Jak zrobić „japoński makowiec"?
Szukasz inspirującego przepisu na deser, który wychodzi poza schematy? Soczysty, puszysty, wilgotny i… mocno czekoladowy, a zarazem owocowy. Taki właśnie jest japoński makowiec. Zobacz, w jaki sposób go przyrządzić.
Czym dokładniej jest japoński makowiec? To deser, którego podstawą jest oczywiście mak. Nie byle jaki, a niebieski, koniecznie wysokiej jakości i dobrze oczyszczony. Ugotowany w mleku, opcjonalnie z nutą miodu, łączy się ze startymi jabłkami, masłem, jajkami i cukrem pudrem. Tak niewiele potrzeba, aby powstało lekkie, a zarazem bardzo soczyste ciasto, które zaskakuje niebanalnym smakiem.
To jednak nie wszystko! Jeśli chcesz wzbogacić makowiec japoński, wystarczy, że potraktujesz go jak… spód do tortu i przełożysz mocno czekoladowym kremem. Taka kombinacja pozwala wydobyć z przepysznego deseru jeszcze więcej smaku. Przygotuj ciasto na przyjęcie rodzinne i patrz, jak szybko znika ze stołu. Twoi goście nie będą w stanie mu się oprzeć. Oto zestaw porad, z których warto skorzystać przy przygotowywaniu!