Sernik z chałwą
2
2 godz.
8 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Sernik z chałwą

Wbrew pozorom sernik to ciasto, które nie zawsze smakuje tak samo. Masz ochotę przygotować oryginalny wariant tego klasycznego przepisu? Sernik chałwowy to deser, który możesz wykonać zawsze gdy masz ochotę na ciekawy deser. To nasz pyszny klasyk, który zawsze wychodzi! Jeśli chałwa to przysmak bliski Twoim smakom, dodaj ją do deseru i sprawdź, jakie pyszności mogą powstać! Przygotuj niezbędne składniki i... do dzieła! 

Produkty użyte w tym przepisie (4) Kup online

Lista składników 12

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Chałwa pochodzi z Iranu, a w jej składzie znajduje się nic innego, jak mieszanka miazgi nasion oleistych i karmelu. Można ją jeść samodzielnie lub dodawać do deserów. Sernik chałwowy to dobry wypiek na początek przygód z tym przysmakiem. Serniki dają dużo możliwości łączenia różnych składników i w tym wypadku jest podobnie. Smak chałwy będzie w nim bardzo dobrze wyeksponowany. Jeśli chcesz poznać więcej sposobów i pomysłów na chałwowy sernik – czytaj dalej! 

Nie masz budyniu? Użyj mąki ziemniaczanej 

Jeśli nie masz w kuchni budyniu lub po prostu nie przepadasz za sernikiem z dodatkiem tego składnika, możesz wykorzystać mąkę ziemniaczaną. Ona również świetnie nadaje się do tego ciasta. Do podanej proporcji na sernik chałwowy dodaj trzy łyżki mąki. Dołóż ją do masy serowej i podobnie jak przy budyniach wymieszaj całość na gładką masę. Taka ilość mąki ziemniaczanej uczyni to samo, co budynie, czyli dobrze zwiąże masę na sernik. 

Sernik – czy tylko na ciasteczkowym spodzie? 

Najbardziej popularną bazą do sernika jest ciasteczkowy spód. I nic dziwnego – wystarczy zmiksować blenderem ciasteczka, zalać je płynnym masłem, wymieszać i gotowe. Tak przygotowana masa nie wymaga wcześniejszego pieczenia ani bardziej skomplikowanych zabiegów. Wystarczy wstawić ją do lodówki, by stężała (chociaż na 20 minut). Następnie wystarczy jedynie wylać na spód masę serową i można zacząć piec sernik. 

Chcesz spróbować innych sposobów na pyszny spód? Zobacz alternatywne pomysły, które nie są skomplikowane, a mogą urozmaicić nieco Twoje ciasto. 

Kruchy spód 

To smaczne rozwiązanie i świetna alternatywa dla ciasteczek. Do przygotowania kruchego spodu nie potrzeba wielu składników. Jak go zrobić samodzielnie? 

Przygotuj: 

  • 150 g mąki 
  • 80 g masła 
  • 2 żółtka 
  • 20 g cukru pudru 
  • łyżkę Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel 

Wykonanie 

  1. Na początek przygotuj ciasto: przesiej mąkę do miski, dodaj masło pokrojone na małe kawałki, cukier i kakao. Gnieć całość palcami lub siekaj nożem do połączenia składników. Dodaj żółtka i zagnieć ciasto na stolnicy w jednolitą kulę. 
  1. Po wyrobieniu ciasta, umieść je w lodówce na co najmniej pół godziny, po czym rozwałkuj i umieść na przygotowanej wcześniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. 
  1. Kruche ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 15 minut. Po całkowitym ostudzeniu możesz wylać masę serową na podpieczony spód i piec według wskazówek z przepisu. 

Sernik na biszkoptach 

Kolejnym, ale prostszym i również smacznym rozwiązaniem na spód sernika są biszkopty. Jeśli używasz tortownicy, najprościej będzie użyć okrągłych ciasteczek. Wyłóż nimi dno blaszki (możesz je przycinać lub łamać, jeśli chcesz wykorzystać więcej przestrzeni) i zalej całość masą na sernik. Później piecz sernik według przepisu. 

Sernik bez spodu 

Jeśli masz na to ochotę, możesz równie dobrze zrezygnować ze spodu w swoim serniku. Przy dobrze wymieszanej masie, sam sernik będzie smakował wybornie. Masa serowa będzie lekka niczym chmurka i wspaniale zaprezentuje się bez dodatków. 

Jak widzisz, na sernik nie ma jedynej właściwej metody – próbuj więc różnych sposobów, aż trafisz na swój ulubiony przepis. 

Polewa w nieco innej formie 

Chałwowy sernik polecamy udekorować polewą chałwową, choć oczywiście nie jest to konieczne. Jeśli wolisz zwieńczyć wierzch ciasta inaczej, zawsze możesz pójść w klasykę – postawić na polewę czekoladową. Do chałwy najlepiej pasuje biała czekolada. By cieszyć się pyszną, gęstą polewą, przygotuj: 

  • 250 ml śmietanki kremówki 
  • 160 g Czekolady Białej E.Wedel 
  • opcjonalnie: 100 g chałwy do dekoracji wierzchu 

Wykonanie: 

W kąpieli wodnej lub w rondelku umieść śmietankę z rozdrobnioną białą czekoladą. Mieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji i odstaw do wystudzenia. Jeśli robisz polewę w rondelku, nie dopuść do przypalenia składników. Gotową polewę wylej na ciasto i schowaj je do lodówki, by stężała. Dodatkowo możesz wykorzystać pokruszoną chałwę – posyp nią wierzch sernika dla dekoracji. 

Masa serowa tradycyjna 

Jeśli nie chcesz korzystać z gotowego twarogu z wiaderka, możesz użyć do masy serowej zwykłego białego sera. Wybierz twaróg tłusty lub półtłusty i zmiel go w specjalnej maszynce, najlepiej dwa-trzy razy, by uzyskał odpowiednią konsystencję. Tak przygotowany ser sprawdzi się idealnie jako baza na masę serową dla dowolnego sernika. 

Komentarze