Słodkie przekąski, które doskonale sprawdzą się na imprezie mikołajkowej
1
Desery i przekąski

Słodkie przekąski, które doskonale sprawdzą się na imprezie mikołajkowej

Mikołajki to prezenty, radość i oczywiście spotkania w gronie rodziny, przyjaciół i znajomych. To czas radości, beztroski i obdarowywania się upominkami w szkołach.

Jakie słodkie przekąski sprawdzą się na każdej z tym imprez?

Chcesz dowiedzieć się, jak wyczarować Maślane bałwanki: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/maslane-balwanki/

Zadbaj o:

  • pierniczki z dekoracją lub polewą czekoladową

    Już od początku grudnia wszędzie pachną korzenne przyprawy, więc żadna szanująca się impreza mikołajkowa nie mogłaby się odbyć bez tych słodkich przekąsek. Mogą być z nadzieniem lub bez, a dekoracja może być wykonana z lukru, polewy czekoladowej, cukrowych posypek czy prażonych orzechów i migdałów.
  • Muffiny z mikołajkową dekoracją taką jak czapka Mikołaja z masy cukrowej lub reniferami

    Na wierzch muffina nakładamy bitą śmietanę (na przykład przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego) i układamy cukrowe oczy, nos z żurawiny i rogi ze słonych precelków przełamanych na pół. Muffiny można zrobić według dowolnego ulubionego przepisu, mogą mieć smak czekoladowy, waniliowy czy korzenny.
  • Bałwanki z pianek Marshmallow

    Pianki należy nadziać na patyczek do szaszłyka, a następnie zanurzyć w roztopionej białej czekoladzie. Gdy czekolada zastygnie namalować na niej oczy, uśmiech i guziki.
  • Kruche ciasteczka waniliowe lub czekoladowe z dekoracją mikołajkową

    Na przykład czerwoną i białą cukrową posypką.
  • ciasteczka cynamonowe to gratka dla każdego miłośnika cynamonu i pomarańczy

    Najlepiej wyciąć je w świąteczne kształty i udekorować połówkami migdałów, orzechów czy też wiórkami kokosowymi.
  • Tartinki z tostów, kremu śmietankowego i dżemu truskawkowego

    To doskonała słodka przekąska finger food, można je nabić na wykałaczki uprzednio pokroiwszy na małe (na jeden kęs) kawałki
  • małe bezowe mikołajkowe czapeczki

    Aby je zrobić należy ubić białka na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie podzielić pianę na część na czapkę (większość piany) i pompon. Do części przeznaczonej na czapkę trzeba dodać czerwony barwnik spożywczy. Następnie przy pomocy szprycy wyciskać na papier do pieczenia mikołajkowe czapeczki. Z białej piany trzeba zrobić pompony. Piec do chrupkości.
  • Mini pączki

    Posypane cukrem pudrem będą wyglądały jakby były oprószone śniegiem. Można je ułożyć w bardzo efektowną piramidę na paterze.

Uważaj na:

  • Owoce w czekoladzie

    Niezawodną słodką przekąską są zawsze kawałki owoców polane czekoladą – można wybrać czekoladę gorzką, mleczną czy białą, a zastygającą polewę posypać wiórkami kokosowymi i cukrową posypką w mikołajkowych kolorach. Warto jednak polać je czekolada bezpośrednio przed podaniem – wtedy będą najsmaczniejsze!
  • Kruche babeczki

    Z budyniem waniliowym i dekoracją z czerwonych owoców także wpisują się w tematykę imprezy mikołajkowej i mogą się okazać największym hitem wśród słodkich przekąsek, które chcemy podać gościom. Pamiętaj jednak, żeby zaserwować je bezpośrednio z lodówki – inaczej krem zmieni konsystencję.
  • deser w pucharku

    Z kremu waniliowego przekładanego warstwowo musem z truskawek, udekorowany bitą śmietaną i piankami Marshmallow będą się doskonale prezentowały na każdym stole, Jest to jednak na tyle delikatny deser, że przed zaserwowaniem musi być trzymany w lodówce. Żeby nie pochłonął zapachów, warto przykryć pucharek folią – inaczej deser nie będzie aż tak smaczny.
Podobała Ci się ta porada?