Ganache czekoladowy – jak go zrobić?
Idealny do dekorowania tortów, tworzenia aromatycznych polew na ciasteczka i wszelkiego rodzaju desery, niesamowicie kremowy i aksamitny… taki właśnie jest ganache czekoladowy. Zastanawiasz się, jak go zrobić? Chociaż jego nazwa brzmi bardzo górnolotnie (w końcu pochodzi z języka francuskiego!), sam proces wyczarowania tego dodatku do deserów jest bajecznie prosty. Sprawdź nasze porady – pozwolą Ci przygotować ganache czekoladowy, który zachwyca!
Ganache czekoladowy, jak można się domyślać po samej nazwy, to dodatek do deseru, który pochodzi z Francji. I rzeczywiście, to właśnie tam po raz pierwszy mistrzowie kuchni zaczęli mieszać dobrej jakości tłustą śmietanę z czekoladą gorzką o wysokim stopniu zawartości ziaren kakaowca. W efekcie powstawał gęsty i intensywny w smaku krem, który… na dodatek mocno tężeje. A to znaczy, że można go wykorzystać m.in. do tynkowania tortów, jako bazę pod masę cukrową albo jako polewę na wszelkiego rodzaju łakocie. Jego smakowi i konsystencji trudno się oprzeć. Ale żeby naprawdę urzekał i stał się idealnym dopełnieniem deseru, trzeba go dobrze przygotować. No właśnie – czyli jak? Oto nasze sprawdzone wskazówki, dzięki którym wyczarujesz perfekcyjny ganache czekoladowy.