Brownie z daktylami i kardamonem
1
50 min
8 porcji
Łatwe
Ciasta i desery

Brownie z daktylami i kardamonem

Chcesz przygotować aromatyczne, czekoladowe brownie? To ciasto idealnie sprawdzi się jako przekąska o każdej porze dnia. Aby brownie było ciekawsze, dorzuć do niego słodziutkie daktyle, aromatyczny kardamon i... awokado, które sprawi, że będzie idealnie wilgotne. Lubisz czasem dodać nieco kontrowersji w kuchni? Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 12

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Brownie to cudowne ciasto, które doczekało się wielu wersji przepisów i swoich zagorzałych fanów. Niżej przedstawiamy kilka sposobów na urozmaicenie brownie, a także na przygotowanie klasycznej wersji tego ciasta w niecodziennej formie!

Czekoladowe ciasta a brownies

Na początek warto poznać różnicę pomiędzy tymi wypiekami. Wbrew pozorom bardzo się od siebie różnią. Co do zasady brownie jest mniej wyrośnięte. Dlaczego? Istnieje anegdota, która mówi, że pewna amerykańska gospodyni, robiąc ciasto w pośpiechu, zapomniała dodać do niego proszek do pieczenia i wyszedł jej zakalec. Zamiast piec ciasto od nowa, kobieta podała je swoim gościom i niespodziewanie okazało się ono bardzo smaczne. I tak już zostało, a brownie jest takim planowanym "zakalcem".

Jak prezentują się dokładne różnice między ciastem czekoladowym, a brownie?

  • czekoladowe ciasto w recepturach często zawiera mleko, co nie jest spotykane przy brownie;
  • do brownie dodaje się czekoladę, mimo że oryginalny przepis na to ciasto jej nie zawierał. W cieście czekoladowym nie jest konieczna, można ją zastąpić kakaem.
  • przez brak proszku do pieczenia w naszym przepisie brownie z daktylami (i nie tylko) jest niższe. W cieście czekoladowym nawet łyżeczka proszku do pieczenia wystarczy, aby ciasto wyszło puszyste.

Brownie, ciasto czekoladowe, nawet muffiny czekoladowe – wszystkie te wypieki różnią się od siebie. Mimo to, z każdym z nich możesz zaszaleć w swojej kuchni i przygotować swoją wersję, pomagając sobie dodatkami. Jeśli akurat masz ochotę na brownie, poznaj nasz przepis na amerykańską wersję tego wypieku.

Jak upiec klasyczne amerykańskie brownie?

Ten przepis ma już prawdopodobnie ponad kilkadziesiąt lat. Jednak za każdym razem wychodzi tak samo dobrze. Nic dziwnego, że jest nazywane klasykiem. Oto przepis na typowe amerykańskie brownie.

Składniki:

  • 200 g Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64% E.Wedel;
  • 100 g mąki pszennej
  • 250 g cukru drobnego
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C, grzanie góra-dół;
  2. Na początek rozpuść czekoladę. Połam ją na kawałki i wymieszaj z masłem w niewielkim rondelku. Gdy czekolada się rozpuści, zdejmij ją z ognia i odstaw do ostudzenia;
  3. Jajka zmiksuj z cukrem na gładką masę. Pamiętaj, aby jajka wbijać osobno. Dzięki temu, jeśli jedno okaże się zepsute, nie będziesz musiał przygotowywać masy od początku;
  4. Do gotowej masy jajecznej dodaj przesianą mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj całość drewnianą łyżką. Do rozpuszczonej czekolady dodaj posiekane orzechy włoskie i też wymieszaj;
  5. Następnie wlej powoli czekoladę z orzechami do masy jajecznej. Zamieszaj całość delikatnie;
  6. Ciasto na brownie przelej do formy i wyrównaj wierzch. Piecz je przez 25-30 minut. Na koniec zrób test suchego patyczka.
  7. Po wystygnięcia pokrój brownie i przed podaniem udekoruj je cukrem pudrem.

Masło się skończyło? Żaden problem!

Jeśli nie masz pod ręką masła, które jest w przepisie, czekoladę możesz rozpuścić w kąpieli wodnej bez dodatków. Masło w cieście zastąpisz za to olejem kokosowym. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzić z ilością tego zamiennika. Na 200 g masła dodaj 170 g oleju kokosowego. Olej kokosowy doskonale zastąpi też jedno dojrzałe awokado.

