Śniadanie gotowe. Pachnące cynamonowe bułeczki pobudzą apetyt każdego. Przygotowana porcja wystarczy dla niejednego miłośnika ciekawych deserów. Co więcej, bułeczki kanelbullar możesz urozmaicić dodatkiem aromatycznej czekolady. Z łatwością przygotujesz polewę czekoladową lub pyszną czekoladę do picia i zaczniesz dzień od słodkiej mięciutkiej, jeszcze ciepłej bułeczki, w duecie z czekoladą.
Co wybrać? Polewa czekoladowa czy czekolada do picia?
Po co wybierać skoro można mieć jedno i drugie? Cynamonowe bułeczki świetnie smakują z kubkiem gorącej czekolady. Jak przygotować czekoladę do picia w domu?
To proste.
Będziesz potrzebować kilku składników: 400 ml mleka 3,2%, 200 ml śmietanki 36%
i 270 g czekolady. Sprawdź kilka propozycji z czekoladowej rodziny E.Wedel.
Czekolada E.Wedel Lekko Gorzka 50% to idealna tabliczka dla fanów wytrawnej czekolady z wyczuwalnymi nutami wyśmienitego kakao. Jeśli jesteś fanem czekolady mlecznej, sprawdź, jak w Twoim przepisie sprawdzi się czekolada E.Wedel Klasyczna Mleczna.
Mleko i śmietankę wlej do rondelka i doprowadź do wrzenia. Potem dodaj połamane czekolady. Mieszaj na wolnym ogniu, aż czekolada zgęstnieje. Przelej czekoladę do filiżanki lub wysokiej szklanki. Teraz sięgnij po bułeczkę kanelbullar i zajadaj ze smakiem. Smacznego.
Szybki sposób na polewę czekoladową
Przygotuj polewę czekoladową i polej nią swoje kanelbullar. Będziesz potrzebować 90 g czekolady. Gorzka czekolada to idealny wybór, by przełamać słodycz bułeczek. Do tego przygotuj 30 ml śmietanki 36% i 2 łyżeczki cukru.
Do rondelka dodaj śmietankę i cukier. Zagotuj. Zdejmij z ognia i powoli dodawaj kawałki czekolady. Mieszaj, aż polewa będzie idealnie gładka. Polej nią swoje kanelbullar.
Więcej przysmaków – niezawodne ciastka
Ciastka czekoladowe to klasyka smakowitych przepisów dla każdego miłośnika czekolady. Sprawdź, jak pomysł na ciastka czekoladowe bez jajek urozmaici Twoje słodkie menu.
Komentarze