Polewa na ciasto niejedno ma imię. Możesz przygotować ją na wiele sposobów – w zależności od dostępnych składników. Chociaż prawdziwa polewa powinna być wykonana z prawdziwej czekolady, można zastąpić ją dobrej jakości kakao. Poniższy przepis na polewę to polewa czekoladowa z czekolady, która zachwyca smakiem oraz doskonałymi walorami wizualnymi. Jest błyszcząca i o odpowiedniej gęstości. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu – wystarczy, że poświęcisz na nią kilkanaście minut.
Jak zrobić polewę czekoladową z kakao?
Polewa czekoladowa z czekolady to nie jedyne rozwiązanie. Jeśli nie masz tabliczki – gorzkiej lub mlecznej, wystarczy kakao. Taka polewa na ciasto jest równie smaczna – doda walorów każdemu wypiekowi. Przepis na polewę z kakao wymaga użycia następujących składników: 2 łyżki masła, 4 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel, 4 łyżki cukru białego, 250 ml gęstej śmietany do zup 18%.
Zastanawiasz się, jak zrobić polewę czekoladową z tych składników? Przepis nie jest skomplikowany – sprowadza się do zaledwie kilku kroków.
- W garnuszku umieść masło. Dodaj śmietanę oraz kakao. Wszystkie składniki podgrzewaj na małym ogniu. Ciągle mieszaj aż składniki się rozpuszczą i wymieszają.
- Gdy polewa do ciasta jest już gładka i bez grudek, należy odstawić ją z ognia. Dodaj cukier i ponownie wymieszaj – aż cukier rozpuści się.
Tak przygotowana polewa do ciasta jest gotowa do użycia. Jeszcze ciepłą wylej na powierzchnię i wyrównaj. Wstaw do lodówki lub odstaw w inne chłodne miejsce, by polewa czekoladowa zgęstniała.
Jak zrobić polewę czekoladową bez gotowania?
Polewa czekoladowa wcale nie musi sprowadzać się do rozpuszczania czekolady i pozostałych składników na ogniu. Poniższy przepis na polewę pozwala na przyrządzenie masy bez gotowania. Będziesz potrzebować takich składników jak: 30 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel, 30 ml wrzątku, 50 g masła, 50 g cukru pudru, 2 duże żółtka.
Jak zrobić polewę czekoladową z takich składników? Kakao rozpuść we wrzątku, mocno rozcierając. Wystudź w naczyniu z zimną wodą. Masło utrzyj z cukrem pudrem na gładko. Dodawaj żółtko jedno po drugim oraz wodę z kakao. Ubijaj całość do połączenia składników. Tyle potrzeba, aby powstała nie polewa z czekolady, ale z dobrego gatunkowo kakao.
Taka polewa czekoladowa powinna być przyrządzona z dobrej jakości jajek. Niech pochodzą ze sprawdzonego źródła, ponieważ w tym wariancie będą one spożywane niejako na surowo.
Jak zrobić polewę czekoladową w kąpieli wodnej?
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić polewę czekoladową w kąpieli wodnej, przepis jest bardzo prosty. W ten sposób nie tylko rozpuścisz samą czekoladę, ale i z dodatkiem składników.
Czekoladę połam na drobne kawałki i umieść w suchej misce. Do garnuszka wlej wrzącą wodę – do ok. 1/3 wysokości. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu (rzadziej niż częściej). Dodaj odrobinę śmietany kremówki lub masła. Gdy składniki się rozpuszczą i połączą, polewa czekoladowa z czekolady jest gotowa.
Polewa do ciasta – jak przygotować tą idealną?
Polewa do ciasta jest prosta w przygotowaniu – nie ma w tym nic skomplikowanego. Warto jednak mieć świadomość, że istotną rolę odgrywa kilka czynników, które wpływają na jakość uzyskanej masy.
Jeśli polewa na ciasto ma być gładka, elastyczna i błyszcząca, pamiętaj o tym, by:
- wybrać wysokiej jakości czekoladę – niech zawiera co najmniej 50% kakao, ponieważ takie produkty znacznie lepiej rozpuszczają się i nie warzą się po dodaniu kolejnych składników; dzięki temu polewa czekoladowa z czekolady będzie idealna;
- zwrócić uwagę na odpowiednie przygotowanie kąpieli wodnej – użycie mokrego naczynia, zbyt częste mieszanie czekolady, stykanie się dna miski z taflą wody to czynniki, które mogą przyczynić się do spalenia masy, rozwarstwienia czekolady itp.
Polewa z czekolady – do czego ją wykorzystać?
Polewa do ciasta – niezależnie od tego czy będzie to polewa z czekolady czy z kakao – daje właściwie nieograniczone możliwości wykorzystania. Polewa czekoladowa do ciasta – wylana na wierzch, dodaje walorów smakowych i wizualnych. Polewa czekoladowa do muffinek – można nią udekorować wierzch babeczek, posypując dodatkowo kolorową posypką. Polewa z czekolady może być wykorzystana jako dekoracja deserów, np. lodowych, z bitej śmietany, kremowych itp. Polewa na ciasto sprawdzi się także jako dekoracja tortów – można wylać ją na wierzch, tworząc tzw. drip cake. Polewa czekoladowa – jeśli jest odrobinę zgęstniała, pozwala na przygotowanie czekoladowych dekoracji. Wystarczy wyciąć odpowiednie kształty i odstawić do całkowitego stężenia.
Polewa czekoladowa z czekolady czy polewa na ciasto z kakao? Istnieje niejeden przepis na polewę. Wystarczy więc wybrać wariant idealny dla siebie, aby udekorować ciasto, tort oraz inne słodkie desery. Niezależne od opcji, polewa z czekolady zachwyci kubki smakowe.
Komentarze