ABC przygotowania idealnej polewy – rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej
Polewa to nieodzowny element wielu ciast. Często stanowi "kropkę nad i" – jest uwieńczeniem całego wypieku. Chociaż można skorzystać z gotowych już produktów, warto pokusić się o samodzielne jej przyrządzenie. Poznaj sekret cukierników, dzięki któremu można przygotować doskonałą polewę – na bazie dobrej jakości czekolady rozpuszczanej w kąpieli wodnej.
Bez polewy czekoladowej nikt nie wyobraża sobie wuzetki, sernika wiedeńskiego, keksa czy klasycznego brownie. Można przygotować ją na wiele sposobów. Jednak rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej to najprostszy i bardzo szybki sposób. Decydując się na takie rozwiązanie, będziesz mieć pewność, że czekolada nie zwarzy się ani nie przypali się. Cała procedura sprowadza się do pokruszenia czekolady na mniejsze kawałki, a następnie umieszczeniu ich w misce – nad wrzącą wodą. Gdy czekolada się rozpuści, polewa jest gotowa. Możesz też dodać niewielką ilość śmietanki kremówki lub masła, dzięki czemu zastygnięta polewa będzie miękka i błyszcząca.
Sprawdź również przepis na:
Chcesz dowiedzieć się, jak wyczarować Polewę czekoladową: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/polewa-czekoladowa/