W kuchni granice między tradycyjnymi przepisami a ich nowymi wersjami często się zacierają. Dobrym tego przykładem jest przepis na cytrynowe brownie: od tradycyjnej wersji tego wypieku różni go dodatek cytryny i białej czekolady, dzięki której zyskuje jasny kolor. Czy zatem nie powinno się w tym przypadku sięgnąć po popularne w krajach anglojęzycznych określenie – blondie? Wychodzimy z założenia, że kuchnia to przestrzeń dla kreatywności, więc zamiast zastanawiać się nad nazewnictwem, lepiej skupić się na smaku!
Jeśli szykujesz się za przygotowanie tego pysznego ciasta, sprawdź kilka porad i urozmaiceń, które pozwolą Ci zadbać o każdy szczegół Twojego brownie i sprawią, że przepis nie przysporzy Ci trudności.
Na to zwróć uwagę przygotowując cytrynowe brownie
Dopilnuj tych szczegółów, by Twoje brownie wyszło pyszne i delikatne!
Wymieszaj cukier z cytryną
Im więcej czasu skórka z cytryny spędzi z cukrem, tym więcej odda naturalnych olejków zapachowych. To sprawi, że Twój wypiek stanie się jeszcze bardziej aromatyczny.
Wyciśnij jak najwięcej soku z cytryny
Jeśli chcesz, by Twoje brownie miało bardziej intensywny smak, dodaj do niego sok z połowy cytryny. Pamiętaj, że im większy owoc, tym więcej soku uzyskasz. Jak wycisnąć z cytryny jak najwięcej? Jeśli nie masz pod ręką wyciskarki do cytrusów, jeszcze przed przekrojeniem owocu roluj cytrynę dłonią po blacie kuchennym. W ten sposób łatwiej Ci będzie wycisnąć sok. Najwygodniej wyciskać sok do kubka, na którym leży małe sitko – w ten sposób zatrzymasz pestki i bez problemu dodasz sam sok do ciasta.
Ciasto ucierane – rób je na spokojnie
Jeśli robisz ucierane ciasto, kolejność składników i tempo przygotowania ma znaczenie. Kiedy utrzesz masło z cukrem, a w masie jest już sok cytrynowy i skórka otarta z owocu, dodawaj jajka pojedynczo i mieszaj dokładnie całość na średnich obrotach miksera. Mąkę dodaj na samym końcu, najlepiej razem z cukrem waniliowym. Składniki powinny utworzyć puszystą, dość gęstą masę, która trzyma się łyżki. Tak przygotowaną masę pozostaje już tylko przelać do formy i umieścić w piekarniku.
Czas pieczenia ma znaczenie
Brownie powinno spędzić w piekarniku około 20-25 minut. Oczywiście jeśli będzie surowe, czas pieczenia możesz nieco wydłużyć. Pilnuj wtedy uważnie czasu. Po upływie dwudziestu minut sprawdzaj często, czy jest już gotowe, aby nie wysuszyć ciasta.
Co na ciacho? Co tylko chcesz!
Czekolada z orzechami świetnie sprawdzi się jako dodatek do większości ciast. To klasyczne połączenie nie tylko dobrze wygląda, ale i świetnie smakuje. Jeśli chcesz, by Twoja polewa czekoladowa była bardziej rzadka, możesz do niej dodać trochę kremówki. Jeśli życzysz sobie nieco połysku, łyżeczka oleju kokosowego gwarantuje, że wierzch ciasta będzie się pięknie błyszczeć. Jakie jeszcze dodatki będą idealnie pasować do cytrynowego brownie?
- Kajmak – po ugotowaniu możesz wyłożyć go na ciasto prosto z puszki;
- Masło orzechowe – rozsmaruj je szerokim nożem, a uzyskasz w ten sposób piękny wierzch ciasta;
- Bita śmietana z dodatkiem żelatyny – chcesz udekorować brownie pięknym, połyskującym i lekkim niczym chmurka kremem? Takim, który na dodatek będzie się rozpływał w ustach? Przygotuj bitą śmietanę. Użyj 300 ml kremówki. Łyżkę żelatyny rozpuść w minimalnej ilości wrzątku. Zawiesinę dodaj do już ubitej śmietany, pod koniec miksowania, by nie opadła.
