Masa z białej czekolady
30 min
1 porcja
Średnie

Masa z białej czekolady

Chcesz przygotować tort z białym kremem? A może przymierzasz się do upieczenia owocowej tarty, wypełnionej słodką białą masą? W tych i wielu innych wypiekach doskonale sprawdza się krem z białej czekolady. Jego przygotowanie nie jest trudne – przekonaj się, sprawdzając przepis poniżej!

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 4

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Krem z białej czekolady jest uniwersalną bazą do deserów, którą możesz wykorzystać na wiele sposobów. O czym powinieneś pamiętać, aby zawsze wychodził idealny?

Zadbaj o kilka szczegółów podczas przygotowywania kremu z białej czekolady

Na krem czekoladowy przepis nie jest skomplikowany, warto jednak zwrócić uwagę na poniższe kwestie.

Dobrej jakości śmietanka i mascarpone

Sama czekolada to za mało, aby krem z białej czekolady był gotów. Należy dodać pozostałe składniki tj. śmietankę i serek mascarpone. W tym przypadku konieczny jest wybór dobrej jakości produktów, gdyż przełoży się to na finalny smak oraz konsystencję kremu.

Prawidłowe rozpuszczanie czekolady

Krem z białej czekolady powstaje m.in. poprzez rozpuszczenie głównego składnika – czekolady. Kluczową rolę odgrywa tutaj wybór odpowiedniej metody roztapiania, ponieważ nie każda się sprawdzi. Najlepszym wyborem jest rozpuszczanie jej w ciepłej śmietanie kremówce. Proces ten musi jednak następować powoli – gdy ciepło rozejdzie się równomiernie, kostki zmienią swoją konsystencję na płynną.

Kwestia jakości czekolady

Czekolada czekoladzie nierówna, co przekłada się na przygotowany krem. Jeśli chcesz, aby masa z białej czekolady była udana, postaw na wysoką jakość składników. Na co zwrócić szczególną uwagę? Biała czekolada to połączenie tłuszczu kakaowego, mleka i cukru. Unikaj więc takich produktów, które zawierają dodatkowe surowce, a których nie ma w oryginalnej recepturze. Liczy się także zawartość masła kakaowego – im więcej, tym lepiej. By Twój krem był puszysty i udany, nie idź na skróty i postaw na sprawdzone produkty, na przykład na Białą Czekoladę E.Wedel.

Na to uważaj robiąc krem z białej czekolady

Choć masz przed sobą sprawdzony przepis, bez odrobiny ostrożności może się nie udać. Sprawdź, na co trzeba zwrócić szczególną uwagę.

Zwarzenie się śmietanki

Chcąc ubić kremówkę na sztywno, trzeba robić to przez dłuższy czas. Należy jednak zachować ostrożność, ponieważ zbyt długie ubijanie – kilka niepotrzebnych obrotów miksera – może doprowadzić do zwarzenia śmietany. Czynność ubijania zacznij od powolnych obrotów urządzenia, aby po chwili ubijać szybciej. Gdy kremówka będzie sztywniejsza, ponownie zwolnij prędkość miksera – dzięki temu będzie Ci łatwiej kontrolować proces ubijania, gdy krem będzie wystarczająco sztywny.

Przechowywanie mascarpone i śmietanki w temperaturze pokojowej

Jednym z elementów przygotowywania kremu z białej czekolady jest ubicie na sztywno śmietany kremówki z serkiem mascarpone. Oba produkty muszą być wyjęte bezpośrednio z lodówki, bo im chłodniejsze, tym lepiej. Nie uda Ci się uzyskać sztywnego kremu z produktów w temperaturze pokojowej. Dlatego wyjmij je dopiero przed użyciem.

Zbyt ciepłą płynną czekoladę

Aby powstał krem z białej czekolady, rozpuszczoną tabliczkę musisz dodać do ubitego serka i śmietany. Jeśli polewa będzie zbyt ciepła, wówczas krem straci swoją sztywność i nie będzie nadawał się do przełożenia tortu, wypełnienia tartaletek czy udekorowania muffinek. Pamiętaj o tym, aby dość długo schładzać rozpuszczoną czekoladę. Nie możesz jednak „przesadzić”, ponieważ w niższej temperaturze masa będzie zastygać. W efekcie nie uda Ci się dodać jej do ubitej śmietany i serka.

Skarmelizowanie białej czekolady

Krem z białej czekolady nie będzie udany, jeśli dojdzie do skarmelizowania głównego produktu. Warto pamiętać, że biała czekolada zawiera sporą ilość cukru, który ulega karmelizacji. Dlatego tak istotny jest wybór odpowiedniej metody rozpuszczania – najlepiej w ciepłej śmietance (ewentualnie mleku pełnotłustym).

Masa z białą czekoladą – jak ubić do niej bitą śmietankę?

Gdy czekolada jest już całkowicie rozpuszczona i odstawiona do wystudzenia, jesteś gotów do dalszej pracy. Przed Tobą dość wymagające zadanie – ubicie sztywnej, pysznej bitej śmietany, która nie opadnie. Jak to zrobić? Spokojnie, to nie jest wiedza tajemna zarezerwowana dla cukierników.

