Polewa czekoladowa na tort
30 min
40 porcji
Łatwe
Inne

Polewa czekoladowa na tort

Szukasz polewy czekoladowej idealnej do tortu? Dzięki temu prostemu przepisowi stworzysz gładką, lśniącą i bogatą w smaku polewę czekoladową, która perfekcyjnie pokryje Twój wypiek. Z łatwo dostępnych składników szybko wyczarujesz efektowny i smakowity dodatek, który zachwyci zarówno wyglądem, jak i smakiem.

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 7

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Odkryj prosty przepis na tort z czekoladową polewą, który sprawdzi się idealnie na większe imprezy i kameralne spotkania z najbliższymi. Smak czekolady deserowej i inne dodatki nie tylko zachwycą Twoich gości, ale także wprowadzą miłą atmosferę. W dalszej części artykułu znajdziesz praktyczne triki dotyczące przygotowania polewy oraz cenną wskazówkę, jak wzbogacić smak tradycyjnego tortu czekoladowego.

Lista składników

  • 80 g Czekolady Mocno Gorzkiej 80% E.Wedel;
  • 80 g Czekolady Mlecznej Klasycznej E.Wedel;
  • 330 ml śmietanki kremówki 30%;
  • 500 g serka mascarpone;
  • niewielka garść ulubionych orzechów (np. laskowe lub nerkowca);
  • 5 dużych jaj;
  • 90 g mąki;
  • 60 g mąki ziemniaczanej;
  • 80 g cukru
  • 50 ml oleju;
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1,5 łyżki kakao;
  • filiżanka czarnej kawy;
  • opcjonalnie: owoce do dekoracji.

Przygotowanie

  1. Nastaw piekarnik na 180˚C, grzanie gór-dół. Naszykuj formę do pieczenia, najlepiej tortownicę o średnicy 24 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia;
  2. Jajka ubij z 60 g cukru na średnich obrotach miksera;
  3. Przesiej do masy jajecznej suche składniki (tj. mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao) i miksuj do chwili, aż uzyskasz ciasto o jednolitej konsystencji. Następnie przelej masę do tortownicy wyłożonej papierem i wyrównaj wszystko szpatułką;
  4. Całość włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut, do suchego patyczka;
  5. Wyjmij biszkopt z piekarnika i upuść na podłogę z wysokości około 50 cm (zabezpiecz podłogę ręcznikiem lub złożoną ścierką), a następnie pozostaw do ostygnięcia;
  6. Przygotuj krem: zgnieć, pokrusz, lub posiekaj orzechy. Ubij na sztywno 300 ml śmietanki kremówki 30% (resztę śmietanki zostaw do polewy) i dodaj resztę cukru. Następnie dodawaj łyżka po łyżce serek mascarpone, jednocześnie miksując masę na średnich obrotach. Na sam koniec wrzuć orzechy, całość wymieszaj i schowaj do lodówki na co najmniej pół godziny;
  7. Podziel biszkopt na trzy blaty w poziomie. Wszystkie nasącz kawą i przełóż kremem. Wierzch biszkopta również posmaruj odrobiną kremu (dzięki temu polewa nie wsiąknie i ładnie osiądzie na torcie). Całość umieść w lodówce, najlepiej na całą noc, by wylać polewę na mocno schłodzony tort;
  8. Czas na polewę: pozostałą kremówkę umieść w rondelku i podgrzej na małym ogniu. Połam czekoladę i mieszaj z gorącą śmietanką do momentu aż się rozpuści i uzyskasz jednolitą konsystencję. Całość delikatnie przestudź. W międzyczasie wyjmij z lodówki wcześniej przygotowany tort. Rozlej polewę na wierzchu tortu. Możesz wylać ją lekko na krawędzie, by zrobić drip cake;
  9. Udekoruj wierzch ciasta owocami. Smacznego!

 

Tort czekoladowy — praktyczne wskazówki jak go udoskonalić!

Tort czekoladowy to deser wprost idealny dla wszystkich miłośników tych słodyczy.  Dowiedz się, jak łatwo przygotować to arcydzieło, na co zwrócić uwagę i co jeszcze możesz dodać, aby królował  na każdej rodzinnej uroczystości!

