Jak zrobić budyń jaglany czekoladowy?
Kasza jaglana rozgościła się w naszych kuchniach. Nic dziwnego – może stanowić doskonałą podstawę do stworzenia deserów, takich jak m.in. budyń jaglany czekoladowy. Dlaczego ten deser cieszy się coraz większą popularnością i na co należy zwrócić szczególną uwagę podczas jego przygotowania?
Przygotowanie budyniu jaglanego jest niezwykle proste – wystarczy zagotować kaszę jaglaną z mlekiem, poczekać aż kasza całkowicie „wchłonie” mleko i całość miksować, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Czekoladowa wariacja na temat tego deseru przypadnie do gustu wszystkim amatorom czekoladowego aromatu i smaku. Czekoladowy budyń jaglany stanowi także z pewnością zdrowszą alternatywę dla budyniów „z proszku” ze sklepowych półek. Aby uzyskać wegańską wersję tego deseru wystarczy zastąpić mleko jego roślinnym zamiennikiem i wybrać czekoladę bez dodatku mleka i jaj. Dla osób, które nie unikają produktów odzwierzęcych, istotną zaletą przygotowania czekoladowego budyniu jaglanego może być fakt, że same decydują jakie produkty się w nim znajdą – mogą przygotować pyszny deser bez konserwantów, barwników i np. słodzony stewią lub miodem.