Jak zrobić idealną polewę z białej czekolady?
32
10 min
1 porcja
Łatwe
Ciasta i desery

Jak zrobić idealną polewę z białej czekolady?

Wielu z nas ma rodzinne przepisy na różne wypieki – tajemne receptury na idealny makowiec, sernik bądź babkę piaskową, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Często jednak te przepisy omijają istotną kwestię, jaką jest dekoracja ciast. A przecież aspekt estetyczny ma tutaj duże znaczenie! Bo co, jeżeli ciasto nie będzie prezentowało się zbyt ciekawie? I nikt go nie spróbuje? Oto sposób, aby uniknąć takiej sytuacji dzięki apetycznej polewie z czekolady.

Lista składników 2

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Smakowita polewa z białej czekolady jest gotowa! Możesz wykorzystać ją przygotowując różne desery i smakołyki. Może chcesz dowiedzieć się, jak wyczarować Trufle czekoladowe z polewą z białej czekolady? Koniecznie sprawdź nasz przepis.

Jak przygotować najlepszą wersję polewy z białej czekolady?

Aby polewa zawsze Ci się udała, zwróć uwagę na kilka ważnych kwestii, podczas jej przygotowania:

Wybieraj odpowiednie składniki

Biała czekolada E.Wedel idealnie nadaje się do przygotowania smakowitej polewy. Jeśli szukasz sprawdzonej czekolady, to możesz wykorzystać ją również w innych przepisach.

Śmietankę możesz w tym przepisie wymienić na inny składnik. Jeśli nie masz jej pod ręką, skorzystaj z masła. Uwaga! Jednak jeżeli chcesz, by polewa miała bardziej błyszczącą strukturę, użyj śmietanki zamiast masła.

Jak przygotować polewę z dodatkiem masła? Do miseczki z połamaną białą czekoladą dodaj 50 g masła. Gdy oba produkty się rozpuszczą, wymieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Uzyskaną polewę wykorzystaj do udekorowania swojego ciasta. Następnie włóż je do lodówki, aby polewa stężała. Glazura z białej czekolady idealnie upiększy każde ciasto. Pamiętaj, że polewa z białej czekolady zastyga, nie studź jej zbyt długo przed wykorzystaniem do dekoracji.

Starannie rozpuszczaj czekoladę

Jeśli obawiasz się przypalenia składników, aby wykonać idealną polewę z białej czekolady możesz zastosować kąpiel wodną. Dwie tabliczki białej czekolady E.Wedel (180g) pokrój w drobną kostkę i umieść w czystej, suchej, metalowej miseczce o średnicy większej niż średnica garnka (możesz ją zastąpić garnkiem lub szklaną miseczką). Garnek napełnij w 1⁄4 wodą, trzymaj go na małej mocy palnika. Miskę z czekoladą ustaw bezpośrednio na nim. Kontroluj przy tym ilość wody do kąpieli wodnej, w razie potrzeby ją uzupełniając. Mieszaj dokładnie masę kopystką lub silikonową łyżką, wówczas nie przegapisz momentu, w którym czekolada będzie idealnie rozpuszczona.

Nie używaj czekolady z dodatkami

Do wykonania polewy najlepsze będą czekolady bez dodatków (orzechów, bakalii i tym podobnych), gdyż po rozpuszczeniu ich konsystencja nie będzie idealnie kremowa. Wybierając czekoladę z dodatkami, możesz nie uzyskać oczekiwanego efektu końcowego.

Sprawdzaj temperaturę polewy

Jeśli temperatura grzania będzie zbyt wysoka, ryzykujesz przypalenie składników. Gdy po ostygnięciu polewy za długo będziesz zwlekać z dekoracją, polewa może zastygnąć w miseczce i znów będziesz musiał(a) ją lekko podgrzać i czekać, aż się rozpuści. Pracując z polewą skup się na tych dwóch rzeczach, a zaoszczędzisz czas i nie zmarnujesz produktów potrzebnych do jej uzyskania.

Polewa z białej czekolady do ciast i torów

Polewa z białej czekolady ma mnóstwo zastosowań w kuchni. Zacznijmy od tych najbardziej podstawowych. Torty, ciasta, babki wielkanocne - już tutaj jest kilka sposobów na wykorzystanie polewy, czy to z masłem, czy ze śmietanką. Oto kilka z nich:

Polej całe ciasto

Polewa zrobiona na małym ogniu, jeszcze lekko ciepła, w rondelku mieni się niczym płynne szczęście. Możesz nią polać całe ciasto, wówczas w całości będzie Cię ono raczyło rozkosznym smakiem. Na dodatek wierzch wypieku będzie biały niczym płótno, na którym możesz umieścić więcej dekoracji - czy to owoce, posypka, czy toppery z nazwą okazji. Jeśli do wypieku wykorzystasz blaszkę o boku dłuższym niż 24 cm, w przepisie na polewę użyj podwójnej proporcji produktów. Wówczas polewy wystarczy na całe ciasto.

