Suflet czekoladowy - super pyszny deser na każdą okazję
Suflet czekoladowy domowej roboty to prawdziwa gratka dla wielbicieli czekolady. Do jego przygotowania potrzebujesz składników, które z pewnością masz pod ręką. Jeśli czegoś nie ma na kuchennej półce, koniecznie dodaj to do kolejnej listy zakupów.
Obsypane cukrem pudrem smakowite suflety z płynnym środkiem to kuszący deser, który mimo swej prostoty, efektownie zaskoczy. To przysmak idealny dzięki swojej uniwersalności. Smakuje równie dobrze o każdej porze roku – czy to szarą, późną jesienią, czy upalnym wakacyjnym wieczorem. Możesz skorzystać z pomysłów na jego urozmaicenie i odkryć nowe odsłony czekoladowe klasyka.
Przygotowania do upieczenia tego deseru to łatwizna. Wystarczy sięgnąć po kilka podstawowych sprzętów i akcesoriów kuchennych. Przypomnij sobie, że pieczenie jest prawdziwą przyjemnością.
To prosty przepis, który na stałe wyprze odpiekane drożdzówki czy gotowe ciasteczka. Spróbuj raz sufletu czekoladowego według tego przepisu a zrozumiesz, że najlepsza cukiernia to ta, którą masz w swojej kuchni.
Fondant czekoladowy - w czym tkwi jego sekret?
Tym, na co czeka każdy kto piecze suflet czekoladowy, jest moment przebicia delikatnej skorupki z ciasta. Prawdziwym skarbem jest płynny środek deseru. Aby uzyskać taki efekt, trzeba pamiętać o dwóch rzeczach.
- Po pierwsze masa na suflet musi być idealnie puszysta i bez pęcherzyków powietrza;
- Po drugie suflet czekoladowy trzeba wyjąć w odpowiednim momencie z piekarnika nagrzanego do 200°C.
Wyzwaniem jest znalezienie złotego, a konkretnie - czekoladowego - środka pomiędzy zachowaniem płynnego nadzienia a wypieczeniem skorupki babeczki. Nie chcemy uzyskać zakalca ani upiec zwykłych babeczek.
Suflet czekoladowy w wersji bezglutenowej
Sprawdź wersję sufletu czekoladowego bez grama mąki. W parę chwil przygotujesz 6 porcji czekoladowego nieba. Skompletuj listę potrzebnych składników: 200 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel, 100 g masła (przygotuj też odrobinę ciepłego masła do wysmarowania kokilek), 6 jajek (najlepiej w temperaturze pokojowej), cukier puder do obsypania foremek na początku przygotowania deseru.
Dla tego wariantu deseru użyj foremek o średnicy 8 cm i pojemności 250 ml. Jeśli Twoje naczynia mają inne wymiary, wspomóż się przeliczeniem poroporcji – to one są kluczowe.
Na początek wysmaruj każdą foremkę ciepłym masłem. Oprósz środek i ścianki cukrem pudrem.
- Rozgrzej piekarnik do 200° C.
- Połam czekoladę na kawałki. Rozpuść ją w kąpieli wodnej razem z masłem. Odstaw do przestudzenia na kilka minut. Następnie oddziel białka od żółtek
- Żółtka wmieszaj delikatnie w masę czekoladową - najlepiej to zrobić przy użyciu trzepaczki. Białka z kolei ubij z odrobiną soli na sztywną pianę.
- Połącz ubite białka z masą czekoladową. Powolnym ruchem wymieszaj łopatką aż składniki równomiernie się połączą.
- Tak uzyskaną masę czekoladową na suflet przełóż do przygotowanych foremek. Wstaw kokilki do piekarnika i piecz przez 15 minut.
Wiesz już jak zrobić suflet czekoladowy w dwóch wersjach. Sprawdź co możesz podać do tego pysznego deseru.
Jak urozmaicić przepis na czekoladowy suflet?
Przepis na suflet czekoladowy to jeden z tych pomysłów, które możesz urozmaicać do woli. Wszystko zależy od Twojej wyobraźni i tego, co skrywają Twoje kuchenne szafki i spiżarnie.
Regularne uzupełnianie swoich zapasów i planowanie kolejnych zakupów to grunt sprawnego cukiernictwa w domowym zaciszu. Nie zapominaj o ulubionych produktach, by móc potem wyczarować pyszne desery. Tak jak lubisz. Do dzieła!
