Jak zrobić domowe pralinki czekoladowe
17
15 min
8 porcji
Średnie
Przekąski

Jak zrobić domowe pralinki czekoladowe

Wyraz uczuć do bliskiej osoby, dodatek na świąteczny stół. Pralinki cieszą się niesłabnącą popularnością. Ale... kto powiedział, że musisz je kupować w sklepie? Równie dobrze możesz zrobić pralinki w domowym zaciszu! Przygotowanie ich jest prostsze niż myślisz. Zobacz, jak zrobić pralinki czekoladowe z kremem orzechowym!

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 7

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Własnoręcznie zrobione domowe czekoladki to doskonały prezent na przykład na walentynki lub urodziny dla drugiej połówki lub bliskiej osoby. Domowe pralinki nie tylko pięknie się prezentują, ale przede wszystkim – ich smak jest wyjątkowy.

By Twoje pralinki wyszły jak najlepiej, zadbaj o:

·      Staranne pokrycie pralinek czekoladą

Są dwa sposoby na to, jak zrobić pralinki z nadzieniem. Pierwszy, nieco bardziej czasochłonny, ale też bardziej efektowny, przeczytałeś/przeczytałaś powyżej. Wymaga użycia specjalnych foremek silikonowych na praliny lub zwyczajnych, na lód. Jak już wiesz, w tym przypadku płynną czekoladę rozprowadza się we wnętrzu foremki za pomocą pędzelka i wstawia do lodówki na czas zastygnięcia. Po utworzeniu dwóch warstw następny krok to nałożenie nadzienia i stworzenie wierzchniej warstwy z czekolady. Bardzo ważna jest tu dokładność, by składniki nie przebijały się nieestetycznie przez wierzch z czekolady.

Jest jeszcze drugi, prosty sposób – polega na moczeniu kulek nadzienia w płynnej czekoladzie. Sprawdza się przy zbitym nadzieniu, z którego możesz zrobić kuleczki. Jeśli robisz prezent na słodko, szczególnie zadbaj o jego wygląd.

·      Nadzienie do pralinek czekoladowych

Słodkie pralinki zawdzięczają swój smak nie tylko doskonałej czekoladzie, ale i zamkniętemu w ich środku nadzieniu. A ten możesz przygotować na wiele sposobów. Świetnie sprawdzą się zmiksowane śliwki, orzechy i miód, wiórki kokosowe z mlekiem w proszku i kakao czy marcepan z odrobiną whisky. Z przygotowanego nadzienia uformuj kulki, które będą pokryte czekoladą. Najważniejsze, by nadzienie miało stałą konsystencję, co uchroni pralinki czekoladowe przed odkształceniem.

·      Proporcje śmietany do czekolady

Sekret smaku pralinek tkwi w umiejętnym przygotowaniu korpusów, czyli zewnętrznej warstwy czekoladek. Podstawowy przepis na pralinki zakłada użycie śmietany i czekolady w proporcji 1:2. Najlepszym sposobem na połączenie obu składników jest przygotowanie tak zwanej kąpieli wodnej. W tym celu, naczynie z czekoladą i śmietanką oprzyj na garnku z gotującą się w nim wodą. Dzięki tej metodzie czekolada na pralinki roztopi się równomiernie, uzyskując idealnie gładką konsystencję. Możesz też rozpuścić składniki w rondelku na małym ogniu – wówczas musisz pilnować czekolady i śmietanki, by się nie przypaliły.

Na to zwróć uwagę podczas przygotowania pralinek?

By pralinki się udały, kulki z nadzieniem nie odkształciły, a czekolada zachowała właściwości, zwróć uwagę na:

Działanie powietrza i światła

Pralinki czekoladowe w kontakcie z powietrzem i światłem mogą zmienić swój wygląd, a nawet zapach i smak. Wszystko za sprawą postępującego procesu utleniania, na który narażona jest zwłaszcza biała i gorzka czekolada. By chronić pralinki czekoladowe, warto przechowywać je w szczelnym, nieprzepuszczającym światła opakowaniu. Aby spakować domowe czekoladki na prezent, umieść je w ozdobnej puszce wyłożonej papierem lub w eleganckim pudełku z przegródkami.