Zrób wzorki

Wypieki to doskonała okazja na uwolnienie swojej artystycznej duszy. Szlaczki, wzorki, kształty geometryczne? To nie wszystko! Do połowy gotowej polewy dodaj 0,5 łyżeczki kakao, dzięki czemu na cieście możesz narysować czarno-białą szachownicę. Przy dekoracji wypieków granice możliwości są tam, gdzie są granice Twojej wyobraźni.

Wykonaj nadruk

Wykorzystując zbitą konsystencję polewy po zastygnięciu, możesz pozwolić sobie na wiele. Jeśli uzbroisz się w strzykawkę cukierniczą, możesz z jej pomocą przygotować różne wzory. Może będzie to imię osoby, dla której przygotowujesz ciasto? A może ważny dla kogoś symbol wypisany białą czekoladą? Nic prostszego! Pamiętaj, że jeśli chcesz wykonać nadruk z użyciem więcej niż jednego koloru, możesz zrobić drugą polewę, na przykład z gorzkiej czekolady i w niej wykonać potrzebne wzory.

Zaszalej z dripem do tortu

Ostatnio coraz większą popularnością cieszy się drip. Jest to technika stosowana w cukiernictwie, która polega na układaniu polewy na krawędzi tortu lub ciasta w taki sposób, by spływała po bokach. Wówczas tworzą się na nich zacieki przypominające sople. Drip jest efektowną dekoracją tortu i nadaje mu charakteru. Bardzo dobrze komponuje się też z ozdobami z masy cukrowej. Jeśli masz w domu barwniki spożywcze, możesz zabarwić jednym z nich polewę z białej czekolady - uzyskasz kolorowy drip o czystej barwie, w sam raz na torty z motywem przewodnim.

Jak przygotować taki drip? Należy połączyć czekoladę z podgrzaną tłustą śmietanką – przynajmniej 30%. W przypadku użycia czekolady białej sprawdzą się proporcje 3:1.  Jednak konsystencja może wychodzić różna – gęstość w dużej mierze zależy od samej śmietany.

To, w jaki sposób drip się ułoży na cieście, zależy od jego temperatury. Im grubsze „zacieki” chcesz uzyskać, tym powinien być chłodniejszy. Do nałożenia polewy wystarczy łyżka i odpowiednia technika. Jeśli obawiasz się tego etapu, warto poszukać w internecie filmików instruktażowych.

Jak widzisz, z czekolady mogą powstać cuda. Czy już masz swoją ulubioną metodę dekoracji?

Polewa z białej czekolady do deserów

Choć polewa jest najlepiej znana jako dodatek do tortu lub ciasta, pasuje też do wielu innych słodkości. Z jej pomocą możesz błyskawicznie wznieść swoje desery na znacznie wyższy poziom. Jak możesz wykorzystać polewę z białej czekolady? Oto kilka pomysłów:

Dodatek do ciastek i ciasteczek

Biszkopty, ciastka owsiane, kruche lub zbożowe – wykorzystaj te, które lubisz i tak jak lubisz. Dzięki polewie z czekolady zyskają dodatkowe walory smakowe i estetyczne;

Wyjątkowe kakao

Jeśli szukasz pomysłów na weekendowe, leniwe śniadanie, możesz się zdecydować na  podanie wyjątkowego kakao. Wykorzystaj przezroczyste szklanki. W środku umieść wcześniej polewę (nalej na dno lub polej za pomocą łyżeczki po ściankach). Włóż szklanki do lodówki. Zrób kakao w większym naczyniu (na przykład w dzbanku). Umieść szklanki uczestnikami wspólnego śniadania i na ich oczach napełniaj je napojem. Pozwól im cieszyć się widokiem mieszających się warstw słodkości. Możesz też użyć tego sposobu do podawania gorącej czekolady.

Founde z białej czekolady

Jeśli spodziewasz się gości, możesz zaprosić ich do stołu i atrakcją spotkania uczynić czekoladowe przekąski. Przed przybyciem gości przygotuj w miseczkach owoce. Mogą to być gruszki, truskawki, banany, maliny, poziomki, melon, mango - cokolwiek zasmakuje Twoim gościom. Odetnij szypułki, obierz ze skórek, pokrój na mniejsze kawałki, jeśli jest to potrzebne. Naszykuj wykałaczki.

Ułóż miseczkę z polewą z białej czekolady na stole na naczyniu z gorącą wodą, by za szybko nie stężała. Jeśli masz zestaw do fondue, możesz go śmiało wykorzystać. Wraz z gośćmi nabijaj na patyczki wybrane owoce, zanurzaj je w polewie z czekolady i ciesz się wspólnie spędzanym czasem. Smacznego!

Polewa do drożdżówek

Polewa z białej czekolady jest bardzo dobrą alternatywą dla lukru w przypadku pączków, słodkich bułeczek i drożdżówek. Jeśli masz ochotę wrócić na chwilę do smaków i zapachów dzieciństwa, zrób proste bułeczki drożdżowe.

