Tort przekładany musem czekoladowym i porzeczkami
Podjąłeś się ambitnego zadania, jakim jest przyrządzenie wypieku urodzinowego lub jubileuszowego? Każda wyjątkowa okazja zasługuje na należytą oprawę, dlatego wciel się w rolę cukiernika z pełnym zaangażowaniem. Czekają Cię wieloetapowe przygotowania, ale ich zwieńczeniem okaże się piękny tort przekładany musem czekoladowym i porzeczkami.
Sekretem udanego tortu jest przede wszystkim puszysty biszkopt, aksamitna masa umieszczona pomiędzy warstwa ciasta, a do tego świeży akcent w postaci soczystych, kwaskowatych owoców. Poznawszy takie połączenie, zapewne jeszcze nie raz będziesz do niego wracać. Wierne odtworzenie przepisu z wykorzystaniem wysokogatunkowych składników to klucz do sukcesu. Dlatego już na etapie przygotowań i robienia zakupów, sięgnij po czekoladę Klasyczną Mleczną E.Wedel, a chcąc przełamać słodycz, dodaj do niej gorzkie kakao z Ghany E.Wedel. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek, jak przygotować idealny mus.
Dekoracje z użyciem świeżych owoców
Zwieńczeniem Twojego dzieła będą dekoracje, ale w tym przypadku wcale nie muszą być one bogate. Sam smak się obroni i to na nim skup się najbardziej. Natomiast dekoracją, a zarazem ciekawym akcentem smakowym deseru okażą się porzeczki – same lub zmieszane z innymi owocami leśnymi i sezonowymi. Jagody, borówki, maliny, truskawki dostarczą Ci wielu doznań smakowych oraz wizualnych. Pamiętaj jednak, że ciasto z owocami zepsuje się szybciej – najlepiej przygotować je na dzień przed świętem.