O czym trzeba pamiętać podczas przygotowywania czekoladowego brownie z płynnym środkiem?
Podczas przygotowywania czekoladowego brownie z płynnym środkiem trzeba pamiętać o kilku zasadach. Do stworzenia takiego ciasta konieczne jest użycie dość dużej liczby jajek, dlatego warto zadbać o to, by były one jak najlepszej jakości. Wybór produktów ekologicznych znacznie wpłynie na smak gotowego deseru. Podobnie jest także w przypadku czekolady. Do przygotowania brownie idealnie sprawdzi się wariant z czekoladą Gorzką Klasyczną 64% E.Wedel, ale osoby, które nie przepadają za bardzo słodkimi deserami mogą postawić również na czekoladę Mocno Gorzką 80% E.Wedel.
Ciasto czekoladowe z płynnym środkiem pozostaje w odpowiedniej formie jedynie w wysokich temperaturach. Po wystygnięciu masa stężeje i nie będzie się wylewać w taki sam sposób, jak tuż po upieczeniu. Jeśli nie zjesz brownie zaraz po wyjęciu piekarnika, pamiętaj, by nie przechowywać pozostałych kawałków w lodówce. Jeśli bardzo zależy Ci na zachowaniu płynnego środka, możesz delikatnie podgrzać ciasto w piekarniku ustawionym na niewielką temperaturę.
Jak urozmaicić czekoladowe brownie z płynnym środkiem?
Jeśli nie wystarczy Ci podstawowa wersja tego deseru, możesz urozmaicić go za pomocą kilku składników. Przede wszystkim, do czekolady idealnie pasują orzechy. Drobne kawałki zatopione w płynnej masie bez wątpienia odmienią charakter ciasta. Istnieje również opcja wyłożenia ich na wierzchu deseru jeszcze przed rozpoczęciem pieczenia.
To samo możesz zrobić także z użyciem wiórków kokosowych. Im drobniejsze kawałki, tym lepiej. Dzięki temu zyskasz pewność, że ciasto upiecze się w odpowiedni sposób i zachowa swoją lejącą formę. Dodając opcjonalne składniki, warto jednak zachować umiar. Zbyt duże zmiany mogą bowiem doprowadzić do uzyskania zbyt gęstej masy, która nie rozleje się po przekrojeniu.
Jeśli naprawdę kochasz czekoladę, dobrym pomysłem może być również pokrycie brownie polewą. W tym celu wystarczy rozpuścić całą tabliczkę z około pół szklanki mleka lub słodkiej śmietanki. Wszystko zależy od konsystencji masy, dlatego obserwuj ją na bieżąco i zmieniaj proporcje w zależności od uzyskanego efektu. Powinna być ona na tyle gęsta, by swobodnie zastygnąć na wierzchu ciasta, ale jednocześnie wystarczająco rzadka, żeby pozwolić na łatwe rozprowadzenie.
Dekoracje czekoladowego brownie z płynnym środkiem mogą przyjmować jeszcze inne formy. Co powiesz na umieszczenie na wierzchu deseru suszonych owoców? Z czekoladą idealnie komponują się banany i rodzynki. Dobrym pomysłem jest również zdecydowanie się na przełamanie słodkiego smaku ciasta i pokrycie jego wierzchu słonym karmelem. Wszystko zależy wyłącznie od Twoich preferencji.
Komentarze