Najważniejsze już wiesz – śmietankę musisz mieć zimną, trzymaj ją w lodówce aż do ostatniej chwili. Ważne jest także naczynie, w którym będziesz je robił – najlepiej nada się miska, najlepiej szklana lub metalowa (nie plastikowa). Pamiętaj, że musi być bardzo dobrze umyta (odtłuszczona) i osuszona. Przed rozpoczęciem pracy możesz na chwilę włożyć miskę do lodówki, by była chłodna. Podobnie z mikserem – jego widełki powinny być odtłuszczone i suche, by Twoja praca nie poszła na marne.

Ważną kwestią są także dodatki, takie jak cukier, czekolada, żelatyna, barwniki i podobne. Dodawaj je pod sam koniec, gdy śmietanka będzie już ubita i stabilna. Nie zwlekaj jednak przesadnie, bo wtedy może się zwarzyć.

Zadbaj o te szczegóły,a  uzyskasz dobrze ubitą śmietanę, a co za tym idzie – puszysty krem z białą czekoladą i mascarpone do tortów, ciast i innych deserów.

Zastosowanie kremu z białej czekolady

Z kremem z białej czekolady można zrobić naprawdę wiele. Oto kilka przykładów zastosowania go w deserach i w wypiekach.

Krem do tortu

Jeśli pieczesz biszkopt do tortu i potrzebujesz kremu, nie musisz szukać dalej. Możesz przełożyć nim blaty biszkoptu i obłożyć cały tort. Jego barwa sprawia, że idealnie nadaje się do tortu na komunię czy wesele.

Jeśli potrzebujesz masę do tynkowania tortu jako podstawę do masy cukrowej i cięższych dekoracji, całość kremu wymieszaj z miękkim, ubitym masłem. Takim kremem możesz obłożyć tort i przystąpić do dalszego dekorowania.

Krem do dekorowania ciast i babeczek

Słodki krem nadaje się nie tylko do tortów. Idealnie sprawdzi się jako dekoracja na ciasta i do babeczek. Możesz nim przekładać wypieki (podobnie jak tort), możesz też użyć rękawa cukierniczego i poszaleć nieco ze wzorkami i efektownym wykończeniem babeczek. Jeśli chcesz, by był bardziej sztywny, możesz dodać mascarpone lub odrobinę żelatyny do bitej śmietany. Do proporcji podanej w przepisie: rozpuść łyżkę żelatyny w minimalnej ilości wrzątku i dodaj zawiesinę do bitej śmietany pod koniec ubijania.

Krem z czekoladą do tartaletek

Kolejny wypiek, do którego możesz wykorzystać krem z białej czekolady. Przyda się do tego kruche ciasto, krem i trochę owoców (na przykład borówki i truskawki). Zagnieć kruche ciasto, umieść je w formach na tartaletki i upiecz. Gdy ciasto wystygnie, umieść w nim krem z białej czekolady i owoce. Możesz trochę poszaleć i dodać do kremu wiórki kokosowe lub zrobić krem z kruszonymi migdałami i truskawkami – to pyszne i ciekawe rozwiązanie do Twoich słodkości.

Krem do deserów

Jak już zapewne się przekonałeś, krem z białej czekolady nadaje się bardzo dobrze do deserów. Za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego możesz nadziewać nim pączki i rurki waflowe, a także podawać go w pucharkach jako samodzielny deser, z dodatkiem owoców, migdałów i ulubionych produktów.

Krem z białej czekolady na dzień dobry

A może zaserwujesz białą czekoladę na śniadanie? Czemu nie! Krem z białej czekolady możesz wykorzystać do słodkich bułeczek (na przykład maślanych lub cynamonowych) i do rogalików oraz croissantów. To doskonała propozycja na śniadanie na słodko.

Kolorowy krem

Barwa kremu z białej czekolady jest bardzo jasna. Czyni to go doskonałym uwieńczeniem wypieków na przyjęciach, na których dominuje biel, ale... Biały to nie tylko brak konkretnej barwy. To ogrom możliwości nadania mu różnych kolorów bez zniekształceń. Biała czekolada jest jak płótno, na które możesz nanieść dowolny kolor. Jak więc nieco "pokolorować" krem? Oto kilka możliwości:

  • sok z granatu – jeśli marzysz o czerwonym kremie, spróbuj tego. Uważaj jednak przy obieraniu owocu do soku. Barwi tak dobrze, że zostaje nawet na palcach;
  • sok z jagód/porzeczek – coś dla miłośników fioletu;
  • kakao – głęboki brąz na leśne klimaty;
  • barwniki spożywcze – każdy kolor, który zdołasz sobie wymarzyć i znaleźć.

Krem z białej czekolady daje dużo możliwości. Nie zawahaj się ich użyć!

Sprawdź podobne przepisy

Chcesz być jeszcze lepszy w kuchni?
Skorzystaj z naszej porady

Komentarze