Sposób na czekoladowy suflet
Suflet to marzenie każdego czekoladoholika. I zmora niejednego, nawet zaawansowanego kucharza! Niepotrzebnie – by cieszyć się perfekcyjnie wyrośniętym sufletem z odpowiednio wyrośniętym ciastem i piankowym środkiem, wystarczy znać kilka kluczowych zasad przygotowywania tego nietuzinkowego, słodkiego deseru. Poniżej przedstawiamy te, dzięki którym Twój suflet nie będzie zbyt suchy, za bardzo mokry ani też nie opadnie!
Jeszcze gorący, lekko puszysty, mający konsystencję delikatnej pianki, w której wbita łyżeczka opada powoli ku brzegom kokilki. Czekoladowy suflet – bo o nim mowa, to deser wyrafinowany zarówno pod względem smaku, jak i wyglądu. Jego nazwa, pochodząca od francuskiego „souffler” oznacza tyle co „dmuchanie” ciasta, któremu suflet zawdzięcza swoją delikatną strukturę. I choć uchodzi on za wypiek skomplikowany, do jego przygotowania konieczne jest przede wszystkim dokładne przestrzeganie dobrego przepisu. Dzięki naszym poradom Twoje suflety czekoladowe zawsze będą idealne!
Chcesz dowiedzieć się, jak wyczarować Suflet czekoladowy?: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/jak-zrobic-suflet-czekoladowy/