Więcej czekolady na cytrynowe brownie?
Jeśli chcesz przygotować brownie z dodatkowym akcentem czekoladowym, może spodoba Ci się pomysł kremu orzechowo-czekoladowego na wierzch? Wykonanie jest szybkie, a efekt nieziemski. By zrobić taki szybki krem, przygotuj:
- 300 g orzechów (najlepiej laskowych)
- 3-4 łyżki Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel
- 80 g Czekolady Mlecznej Klasycznej E.Wedel
- 2 łyżki miodu
- łyżka oleju kokosowego
- 200 ml mleka lub napoju roślinnego
Przygotowanie jest niesamowicie proste i sprowadza się do następujących czynności:
- Spraż orzechy w piekarniku – wystarczy 20 minut w 200°C. Dzięki temu będą bardziej miękkie, a skórka odejdzie z łatwością;
- Umieść orzechy w blenderze kielichowym i zmiksuj je na miazgę;
- Dodaj olej kokosowy, miód i miksuj, aż orzechy staną się płynne (około 4-5 minut);
- Dodaj pozostałe składniki (czekoladę możesz połamać) i miksuj, aż się połączą i powstanie gładka masa.
Takim kremem posmaruj swoje cytrynowe brownie. Możesz też użyć do jego przygotowania blendera ręcznego. Jeśli masz zwykły, domowy sprzęt, rób co jakiś czas przerwy w miksowaniu, by nie spalić blendera. Aby usunąć skórki orzechów po wyjęciu z piekarnika włóż je do pudełka i energicznie potrząśnij. Większość skórek dzięki temu odpadnie.
Pokryj swoje brownie pysznym cytrynowym lukrem
Do cytrynowego brownie idealnie będzie pasował lukier cytrynowy. Jak go przygotować? Oto prosty przepis! Potrzebne będą następujące składniki:
- 100 g cukru pudru
- sok z połowy cytryny
Wymieszaj dokładnie cukier puder z sokiem z cytryny i Twój lukier jest już gotowy! Pamiętaj, że cytryna cytrynie nierówna i pilnuj proporcji. Jeśli dasz za mało soku z cytryny, lukier cytrynowy będzie zbyt gęsty. Możesz naprawić sytuację, dodając trochę wody (stopniowo, powoli, po łyżeczce, by nie przesadzić w drugą stronę). I analogicznie, jeśli lukier będzie zbyt rzadki, uzupełnij go cukrem pudrem. Możesz robić to do uzyskania pożądanej konsystencji, choć pamiętaj o dwóch zasadach:
- jeśli lukier jest gęsty, stworzy nieco grubszą warstwę przypominającą skorupkę, i będzie dłużej zastygał na cieście;
- jeśli lukier jest rzadki, stworzy cienką, półprzezroczystą warstwę i szybciej zastygnie.
Tu warto wspomnieć, że jeśli lukier będzie zbyt rzadki, nie zastygnie wcale, lecz nasączy ciasto ucierane, które stanie się przez to słodsze. Dobieraj więc proporcje do swoich preferencji.
Jak urozmaicić łatwe ciasto? Nadziej je!
Jeśli chcesz urozmaicić sobie samo ciasto, może pomyśl, by je czymś przełożyć? Najprostszym pomysłem będzie marmolada, dżem lub powidła. Jeśli chcesz przełamać lekko kwaśny smak ciasta, wybieraj te ze słodszych owoców (np. truskawka lub brzoskwinia) albo wysokosłodzone. Jeśli nie za bardzo przemawia do Ciebie większy dodatel owoców, masło orzechowe lub krem czekoladowy też się sprawdzą.
Co do techniki krojenia, oczywiście możesz rozciąć ciasto szerokim nożem lub nitką na dwa blaty. Następnie posmaruj dolny blat i przykryj go górnym. Jeśli ciasto wyszło Ci niskie, prostsze może się okazać jednak upieczenie jego drugiej porcji. Jeśli nie masz dwóch takich samych tortownic, po prostu piecz je po kolei. Gdy pierwsza część ciasta wystygnie, posmaruj je nadzieniem i przykryj drugim, gdy będzie gotowe i wystudzone. Smacznego!
Komentarze