Składniki:

  • 8 g suchych drożdży,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • 300 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 50 ml letniej wody,
  • 100 ml mleka (lekko podgrzane),
  • 60 g masła.

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i nastaw go na grzanie 200°C
  2. W rondelku roztop masło i odstaw do wystudzenia.
  3. Do miski przesiej mąkę z drożdżami i solą. Dodaj cukier, letnią wodę i delikatnie podgrzane mleko.
  4. Wyrabiaj cierpliwie ciasto do połączenia składników. Pod koniec dodaj ostudzone masło i dobrze wszystko wymieszaj.
  5. Uformuj z ciasta kulę i włóż do miski oprószonej mąką. Przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny (objętość ciasta powinna się podwoić).
  6. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1,5 cm. Z pomocą kubka lub szerszej szklanki wytnij z niego koła - to będą Twoje drożdżówki. Ustaw je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów ok. 5 cm. Przykryj ścierką na ok. 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
  7. Piecz drożdżówki przez 8-10 minut do zarumienienia się.

Gotowe drożdżówki możesz polać polewą z czekolady. Jeśli chcesz, możesz swobodnie szaleć z dodatkami i nadzieniem, wybieraj składniki, które lubisz najbardziej: mak, orzechy, twaróg na słodko i wiele innych.

Dodatki do polewy z białej czekolady

Polewa z białej czekolady nie musi być nudna. Jasna i lekko połyskująca, czasem aż prosi się o dodanie kilku składników jako dekoracji. Co pasuje do czekolady? Opcji jest oczywiście wiele. Tu znajdziesz kilka niebanalnych pomysłów:

Orzechy

Możesz ich użyć na dwa sposoby. Pierwszy - posiekaj na drobne kawałki i wymieszaj z polewą. Będzie wówczas miała lekko chropowatą strukturę. Możesz też wykorzystać całe orzechy (na przykład pistacje, orzechy włoskie lub orzechy nerkowca) i ułożyć je w całości na wylanej już polewie. W ten sposób stworzysz przyjemną dla oka i podniebienia kompozycję.

Bita śmietana i owoce

Klasyczna mieszanka, która sprawdzi się przede wszystkim na torcie. Na zastygniętej polewie możesz robić z niej dowolne kompozycje i wzory. Jeśli tort jest dla dziecka, użyj barwników spożywczych - zarówno do polewy, jak i do bitej śmietany.

Bakalie

Kiedyś były kojarzone z bogactwem i przepychem, z królewskim stołem i wystawnymi przyjęciami. Dziś może pozwolić sobie na nie każdy z nas, a część ludzi dużo energii poświęca na prowadzenie sporu, czy dodanie ich do sernika to zbrodnia cukiernicza, czy szlachetna tradycja. Jeśli lubisz smak migdałów, suszonych daktyli, winogron, fig i moreli, możesz z ich pomocą utworzyć piękną mozaikę na cieście, którą z pewnością docenią domownicy i goście.

Chcesz więcej pomysłów? Zainspiruj się naturą!

Smak, konsystencja i barwa białej czekolady nadają wypiekom wdzięku i lekkości. Jeśli nie chcesz pozbawić ciasta lub tortu owej subtelności nadmiarem ciężkich dodatków, spróbuj udekorować swoje słodkości czymś delikatnym - kwiatami i ziołami. Aby je znaleźć, wystarczy, że wyjdziesz do swojego ogródka lub do wrzywniaka. Matka Natura obdarzy Cię dekoracjami, które pokochasz. Z czego możesz skorzystać?

Mięta

Możesz kupić doniczkową w supermarkecie lub przejść się po ogródku - bardzo często wystarczy się tylko schylić, by ją zdobyć.

Lawenda

Nieco pikantna w smaku, ale pięknie pachnąca roślina. Jej barwa idealnie skomponuje się z białą czekoladą.

Stokrotka

Tak, to nie żart. Świeżo zerwane kwiaty mają smak podobny do orzechów.

Nagietki

Wizualnie podobne do stokrotek, różni je jednak smak - tutaj jest nieco pieprzny, pikantny.

Fiołki

Płatki tych kwiatów mają rozkoszny, słodki smak.

Koniczyna

Ma słodki i delikatny smak, z wyczuwalną nutą lukrecji.

Hibiskus

Jego płatki są bardzo ładne, używaj ich jednak oszczędnie, gdyż smak mają nieco cierpki.

Zbierając kwiaty i zioła do celów spożywczych pamiętaj, by robić to na obszarach oddalonych od dróg. Oglądaj kwiaty i sprawdzaj pod kątem zanieczyszczeń odzwierzęcych i robaczków. Zawsze myj je dokładnie. Jeśli nie masz pewności co do gatunku, posłuż się internetem lub atlasem i... ciesz się efektem i smakiem!

Komentarze