Dodatek białej czekolady

  • Jeśli chcesz wzmocnić smak kremu w swoim torcie i nadać mu ciekawej tekstury dodaj doniego pokrojoną drobno lub startą białą czekoladę. Z białą czekoladą doskonale będą komponować się migdały lub orzechy nerkowca.
  • Chcesz zrobić krem czekoladowy z białej czekolady? Dodaj do niego wiórki kokosowe. Jeśli je wcześniej namoczysz przez kwadrans w bardzo ciepłej wodzie, z pewnością wzbogacą smak kremu, a co za tym idzie — całego tortu.

Krem czekoladowy na całego!

Nie bój się wzmacniać smaku jeszcze bardziej! Uzyskasz ciekawszy smak kremu dzięki niewielkiej zawartości kakao, możesz także dodać tabliczkę startej lub rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady. Kakao nie tylko intensyfikuje czekoladowy aromat, ale także dodaje kremowi bogatszej, bardziej złożonej nuty. Przy jego dodawaniu warto pamiętać, że najlepiej jest przesiać je przez sitko, aby uniknąć grudek i zapewnić równomierną konsystencję. Ilość kakao można dostosować w zależności od preferencji — więcej dla intensywniejszego, głębszego smaku, mniej dla subtelniejszego akcentu.

 

Budyniowy krem czekoladowy

Przedstawiamy przepis na budyniowy krem czekoladowy, który zachwyci wszystkich miłośników aksamitnych deserów. Ten kremowy, gęsty i intensywnie czekoladowy dodatek jest idealny do nadziewania ciast, jako baza do tortów lub jako oddzielny deser. Jego przygotowanie jest zaskakująco proste, a efekt końcowy to prawdziwa uczta dla zmysłów. Jeśli szukasz sposobu, aby dodać swoim słodkim deserom głębi i elegancji, ten budyniowy krem czekoladowy jest doskonałym wyborem. Zaczynajmy!

Składniki

  • miękkie masło (200 g);
  • 100 g cukru;
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru;
  • 60 g Czekolady Klasycznej Mlecznej E.Wedel;
  • 600 ml mleka.

Sposób wykonania

  1. W 150 ml mleka rozpuść proszki budyniowe.
  2. Pozostałe mleko zagotuj, a następnie wlej do niego rozrobiony budyń i mieszaj energicznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie zdejmij masę z ognia, przykryj ją folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.
  3. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę aż stanie się jednolita, a następnie odstaw ją do ostudzenia.
  4. Masło i cukier ubij na puch, a następnie dodawaj po łyżce zimnego budyniu i rozpuszczonej czekolady całość dokładnie wymieszaj. Poczekaj kwadrans, aż masa stanie się stabilniejsza i za pomocą szpatułki przełóż ją na tort.

Krem czekoladowy na bazie budyniu i czekolady to doskonały wybór do wykańczania tortów. Jego gładka, kremowa konsystencja i bogaty czekoladowy smak sprawią, że każdy kawałek tortu będzie prawdziwą ucztą dla zmysłów.

Kluczowe w tym przepisie jest precyzyjne połączenie składników. Użycie budyniu bez cukru pozwala na pełną kontrolę nad słodkością kremu, a wysokiej jakości czekolada dodaje głębi smaku. Ubijanie masła z cukrem na puszystą masę gwarantuje, że krem będzie lekki i delikatny, idealnie kontrastując z cięższym, wilgotnym ciastem tortowym.

Dodaj coś na tort z polewą

Tort z polewą z ciemnej czekolady, białej czekolady, drip cake... Jak widzisz, opcji jest wiele. Pamiętaj jednak, że na polewę też możesz dodać całkiem sporo dodatków. Warto zacząć od bitej śmietany. Smaczna, elegancka i pasuje do wszystkiego. Wystarczy, że robiąc krem, ubijesz nieco więcej kremówki i voila!

Oprócz bitej śmietany sprawdzonym dodatkiem są też owoce. Maliny i truskawki, rozważ też borówki lub porzeczkę. Wybierz swoje ulubione połączenie!

Komentarze