Brownie kokosowe jest naprawdę pyszne. Zapach, który unosi się w trakcie jego pieczenia sprawia, że ciasto bardzo szybko znika z talerzy. Jeśli ciekawią Cię inne warianty przygotownia brownie lub możliwości podmiany składników – zostań i poczytaj!
Mąka pszenna na brownie kokosowe? Oczywiście!
Mąka kokosowa nadaje się idealnie, jeśli chodzi o brownie kokosowe. Jednak nie jest jedyną, którą możesz zastosować w przepisie. Jeśli chcesz więc zrobić brownie kokosowe, wykorzystując mąkę pszenną, przygotuj:
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 160 g cukru
- 160 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel
- 3 łyżki Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel
- 200 g mąki pszennej
- szczyptę soli
- 230 ml mleczka kokosowego
- 2 jajka
Wykonanie
- Rozgrzej piekarnik do 180°C, grzanie góra-dół;
- Wyłóż średniej wielkości formę papierem do pieczenia;
- Olej kokosowy podgrzej w kąpieli wodnej, a następnie dodaj do niego pokruszoną czekoladę i całość wymieszaj do rozpuszczenia;
- Jajka ubij z cukrem na puszystą pianę;
- Do masy jajecznej wlej przestudzoną mieszankę oleju kokosowego i gorzkiej czekolady;
- Dodaj mąkę, sól, kakao, mleczko kokosowe i mieszaj dokładnie, aż uzyskasz jednolitą konsystencję;
- Ciasto przełóż do formy i piecz przez 25 minut, testując je za pomocą suchego patyczka.
Ostudzone ciasto oczywiście możesz również udekorować wiórkami kokosowymi. Jeśli chcesz uzyskać dodatkową nutę smakową i zapachową (choć brownie kokosowe cudownie pachnie), możesz sięgnąć po esencję waniliową. Dodaj jej trochę przed pieczeniem do ciasta.
Jeśli nie masz oleju kokosowego, możesz wykorzystać masło (200 g) i na jego bazie przygotować roztopioną czekoladę.
Mleko kokosowe dobrze zastępuje mąkę kokosową, jeśli chodzi o smak. Możesz też posłużyć się mieszanką mąki kokosowej i pszennej w tym przepisie.
Wiórki kokosowe! Więcej wiórków!
Jeśli chcesz, by Twoje brownie kokosowe miało jeszcze więcej smaku, z pomocą trzech składników możesz zrobić kuleczki kokosowe i umieścić je w cieście przed pieczeniem. Przygotuj:
- 2 białka jaj
- 40-50 g cukru pudru
- 100-150 g wiórków kokosowych
Przygotuj kuleczki kokosowe:
- Ubij mikserem białka na sztywną pianę, dodaj do nich cukier puder i wiórki kokosowe. Im więcej ich dodasz, tym masa będzie bardziej zbita;
- Białka z wiórkami wymieszaj z pomocą łyżki;
- Gdy masa uzyska pożądaną przez Ciebie gęstość, formuj z niej niewielkie kuleczki (możesz to robić palcami) i umieszczaj w cieście na brownie, przelanym już do formy. Możesz ułożyć kulki w losowy sposób lub rozmieścić je tak, by wyznaczyły Ci porcje, według których pokroisz brownie na mniejsze kawałki po upieczeniu.
Jeśli chcesz wypróbować inny wariant, użyj mniej wiórków kokosowych (lub więcej białek) i zrób rzadszą masę. Przykryj taką kokosową pierzynką ciasto na brownie i piecz je w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut. Efekt Cię zachwyci!
Jeśli robisz brownie kokosowe i wiesz, że podasz je swoim gościom dopiero następnego dnia – uważaj! To ciasto kusi – cudownie pachnie i jest naprawdę pyszne, więc może zniknąć bardzo szybko!
Co na brownie kokosowe?
Najprostszym wyjściem w dekorowaniu brownie będą wiórki kokosowe. Posyp nimi ciasto, ale możesz też oprószyć roztopioną czekoladę rozlaną po jego wierzchu – zastygną wdzięcznie tworząc piękną mozaikę.
Skoro o czekoladzie mowa... nie tylko z kokosa da się zrobić wiórki. Aby wykonać ich słodką wersję przygotuj wiórki ze startej czekolady i udekoruj nią swoje ciasto. Możesz też czekoladę drobno posiekać i w ten sposób uzyskać chrupiącą dekorację.
Bardzo dobrym pomysłem jako dodatki do brownie kokosowego będą też klasyczne rozwiązania – lody, bita śmietana, musy owocowe. Ale kokosowe brownie wypadnie świetnie nawet bez żadnych dodatków.
Przechowywanie brownie
Brownie przechowuj w lodówce. Wystarczy to ciasto przełożyć do pudełka i w ten sposób może stać do trzech dni. W przypadku gdy na brownie nałożona jest bita śmietana, zjedz je w ciągu kilku godzin, najpóźniej następnego dnia. Pamiętaj koniecznie o szczelnym zamknięciu – brownie ma niesamowitą zdolność absorbowania smaków i zapachów, nie tylko słodkich.
Brownie możesz też mrozić. Tu już tylko bez dodatków. Owiń je folią spożywczą lub zamknij w szczelnym pudełku i umieść w zamrażarce. Tak możesz przechowywać ciasto do 1,5 miesiąca.
Komentarze