Polewa czekoladowa z czekolady i mleka
15 min
60 porcji
Łatwe
Inne

Polewa czekoladowa z czekolady i mleka

Czy należysz do osób, które preferują mleczną czekoladę i delikatną słodycz nie tylko w deserach? Poniżej znajdziesz przepis na łatwą w wykonaniu, delikatną polewę czekoladową składającą się z zaledwie trzech składników. W ciągu zaledwie piętnastu minut będziesz mógł cieszyć się pysznym dodatkiem, który doskonale uzupełni Twoje desery, wypieki, śniadania i podwieczorki. Ta polewa to idealny sposób, aby dodać wyjątkowego smaku i wyglądu Twoim ulubionym słodkościom.

 

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 3

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Ta polewa czekoladowa to sprawdzony przepis na desery i śniadania na słodko. Nie jest też za bardzo zbita, przez co z powodzeniem sprawdzi się jako sos i słodki dodatek do dań. Poniżej znajdziesz kilka inspiracji, które pomogą Ci w kreatywnym wykorzystaniu tego przepisu.

Polewa z mlekiem — nie tylko z czekolady mlecznej

W tym przepisie już na poziomie czekolady możesz nieco pobawić się smakami. Zmieniając proporcje, kolory i nie tylko uzyskasz ciekawy efekt. Masz kilka możliwości, na przykład:

  • do przygotowania jednej porcji polewy użyj 90 g czekolady mlecznej i 90 g czekolady gorzkiej;
  • zrób polewę czekoladową z białej czekolady (tu uważaj, by jej nie przegrzać, najlepiej przygotować ją w kąpieli wodnej lub gotować na małym ogniu);
  • wykorzystaj samą gorzką czekoladę;
  • po zdjęciu polewy czekoladowej z palnika dodaj kawałki innej czekolady, by smaki powoli się przenikały.

Oprócz powyższych sposobów możesz też dodać pół łyżki kakao do czekolady mlecznej i nieco pogłębić jej smak.

Polewa czekoladowa w kąpieli wodnej

Mleko, masło i czekolada mleczna to składniki, które doskonale ze sobą współgrają, co sprawia, że są idealne do tworzenia pysznej, jedwabistej polewy. Aby je połączyć, wykorzystaj metodę kąpieli wodnej. Na garnku z lekko gotującą się wodą umieść metalową miskę, tak aby jej nie dotykała. Następnie do miski dodaj składniki polewy: czekoladę mleczną, masło oraz mleko. Pod wpływem przewodzonego ciepła, składniki zaczną szybko się topić, tworząc jednolitą, gładką masę.

Dokładne mieszanie podczas topienia jest kluczowe, aby zapewnić, że wszystkie składniki dobrze się połączą i nie powstaną grudki. Gdy masa stanie się płynna i gładka, zdejmij miskę z garnka. Twoja polewa czekoladowa jest już gotowa do użycia.

Zastosowania polewy 

Polewę czekoladową z powyższej receptury możesz wykorzystywać w swojej kuchni na wiele sposobów. Świetnie nada się do:

  • ciasta;
  • lodów;
  • naleśników i słodkich placuszków;
  • dekoracji deserów i kaw.

Poniżej znajdziesz kilka ciekawych przepisów na dania, które możesz zrobić z tą polewą.

Letnie śniadanie — naleśniki z owocami i czekoladą

Jeśli zdarzają Ci się poranki, które chcesz celebrować dobrym śniadaniem, ta propozycja z pewnością Ci się spodoba. Zrób pyszne naleśniki i ciesz się nimi w gronie najbliższych. Proporcja składników w przepisie jest przygotowana na większą porcję, nawet dla trzech osób.

Składniki

  • 500 ml mleka;
  • 300 g mąki;
  • 2 jajka;
  • 3 łyżki oleju (plus odrobina do smażenia);
  • szczypta soli;
  • opcjonalnie: łyżeczka cukru waniliowego;
  • porcja polewy z przepisu wyżej;
  • około 300 g truskawek lub borówek, według preferencji.

Przygotowanie

  1. Przesiej mąkę i sól do średniej wielkości miski. Jeśli używasz cukru waniliowego, przesiej go z mąką;
  2. Dodaj jajka, mleko i olej. Wymieszaj całość za pomocą miksera lub trzepaczki;
  3. Rozgrzej średniej wielkości patelnię z nieprzywierającą powłoką. Musi być bardzo gorąca;
  4. Wylewaj porcje ciasta na patelnię i smaż z obu stron. W razie potrzeby podlewaj ją lekko olejem;
  5. Umyj truskawki i odetnij szypułki. Pokrój je na kawałki (jeśli masz borówki, wystarczy je przepłukać);
  6. Polewaj każdy naleśnik polewą czekoladową, posyp owocami i składaj na cztery. Jeśli zostanie Ci polewa, możesz nią udekorować naleśniki na wierzchu.