Słodki suflet czekoladowy z polewą z gorzkiej czekolady
Jeśli masz ochotę na suflet z polewą z ciemnej czekolady, przygotuj dwa rodzaje czekolady do przepisu.
Do wyrobu ciasta możesz użyć albo słodką Czekoladę Klasyczną Mleczną E.Wedel 90 g, albo Czekoladę Białą E.Wedel 80 g - w drugim przypadku suflet będzie miał jasny kolor.
Na którą masz tym razem ochotę?
Sprawdź jak przygotować perfekcyjną polewę na suflet czekoladowy
Polewę przygotuj z czekolady o większej zawartości kakao.
Do przygotowania polewy potrzebujesz 180 g Czekolady Mocno Gorzkiej, 250 ml śmietanki kremówki 36% i odrobinę cukru.
Na początek podgrzej śmietankę z cukrem w rondelku - nie doprowadzaj do września.
Zdejmij z ognia i dodaj połowę porcji czekolady połamanej na kawałki. Mieszaj drewnianą łyżką lub trzepaczką kuchenną, aż uzyskasz jednolitą masę czekoladową.
Dodaj pozostałą czekoladę i dalej mieszaj - jeśli trzeba możesz na chwilę postawić rondel na ogień. Mieszaj do momentu uzyskania gładkiej, aksamitnej polewy.
Gotowa polewa może wydawać się zbyt płynna, ale po paru minutach stężeje. Odczekaj chwilę i polej nią przygotowany suflet czekoladowy.
Teraz czas na smakowite dodatki, które możesz dodać na polewę i ozdobić wypiek.
Suflet czekoladowy. Przepis ze smakowitymi dodatkami
Kiedy polewa już jest gotowa i pokrywa wierzch sufletu, możesz dodać do deseru dodatki, które nie tylko ozdobią suflet, ale sprawią, że będzie wyglądał jak z najlepszej cukierni.
Dodaj chrupiące posypki. Możesz je przygotować z pokruszonych ciastek wymieszanych z bakaliami. A może wolałbyś/ałabyś nadać swoim sufletom orzechowy smak. Użyj orzechów laskowych, nerkowca, makadamia. Pistacje i orzeszki ziemne z kolei będą najlepiej pasować w wersji niesolonej. Dla uwydatnienia aromatu warto je wpierw uprażyć.
Świetnym dodatkiem są rodzynki, suszona żurawina i kandyzowane owoce. Ułóż kusząco wyglądające wersje kolorystyczne na szczycie sufletu. Przygotuj cześć porcji z samymi orzechami, inne z rodzynkami, a resztę z kandyzowanymi kawałkami ananasa.
Wprowadź więcej koloru do przepisu i oprósz suflet kolorową posypką cukrową o różnych kształtach. To sprawdzony pomysł na suflet czekoladowy z okazji urodzin i małej rocznicy w pracy.
Delikatny suflet czekoladowy z owocami, że palce lizać
Kiedy w piekarniku wyrasta suflet, przygotuj owoce, które podasz do deseru. Sprawdź, co masz akurat pod ręką. Użyj owoców sezonowych takich jak pyszne truskawki, maliny, wiśnie, porzeczki, jagody i agrest. Na szczęście niemal wszystkie owoce możesz kupić w lokalnym sklepie.
Przygotuj mus owocowy ze świeżych lub mrożonych owoców. Podaj go na ciepło lub na zimno - tak jak lubisz.
Świetnym pomysłem jest podanie sufletu zaraz po upieczeniu, kiedy jest jeszcze ciepły. Podaj go z podgrzanymi powidłami i oprósz cynamonem - jesienno zimowy suflet czekoladowy zastąpi inne tradycyjne wypieki.
Suflet czekoladowy z bitą śmietaną domowej roboty
Bita śmietana doskonale uzupełni Twój deser. Możesz dodać do niej owoce, posypki i czekoladowe ozdoby - znadź takie, które będą pasować do okoliczności.
Nakładaj bitą śmietanę na suflet szpatułką wedle uznania - ten przepis daje Ci nieograniczone pole do modyfikacji.
