciasto to świetny pomysł na słodki deser, który przygotujesz raz-dwa. Najlepsze brownie to takie, którym podzielisz się z bliskimi i przyjaciółmi. Poza tym przepis jest na tyle prosty, że warto zaprosić Twoich gości do wspólnego pieczenia. Tylko pamiętaj o odpowiednim zapasie gorzkiej czekolady. Każdy prawdziwy łasuch z pewnością skusi się na kawałek tego przysmaku, zanim użyjesz go w przepisie.

Brownie to obłędne połączenie smaku tabliczki czekolady gorzkiej i mlecznej. Wyobraź sobie miękki ciągnący się środek, lekko chrupiącą skórkę i mocno czekoladowy smak. Takiego ciasta czekoladowego próżno szukać na sklepowej półce, bo najlepsze brownie to takie, które szybko i w prosty sposób przygotujesz w domowej kuchni.

Jak powstało pierwsze brownie?

Każdemu, kto piecze i gotuje zależy na tym, by jego dzieło wyszło idealnie. Dobry cukiernik - nawet ten domowy - wie, że powinien zadbać o odpowiednią ilość składników, by w czasie pracy nic nie odciągało uwagi od tworzenia czegoś pysznego.

Na pewno w Twojej domowej spiżarni znajdzie się czekolada i cukier. Pewnie masz też orzechy, mąkę, trochę jajek i inne pyszne dodatki, które sprawią, że słodkie wypieki będą przepyszne.

Co się jednak stanie, gdy coś pójdzie nie tak? Zapomnisz o czymś i super przepis okaże się super klapą...

Na szczęście ktoś kiedyś trochę się zapomniał przy pieczeniu i dlatego dziś możemy cieszyć się smakowitymi pomysłami na brownie.

Pierwsze brownie powstało przez przypadek - podobnie jak wiele wynalazków i pyszności, które dziś możemy przygotować we własnym domu.

Podobno pewna gospodyni chciała przygotować czekoladowe ciasto dla swoich gości. Miała wszystkie składniki i wiedziała, że banalnie prosty przepis musi się udać. Musiała być bardzo zaskoczona kiedy pewna sukcesu, wyjęła płaskie ciasto z piekarnika. Okazało się, że zapomniała o proszku do pieczenia.

Mimo to pokroiła ciasto na kawałki i podała gościom. Mocno wilgotne i czekoladowe ciasto okazało się strzałem w dziesiątkę. Goście zajadali "nieudany" wypiek i poprosili o dokładkę. Brownie okazało się jednym z najsmaczniejszych ciast i szybko trafiło między inne przepisy na proste wypieki.

Mimo pomyłki gospodyni, fani słodkości zakochali się w oryginalnej konsystencji i smaku brownie. Dziś możesz podać małe kawałeczki tego wypieku swoim gościom i bliskim.

Jeśli chcesz, aby Twoje ciasto wyszło pyszne i mocno czekoladowe, kieruj się krokami tego przepisu.

Czekoladowe ciasto, które możesz urozmaicić na wiele sposobów

Przepis podstawowy zakłada użycie tylko kilku składników takich jak: czekolada, masło, mąka, cukier i jajka. Dzięki temu brownie to dziecinnie prosty przepis, który zawsze się udaje. Jeśli chcesz przygotować mocno czekoladowe brownie, które zaskoczy niejednego fana słodkich przepisów, koniecznie skorzystaj ze sprawdzonych sposobów na urozmaicenie swojego wypieku.

Brownie ze świeżymi malinami

Korzystając z dostępu do świeżych owoców przez cały rok, sięgnij po świeże maliny. Udekoruj nimi podane ciasto. Możesz przygotować z nich szybki mus owocowy i polać brownie. Równie smaczne połączenie malin i ciasta uzyskasz, jeśli ozdobisz małe kawałeczki porcją bitej śmietany i na nią położysz soczyste maliny.

Słony karmel i brownie to idealne połączenie

Chcesz, aby ciasto nie tylko dobrze smakowało, ale też świetnie się prezentowało? Przygotuj polewę o smaku słonego karmelu i udekoruj nią ciasto.

Potrzebujesz kilku podstawowych składników: 100 g cukru, 50 g masła, 100 ml śmietanki kremówki 36% i szczyptę soli. Jako opcja możesz dodać masło orzechowe dla bardziej wyrazistego smaku (2 łyżki).

Sięgnij po rondelek. Wsyp cukier i równo go rozprowadź w naczyniu. Podgrzewaj na średnim ogniu. Nie mieszaj. Zaczekaj, aż się rozpuści i zbrązowieje.

Dodaj masło i mieszaj, aż składniki się połączą.

Dodaj śmietankę i mieszaj do zagotowania i uzyskania jednolitej masy. Dodaj szczyptę soli.

Na koniec możesz dodać masło orzechowe - jako opcja.

Poczekaj, aż trochę przestygnie i polej kawałki brownie.

Kiedy wyjąć brownie z piekarnika?

Czas pieczenia jest kluczowy w przepisie na brownie. Jeśli chcesz uzyskać wilgotny i lekko ciągnący się środek, wyjmij ciasto po 20 minutach. Przestrzegaj czasu pieczenia i ciesz się  mocno czekoladowym wypiekiem.

Jakie powinno być brownie po upieczeniu?

Ciasto brownie powinno być lekko chrupiące na wierzchu i wilgotne, mokre w środku. Może być delikatnie ciągnące za sprawą niemalże płynnego środka, a po pokrojeniu na kawałki, brzegi i chrupiący wierzch mogą się kruszyć. Ciasto powinno być ciemnobrązowe lub czarne w zależności od rodzaju czekolad, których użyto w przepisie.

Czy brownie można przechowywać w lodówce?

Gotowe brownie można przechowywać w lodówce lub temperaturze pokojowej. Warto przykryć ciasto ściereczką lub włożyć do pojemnika, by nie wchłonęło zapachu innych produktów z lodówki. Można je też zamrozić. Jeśli przechowujesz ciasto w lodówce, przed podaniem wyjmij je, by nabrało temperatury pokojowej.

Czy ciasto brownie rośnie?

Twoje brownie urośnie. Może nie tak jak ciasta z proszkiem do pieczenia, ale spodziewaj się, że jego powierzchnia się zwiększy. Jeśli dodasz do przepisu proszek do pieczenia zdecydowanie bardziej wyrośnie. Po wyjęciu z piekarnika ciasto lekko opada i jest to całkowicie naturalne.

 

Sprawdź również nasz sezonowy przepis na Mazurka Wielkanocnego!

Komentarze