Zastyganie czekolady

Jeśli w pomieszczeniu, w którym przygotowujesz pralinki jest za zimno, czekolada zetnie się zbyt szybko. Z kolei zbyt wysoka temperatura może sprawić, że czekolada nie będzie zastygać. Sprawdzonym sposobem na zachowanie konsystencji i połysku czekolady jest jej temperowanie. W celu przeprowadzenia tego procesu, podgrzej czekoladę w kąpieli wodnej do 45 stopni, następnie schłodź do 25 stopni i znowu podgrzej do 31 stopni.

Temperaturę przechowywania pralinek

Pralinki czekoladowe są tak pyszne, że zwykle znikają w mgnieniu oka. Jeśli jednak po kolacji walentynkowej lub innej okazji zostanie ci nieco czekoladek, możesz bez obaw przechować je przez kilka dni. Gdzie trzymać pralinki? Najlepszym miejscem dla nich będzie lodówka. W temperaturze pokojowej pralinki staną się bardzo miękkie i mogą się posklejać Jeśli do wykonania kremu orzechowego wykorzystałeś/wykorzystałaś serek mascarpone, pralinki czekoladowe należy zjeść w ciągu maksymalnie 2-3 dni od przygotowania.

Jak urozmaicić przepis na pralinki czekoladowe z kremem orzechowym?

Jak zdążyłeś/zdążyłaś zauważyć, przepis na praliny jest stosunkowo prosty. Samo przygotowanie pralinek czekoladowych z kremem nie jest trudnym zadaniem – wymaga jedynie odrobiny cierpliwości. Ale skoro tak, może zastanawiasz się, w jaki sposób urozmaicić dodatkowo pralinki? Jest na to kilka bardzo prostych sposobów. Jakich?

  • Umieść w każdej pralince migdał lub orzech nerkowca przed wypełnieniem jej wnętrza kremem orzechowym. Możesz też wymieszać krem z posiekanymi orzechami;
  • gorzka czekolada jest idealna do pralinek. Możesz ją jednak zamienić na mleczną, aby powstały jeszcze słodsze czekoladki. Ale uwaga! W takiej sytuacji temperatura temperowania nie powinna przekroczyć 41-43°C! Możesz też zrobić pralinki z białej czekolady (też oczywiście rozpuszczonej w kąpieli wodnej). Spróbuj wymieszać kilka rodzajów pralinek lub wykończyć je z wierzchu białą czekoladą – wszystko zależy od Twoich preferencji;
  • w dodatkowy sposób udekoruj swoje pralinki czekoladowe – możesz np. po wyjęciu z formy „namalować” na nich wzorki lukrem (na ciemnej czekoladzie) lub ciemną czekoladą (na białej czekoladzie) – czekolady nigdy dosyć;
  • zamień masło orzechowe na pistacjowe lub spróbuj przygotować krem orzechowy z wykorzystaniem bitej śmietany (świetnie zastąpi mascarpone, ale pamiętaj, aby do ubijania dodać łyżkę żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie);
  • zamiast kremu z orzechami zrób śmietankowy z kakao – ubij 200 ml śmietanki kremówki, wymieszaj z 50 g mascarpone i 2 łyżkami kakao i gotowe. Dobieraj składniki nadzienia do swojego smaku;
  • pomyśl również o stworzeniu gęstszej wersji kremu – do jej przygotowania będziesz potrzebować roztopionego masła, masła orzechowego oraz cukru;
  • jeżeli przygotowujesz praliny dla dorosłych gości lub członków rodziny, krem możesz także wzbogacić nutą alkoholu. Świetnie sprawdzi się amaretto lub rum (możesz zrobić trufle). W wersji odpowiedniej dla dzieci smak możesz wzbogacić odrobiną karmelu.
  • dobrze schładzać kolejne warstwy czekolady – tak, aby pralinki zyskały stabilną osłonkę,
  • zadbać o elegancką ekspozycję smakołyku – dobrym pomysłem jest umieszczenie go na stylowej paterze albo jednokolorowym, najlepiej białym talerzyku. Przygotowanie pralinek jest ważne, ale podanie również.

Pamiętaj również, aby:

Nie pozostaje więc nic, jak  przekonać się, że słodkie domowe pralinki mogą być fenomenalne w smaku, a ich przyrządzenie (bez pieczenia) jest łatwiejsze niż może się wydawać.

Komentarze