Sprawdź jak przygotować perfekcyjną bitą śmietanę do sufletu czekoladowego
Przygotuj 250 ml śmietanki kremówki 36% i czubatą łyżkę cukru. Zanim zaczniesz ubijać śmietanę, wstaw miskę i widełki miksera do lodówki na około 30 minut.
Upewnij się, że śmietanka jest zimna. Ubijaj ją na najniższych obrotach przez pół minuty. Potem ustaw największą moc miksera i ubijaj, aż widełki będą zostawiać wyraźne ślady na śmietanie.
Jeśli chcesz dodać odrobinę cukru do bitej śmietany, zrób to pod koniec ubijania. Pamiętaj, aby nie nakładać jej na ciepłe suflety - rozpuści się i nie będzie wyglądać estetycznie. Jeśli chcesz podać suflet czekoladowy na ciepło, nałóż porcję bitej śmietany obok głównej części deser.
Przepis na suflet czekoladowy z prażonymi migdałami i orzechami na ciepło
Suflet z czekoladą z prażonym migdałami i orzechami w miodzie to prawdziwy rarytas dla fanów domowych deserów. Suflet z płynnym środkiem, porcją ciepłych, skarmelizowanych migdałów i mieszanki orzechów przygotujesz raz-dwa bez wychodzenia z domu.
Przygotuj miks migdałów z Twoimi ulubionymi orzechami. Wybór jest szeroki – możesz użyć włoskich, laskowych, makadamia, nerkowca czy brazylijskich. Przygotuj swoją mieszankę i umieść ją w rondlu. W międzyczasie przygotuj deskę i ostry nóż.
Pokrój migdały i orzechy na kawałki. Wstaw je na palnik, dodaj tyle miodu, by pokrył wszystkie orzechy i około 1/3 kostki masła. Poczekaj aż miód z masłem przybiorą leistą konsystencję i trzymaj na małym ogniu kilka minut. Pamiętaj, by co jakiś czas zamieszać i nie pozwolić na przywarcie do ścianek rondla.
Tak przygotowane orzechy dodaj na suflet czekoladowy. Na koniec podaj... pyszne lody...
Suflet czekoladowy z lodami - deser na każdą porę roku
Lody E.Wedel OH! Wanilia 100 ml idealnie połączą wyrazisty smak czekolady z łagodną i słodką wanilią. Deser z lodami, owocami i karmelizowanymi bakaliami to prawdziwy hit na każdą okazję i porę roku. Wypróbuj ten przepis przy najbliższej okazji
Sprawdzony pomysł na suflet czekoladowy z kandyzowaną skórką pomarańczy
Przygotuj domowej roboty kandyzowaną skórkę pomarańczy, która perfekcyjnie uzupełni Twój wypiek. Przygotuj za jednym razem większy zapas kandyzowanej skórki pomarańczowej, tak by móc podawać ją do innych wypieków. Sprawdź jak to zrobić.
Przygotuj:
- skórkę z sześciu pomarańczy,
- 300 g cukru,
- kilka łyżek wody
Następnie dokładnie wyszoruj pomarańcze, sparz je i obierz. Środek nam nie będzie potrzebny. Usuń białą skórkę z wewnętrznej części skórki pomarańczy – to ona nadaje pomarańczy gorzki smak. Im dokładniej wykonasz tę czynność, tym skórka będzie słodsza w smaku.
Pokrój skórkę w kostkę, dodaj do garnka i zasyp cukrem. Dodaj wodę i mieszaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Podgrzewaj na małym ogniu przez około 30 minut. Co jakiś czas mieszaj. W razie potrzeby dolewaj wody, gdyby cukier za szybko się karmelizował.
Zdejmij garnek z ognia i ostaw do przestygnięcia. Przełóż kandyzowaną skórkę pomarańczy do słoika i przechowuj w chłodnym miejscu. Możesz dodać jeszcze ciepłą skórkę do deseru razem z ciepłą polewą czekoladową i prażonymi bakaliami.
Tak przygotowany deser zastąpi niejedno ciasto. Przepis na suflet przygotujesz z kilku podstawowych składników i łatwo go urozmaicisz dzięki powyższym pomysłom. Dodaj do przepisu ulubione dodatki i zaskocz każdego fana domowych wypieków. Podziel się tym pomysłem z przyjaciółmi i bliskimi. Smacznego!
Komentarze