Jak zrobić domowy makaron czekoladowy?
1
Desery i przekąski

Jak zrobić domowy makaron czekoladowy?

Makaron czekoladowy – brzmi… niecodziennie? Tymczasem to fenomenalna propozycja na obiad na słodko, którą możesz podać na wiele sposobów. Pytanie jednak, w jaki sposób go przyrządzić. Mamy dla Ciebie zestaw wskazówek, które ułatwią wykonanie zadania!

Lubisz makaron na słodko? Na przykład z owocami sezonowymi i śmietaną albo z twarogiem, cukrem i cynamonem? Aby przyrządzić taki obiad, w teorii wystarczy Ci zwykły makaron – ten domowej roboty albo kupiony w sklepie. Jeżeli jednak chcesz zafundować sobie lub pozostałym domownikom wyjątkową przygodę, warto  wzbogacić danie. Najlepszym sposobem na to, aby stworzyć coś wyjątkowego, jest makaron czekoladowy. Powstanie, podobnie jak zwykły, z ciasta mącznego, ale… z dodatkiem czekolady. Wyczarowanie go samodzielnie w kuchni jest proste – nawet jeśli nie masz maszynki do makaronu. Zobacz, w jaki sposób to zrobić i na które elementy uważać!

Zadbaj o:

  • DOBREJ JAKOŚCI SKŁADNIKI

    Liczy się zarówno mąka, którą wykorzystasz (może to być zarówno ta tortowa, jak i z pełnego przemiału – jeśli makaron ma nabrać „zbożowego” posmaku), jak również jajka ( od kur z wolnego wybiegu). Kluczowe są jednak czekolada i kakao – warto postawić na produkty sprawdzonej marki, np. kakao ciemne z Ghany E.Wedel i czekoladę gorzką klasyczną 64% E.Wedel.
  • ZACHOWANIE PRAWIDŁOWYCH PROPORCJI MIĘDZY SKŁADNIKAMI

    Na ok. 250 g mąki pszennej potrzebujesz mniej więcej 40 g czekolady oraz 30 g kakao, a do tego 2 duże jajka oraz 2 żółtka i szczyptę soli. Tak krótka lista składników pozwoli Ci przygotować idealny makaron czekoladowy – taki, który pokochają Twoi najbliżsi.
  • WŁAŚCIWE PRZYGOTOWANIE CZEKOLADY DO CIASTA

    Czekolada powinna zostać przez Ciebie pokruszona i powoli roztopiona w kąpieli wodnej. Tylko w takiej postaci możesz ją efektywnie połączyć z mąką oraz jajkami. Uważaj przy tym, aby nie przypalić czekolady. Zadbaj także o to, by w pełni się roztopiła – jeżeli to tego nie dojdzie, ciasto wyjdzie grudkowate.
  • SCHŁODZENIE CIASTA

    Ciasto na makaron czekoladowy, po zagnieceniu, potrzebuje około 60 minut „odpoczynku” i chłodzenia. Aby mu to zapewnić, owiń czekoladową kulkę folią spożywczą i wstaw do lodówki. Po około godzinie możesz przystąpić do rozwałkowania placka oraz wycinania makaronu.
  • DOKŁADNE ROZWAŁKOWANIE CIASTA

    Ciasto powinno mieć nie więcej niż kilka milimetrów grubości – tak, aby powstały z niego makaron był łatwy dougotowania. Aby całość nie przywierała do stolnicy, na której przygotowujesz potrawę, podsyp ciasto mąką pszenną lub… kakao,ono również dobrze spełni tę rolę.

Uważaj na:

  • NADANIE MAKARONOWI ODPOWIEDNIEGO KSZTAŁTU

    Makaron czekoladowy, podobnie jak każdy inny „kolorowy” makaron, najlepiej prezentuje się, gdy jest pokrojony na większe kawałki. Nie twórz więc z ciasta capellini czy cienkiej krajanki, a raczej nadaj mu kształt tagliatelle czy kokardek. W ten sposób uzyskasz ciekawy efekt estetyczny na talerzu.
  • DŁUGIE WYRABIANIE CIASTA

    Ciasto na makaron czekoladowy musi być idealnie gładkie, a jego składniki – perfekcyjnie połączone ze sobą. To dość poważne wyzwanie, biorąc pod uwagę, że przyrządzasz je z roztopioną czekoladą. Wyrabiaj wszystko przez co najmniej 10 minut – tak, aby ciasto nie przywierało do dłoni.
  • WŁAŚCIWE PRZECHOWANIE MAKARONU PRZED GOTOWANIEM

    Makaron jest już gotowy, ale planujesz go wykorzystać dopiero za kilka godzin? Musisz zadbać, aby się nie skleił. Żeby się tak nie stało, koniecznie ułóż go na talerzach lub na stolnicy, które zostały podsypane mąką. Możesz też podłożyć dodatkowo pergamin, który zapobiegnie sklejaniu się klusek z podłożem.
  • ODPOWIEDNI CZAS GOTOWANIA

    Czas gotowania jest uzależniony od grubości i wielkości makaronu. Najlepiej, jeśli będziesz regularnie sprawdzać jego stan. Najlepszy smak uzyskasz, jeśli będzie miał konsystencję al dente, czyli lekko twardą. Wyjmij jeden kawałek i przekrój go widelcem lub po prostu skosztuj. Tak najłatwiej będzie Ci ocenić, , czy jest już gotowy.
  • PODANIE MAKARONU NA CIEPŁO

    Gotuj makaron tuż przed podaniem – dzięki temu nie straci swojej idealnej konsystencji i będzie fenomenalnie smakować. Tuż po ugotowaniu najlepiej odcedź go i dodaj łyżkę masła – tak, aby poszczególne elementy się nie skleiły. Potem serwuj w towarzystwie ulubionych dodatków.
Podobała Ci się ta porada?