Kilka wskazówek jak zrobić idealne naleśniki z polewą

By cieszyć się w pełni smakiem naleśników, pamiętaj o kilku rzeczach:

  1. Bardzo dobrze rozgrzej patelnię. Dzięki temu możesz uniknąć przysłowiowego pierwszego naleśnika, który jest zazwyczaj do wyrzucenia. Najczęściej chodzi tu po prostu o kwestię temperatury. Z gorącej patelni ciasto lepiej odchodzi.
  2. Jeśli nie masz zbyt wiele czasu rano, przygotuj ciasto na naleśniki wcześniej np. wieczorem dnia poprzedniego. Rano możesz je tylko usmażyć. Gdy po domu rozniesie się piękny, smakowity zapach, wywabisz z łóżek nawet najbardziej zatwardziałych śpiochów.
  3. Możesz zrobić naleśniki wcześniej i po prostu „nadziać” je przed podaniem owocami i czekoladą. Bardzo dobrze smakują również na zimno (przechowuj je w lodówce), łatwo też je podgrzać, nawet w kuchence mikrofalowej.

Bonus — naleśniki w wersji deserowej!

Tę recepturę na naleśniki możesz wykorzystać także jako smaczny deser lub podwieczorek. Ich smak mile Cię zaskoczy! Kilka delikatnych zmian i potencjalne śniadanie zyska nowe oblicze. Zrobisz to w kilku prostych krokach:

  1. Usmaż naleśniki według przepisu.
  2. Przygotuj bitą śmietanę — ubij w tym celu na sztywno śmietankę kremówkę z cukrem.
  3. Naszykuj różne owoce (banan, brzoskwinie, truskawki, maliny, jagody, co lubisz!) - umyj je i w razie potrzeby obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Umieść w naleśnikach ubitą śmietankę i kawałki owoców (zostaw trochę do dekoracji). Jeśli chcesz uzyskać bardzo słodki deser, dodaj też pokruszoną czekoladę.
  5. Polej naleśniki po wierzchu ciepłą polewą z czekolady mlecznej.
  6. Udekoruj całość owocami.

Tak oto z polewy, niepozornego ciasta do naleśników, bitej śmietany i owoców tworzy się słodkie cuda. Korzystaj śmiało i szukaj własnych inspiracji!

Ciasto czekoladowe idealne do polewy czekoladowej

Jeśli przygotujesz polewę z czekolady mlecznej, będzie ona idealnym dodatkiem do ciasta wykonanego z gorzkiej czekolady. Dodatek świeżych owoców nieco przełamie jego intensywną słodycz.

Ponadto, połączenie gorzkiej bazy ciasta z delikatnie słodką polewą tworzy zrównoważony, głęboki smak, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Wybierając owoce, takie jak maliny, truskawki czy borówki, dodasz naturalną świeżość oraz lekko kwaśny akcent, który doskonale komponuje się z bogactwem czekolady. Ta kompozycja z pewnością stanie się ozdobą stołu podczas różnych okazji.

Składniki:

  • 100 g Czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel;
  • 3 łyżki Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel;
  • 250 g mąki pszennej;
  • 220 g cukru (najlepiej cukier puder);
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej;
  • 50 g masła;
  • 200 ml mleka w temperaturze pokojowej;
  • 150 ml ciepłej, przegotowanej wody;
  • 2-3 banany;
  • porcję polewy czekoladowej z przepisu.

Przygotowanie

  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza, grzanie góra dół;
  2. Naszykuj formę do pieczenia, najlepiej tortownicę o średnicy 24 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia;
  3. Rozpuść masło z czekoladą w kąpieli wodnej i przestudź je lekko;
  4. Do średniej wielkości miski przesiej mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszaj je trzepaczką;
  5. Dodaj jajka, mleko, wodę i rozpuszczone masło z czekoladą. Mieszaj dalej, do uzyskania jednolitej konsystencji;
  6. Przelej ciasto do naszykowanej wcześniej tortownicy. Pokrój banany na plasterki i umieść na cieście. Wstaw do piekarnika na około 30-35 minut, do suchego patyczka;
  7. Wyjmij upieczone ciasto z piekarnika i odstaw je do wystudzenia;
  8. W międzyczasie możesz zrobić polewę czekoladową według przepisu. Gdy lekko przestygnie, polej nią wierzch ciasta.

Jeśli chcesz urozmaicić to proste ciasto, przełóż je dżemem, powidłami lub marmoladą o ulubionym smaku. Możesz też użyć masła orzechowego lub serka mascarpone z odrobiną cukru czy innymi dodatkami, które lubisz.

Do samego ciasta możesz też dodać więcej owoców. Sprawdzą się na pewno jabłka, truskawki i śliwki. Jeśli masz ogródek lub mały sad przy domu, możesz skorzystać z jego dobrodziejstw.

Komentarze