Ciasteczka z dynią i gorzką czekoladą
25 min
20 porcji
Łatwe
Ciasta i desery

Ciasteczka z dynią i gorzką czekoladą

Szukasz przepisu na szybki i pyszny deser? Proponujemy ciasteczka z dynią i gorzką czekoladą! Idealnie kruche i doprawione cynamonem szybko znikną z talerzyków. Długo zachowują świeżość i chrupkość. Zaczynamy!

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 11

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jak przygotować dyniowe puree do przepisu na ciasteczka z dynią i gorzką czekoladą?

Dzięki temu przepisowi przygotujesz zapas dyniowego puree, które możesz użyć nie tylko do powyższego przepisu, ale też do aromatycznych zup, makaronów, bułeczek…i całej masy innych dań! Poniższe porady pomogą Ci zrobić puree na dwa średnie słoiki. Jeśli chcesz przygotować dyniowe puree tylko na potrzeby ciasteczek, przelicz składniki.

Przygotuj dwie duże lub trzy średniej wielkości dynie hokkaido i dwie łyżki oliwy (na potrzebę samego przepisu wystarczy jedna mała dynia i pół łyżki oliwy).

Dokładnie umyj dynie. Przekrój na pół, wydrąż pestki i odetnij pozostałość po łodydze. Przygotuj blachę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową. Skrop oliwą.

Włóż dynie do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200° C (termoobieg) bez przykrycia przez 30-40 minut.

Po upieczeniu dynie powinny być miękkie, a ich skóra łatwa w ściąganiu. Dynie hokkaido można mielić razem ze skórą, więc po ostygnięciu zblenduj całe dynie na mus. Dobrą praktyką jest też przesmażenie dyń w naczyniu z grubym dnem. Dzięki temu odparuje nadmiar wody z dyniowego puree.

Gotowe puree można przechowywać w lodówce do dwóch dni, zatem jesteś w stanie upiec spory zapas ciasteczek z dynią i gorzką czekoladą!

 

Brownie z dynią i ciasteczka z dynią oraz gorzką czekoladą plus smakowite dodatki

Dyniowe pomysły na wypieki to świetna inspiracja nie tylko na jesień. Co możesz podać do własnoręcznie przygotowanych ciasteczek z dynią? Jak w prosty sposób urozmaicić pomysły na brownie z dynią i chrupiące ciasteczka?

Drugą sprawdzonym urozmaiceniem jest przygotowanie szybkiej polewy czekoladowej do lodów lub ciastek z dynią (albo do obu z nich!). Rozpuść pozostałą czekoladę z przepisu w kąpieli wodnej i polej nią lody i ciastka. Jest czekoladowo i przepysznie!

Komentarze