Aby ciasto nie było samotne, dodaj smaczne dodatki

Brownie, niezależnie od receptury, z której korzystasz, bardzo lubi wszelkie dodatki. Daktyle, orzechy, awokado, kardamon – te składniki już poznałeś.

Czas poznać i wypróbować też kilka innych opcji. Pomysły na dodatki podzieliliśmy według etapów przygotowania ciasta. Niektóre trzeba dodać na początku, inne przed i po upieczeniu brownie.

Dodatki, które możesz dodać, gdy miksujesz ciasto

Gdy przygotowujesz masę na brownie, dodaj do niej:

  • jabłka – jedno lub półtora jabłka startego na grubych oczkach;
  • posiekane orzechy – nie tylko z orzechów włoskich możesz uczynić dodatek do brownie – orzechy laskowe i nerkowca też świetnie się sprawdzą. Do miksowania dodaj pokrojone lub posiekane orzechy;
  • skórka pomarańczowa – wspaniale wzbogaci smak i aromat ciasta;
  • wiórki kokosowe – dodając je do brownie uzyskasz delikatny kokosowy smak;
  • chilli – może być w postaci przyprawy, ale możesz też użyć drobniutko posiekanej papryczki. To idealna opcja dla osób lubiących mocniejsze akcenty w deserach.

Dodatki do ułożenia na ciasto przed włożeniem do pieczenia

Gdy masa na brownie już jest przelana do blaszki lub tortownicy, możesz ułożyć na niej pyszne dodatki, które Twoi goście będą odkrywać w każdym kawałku. Co może stać się takim dodatkiem?

  • mrożone maliny – ale mogą być też świeże, zależnie od dostępności;
  • banany – pokrój je na plasterki, a brownie odwdzięczy Ci się pysznym, głębokim smakiem;
  • orzechy – tym razem ułóż je w całości, będą chrupać po upieczeniu;
  • jabłka – jeśli chcesz umieścić je na wierzchu, pokrojone je na plasterki lub w kostkę.

Dodatki do upieczonego brownie

Gdy Twoje brownie będzie już upieczone, również możesz dodać do niego coś smacznego, a nawet je udekorować. Oto nasze sprawdzone propozycje:

  • kakao – brownie posypane kakao prezentuje się bardzo elegancko;
  • bita śmietana i lody – chyba nie ma ciasta, dla którego taki dodatek by nie pasował, a połączenie lodów i czekolady jest przepyszne;
  • konfitury – jako dodatek do brownie idealnie nadaje się konfitura truskawkowa;
  • musy owocowe – podsmażone owoce z cukrem to pyszna polewa dla Twojego deseru;
  • polewa/ganache – sprawdzi się, jeśli chcesz, aby brownie było bardziej czekoladowe.

Z użyciem miksera możesz łatwo przygotować jeszcze jeden ciekawy dodatek do brownie. Wypróbuj podany niżej przepis.

Jak zrobić kokosanki do brownie?

Jeśli chcesz troszkę zaszaleć, a przy okazji ułatwić sobie krojenie ciasta po upieczeniu, z pewnością docenisz kokosanki. To małe akcenty z wiórków kokosa, które możesz umieścić w cieście na brownie. Albo jeśli zostanie Ci masy kokosowej, upiec je osobno. Jak je przygotować? Oto szybki przepis:

Składniki:

  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g wiórków kokosowych

Przygotowanie:

  1. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier, dzięki czemu białka dobrze się ubiją;
  2. Do piany z białek dodaj wiórki kokosowe i cały czas miksuj masę. Jej konsystencja powinna być lekko gęsta;
  3. Powstałą masę wykładaj łyżką na ciasto na brownie, jeszcze przed pieczeniem. Jeśli masa kokosowa wyjdzie Ci dość zbita, możesz też formować dłońmi kuleczki i ułożyć je cieście;
  4. Po upieczeniu Twoje brownie z kokosankami jest gotowe. Smacznego!

Zobacz też jeden z naszych najlepszych przepisów na mocno czekoladowe brownie!

Komentarze