Sernik na herbatnikach
20
2 godz. 30 min
10 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Sernik na herbatnikach

Jeśli marzy Ci się puszysty sernik na herbatnikach, po którym jeszcze w dniu upieczenia zostają zaledwie okruszki na dnie blaszki, nie musisz już szukać dalej. Przygotuj trochę herbatników, ser twarogowy, kilka innych składników i upiecz ciasto, które będzie cieszyć oko i podniebienie przy świątecznym stole, ale nie tylko!

 

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 9

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

By sernik na herbatnikach wyszedł z piekarnika bez pęknięć i dobrze upieczony, zadbaj o kilka szczegółów.

Przygotuj starannie masę serową

By sernik wyszedł piękny i lekki, postępuj z nim delikatnie. Ubij porządnie masło i dobrze wymieszaj masę serową, szczególną ostrożność zachowaj przy ubijaniu białek na sztywną pianę i łączeniu ich z resztą ciasta. Składniki delikatnie mieszamy łyżką (nie za długo). Postępuj tak samo, gdy używasz miksera – mieszaj składniki na małych obrotach. Wówczas piana dobrze połączy się z masą serową i nie opadnie. Dzięki temu uzyskasz puszysty sernik na herbatnikach.

Sernik pieczony – rób go z wyczuciem

Przede wszystkim pamiętaj, że sernik wkładasz do piekarnika nagrzanego do 180°C. Jest to wysoka temperatura niezbędna do ścięcia białek. Jednak gdy jej później nie zmniejszysz, ciasto może się upiec nierównomiernie, urosnąć za bardzo i za szybko, a w konsekwencji pęknąć lub/i się spalić. Dlatego ważne jest, by po maksymalnie 20 minutach zmniejszyć temperaturę.

Ma to ogromne znaczenie także przez wzgląd na studzenie sernika. Odbywa się ono częściowo w zamkniętym piekarniku, więc jak będzie mu za ciepło, sernik na herbatnikach może się spalić lub za bardzo zarumienić nawet po tym, jak wyłączysz piekarnik! Nie warto go jednak otwierać od razu, bo w zamkniętym piecu ciasto idealnie "dochodzi" i nie pęka pod wpływem nagłej zmiany temperatury. Po upieczeniu sernik czuje się w piekarniku (najpierw zamkniętym, potem uchylonym) jak każdy człowiek pod kołdrą w zimowy poranek – niech więc tam sobie siedzi jak najdłużej. Odwdzięczy się za to Tobie i Twoim gościom rozkosznym smakiem.

Kąpiel wodna ma znaczenie

Robiąc sernik na herbatnikach według przepisu, na dole piekarnika umieszczasz naczynie wypełnione do połowy gorącą wodą. Jest to tak zwane pieczenie w kąpieli wodnej – para wodna obiega piekarnik i częściowo wnika do ciasta, nie pozwalając na jego przesuszenie. Jest to kolejny szczegół, który sprawi, że uzyskasz puszysty sernik, który Cię zachwyci.

Białka – delikatna sprawa

Zwróć uwagę na to, że przy mieszaniu piany z białek z resztą składników często zaleca się używania drewnianej łyżki. Choć wydaje się to nieistotną drobnostką, radzimy jej nie lekceważyć. Białka muszą wyjść delikatne, lecz łatwo je "zbić" gwałtownym mieszaniem. I dlatego, by temu zapobiec, sugeruje się sięgnięcie po łopatki z drewna. 

Podobnie należy zadbać o kilka szczegółow przy ubijaniu białek, aby wyszła dobrej jakości piana:

  • czyste widełki od miksera,
  • czysty mikser,
  • dobrze schłodzone białka,
  • miska z odpowiedniego tworzywa (najlepiej metal lub szkło).

Piana z białek jest bardzo kapryśna i jeśli źle umyjesz widełki (lub jeśli źle osuszysz), może się nie ubić. To samo dotyczy pozostałych naczyń i narzędzi.

Po ubiciu białek, jeśli nie wymieszasz delikatnie piany z ciastem, może ona opaść. Dlatego mieszaj ją zawsze delikatnie i możliwie jak najkrócej. Choć może to brzmieć jak spora lista wymagań, warto się zatroszczyć o jej realizację, ponieważ stawką jest tutaj idealnie puszysty sernik na herbatnikach.

Budynie śmietankowe – możesz je zastąpić

Budyń dobrze wiąże sernik na herbatnikach, zagęszcza go i nadaje mu delikatną, śmietankową nutę smakową. Jeśli nie jesteś fanem takich rozwiązań, możesz z powodzeniem zastąpić budyń. Sprawdzi się tu bardzo dobrze serek mascarpone. Na podaną proporcję potrzebne będzie 400-500 gramów serka. Dodaj go do masy serowej razem z twarogiem, a efekt będzie przepyszny.

Dodatkowe nuty smakowe

Sernik na herbatnikach to klasyk. Jednak jeśli masz ochotę go urozmaicić, nic nie stoi na przeszkodzie. Oto kilka pomysłów:

Przede wszystkim budynie – w sklepach jest dostępna szeroka gama smaków do wyboru. Już na tym etapie możesz zrobić małą (lub większą) podmiankę, decydując się na inny wariant. Ale to dopiero początek możliwości, które stoją przed Tobą, gdy robisz sernik na herbatnikach.

Jeśli wanilia to nie do końca Twój klimat w smaku sernika, może skusisz się na cytrusy? Weź cytrynę, dokładnie ją umyj, wyszoruj wręcz. Otrzyj dokładnie skórkę, wyciśnij sok (możesz ją lekko rolować po kuchennym blacie, będzie się łatwiej wyciskać) i masz już dwa alternatywne składniki do masy serowej.

Biała czekolada jest idealna do tego sernika, gdyż nie koliduje z jego kolorem. Jeśli jednak lubisz mieszać barwy w wypiekach, użyj czekolady mlecznej lub gorzkiej. Możesz też do masy serowej dodać 2-3 łyżki Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel. Wówczas Twój sernik nabierze zupełnie nowego charakteru i smaku. By dopełnić efektu, nawet spód sernika możesz zrobić na ciemnych (kakaowych) herbatnikach.

Co na wierzch?

Jeśli lubisz ciasta z dużą ilością dodatków, nie wahaj się używać różnego rodzaju polew, orzechów, bakalii i musów owocowych, by przystroić swój sernik i dodać mu jeszcze więcej smaku. Smacznego!

 

Komentarze