Mus czekoladowy z banana
3
2 godz.
4 porcje
Średnie
Ciasta i desery

Mus czekoladowy z banana

Deser bananowo czekoladowy to idealny pomysł nie tylko na pyszny deser po obiedzie, lecz także na drugie śniadanie lub lunch. Kasza, czekolada, dodatek banana... W leniwe popołudnie lub na spotkaniu z bliskimi ten słodki przysmak sprawdzi się doskonale. Podobnie jak w krótkiej przerwie na lunch, gdy chcesz zjeść coś smacznego i pożywnego. Połączenie czekolady z bananem zawsze smakuje tak samo dobrze!

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 8

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Mus czekoladowy z bananem zawsze wychodzi idealnie słodki i pyszny. W przepisie zalecamy użyć gorzkiej tabliczki, jednak jeśli wolisz dodać do niego inną czekoladę, przygotuj mus z dodatkiem czekolady mlecznej lub nawet białej. Zyskasz dzięki temu kolejne nuty smakowe. Gdy decydujesz się zrobić mus z czekolady mlecznej i chciałbyś/chciałabyś pogłębić jeszcze smak deseru, dodaj 2-3 łyżki Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel. Nie wahaj się i śmiało eksperymentuj ze smakami! 

Co w przypadku, kiedy chcesz użyć różne rodzaje czekolady do musu, lecz na przeszkodzie stoi brak czasu? Zamiast w kąpieli wodnej, możesz je zawsze rozpuścić po kolei w kuchence mikrofalowej. Wówczas koniecznie do miseczki z czekoladą dodaj nieco masła.

Jak dosłodzić deser bananowo-czekoladowy?

Jeśli nie chcesz, by czekolada była jedynym wyczuwalnym źródłem słodyczy, możesz pokusić się o inne dodatki. Dodaj cukier puder lub trzcinowy. Wzbogać swój mus czekoladowy masłem orzechowym lub miodem. Doskonale sprawdzi się też cukier waniliowy (około dwie łyżeczki na porcję). W każdym wypadku próbuj deser przed podaniem, by ilość cukru, miodu lub innego dodatku była optymalna. Dzięki temu, gdy już umieścisz mus czekoladowy w szklankach, poziom słodkości będzie taki, jaki najbardziej Ci pasuje. Na wierzch deseru lub do środka możesz też dodać trochę bitej śmietany. Ona również nada mu słodyczy i dodatkowo urozmaici smak i wygląd musu. 

Jeśli jednak chcesz uzyskać odwrotny efekt i zmniejszyć słodycz swojego deseru, wykorzystaj sok z cytryny. Dodawaj go powoli do musu i sprawdzaj efekt, by Twój deser miał dokładnie taki smak, jakiego oczekujesz.

Mus czekoladowy na (bardzo) szybko

Jeśli masz ochotę na mus bananowo-czekoladowy, a nie masz zbyt wiele czasu na przygotowanie deseru, nie martw się - jest prosty i szybki sposób na jego wykonanie! 

Składniki: 

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g cukru pudru
  • 480 ml śmietanki 36%
  • 160 g czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel
  • banan (lub inne wybrane owoce)

Wykonanie:

  1. Przygotuj miskę, umieść ją w kąpieli wodnej, wlej 80 ml śmietanki i podgrzewaj na małym ogniu. Do śmietanki dodaj czekoladę połamaną na kawałki i podgrzewaj całość, mieszając od czasu do czasu, aż czekolada się rozpuści. Rozpuszczoną w śmietance czekoladę odstaw do wystudzenia;
  2. Pozostałą śmietankę wlej do miski i ubij mikserem na najwyższych obrotach. Zadbaj wcześniej o to, by śmietanka była bardzo dobrze schłodzona. Pod koniec dodaj cukier puder i miksuj dokładnie, aż się rozpuści;
  3. Bitą śmietanę wymieszaj z serkiem mascarpone z pomocą łyżki. Do masy dodaj rozpuszczoną czekoladę i pokrojone na plasterki banany. Delikatnie wymieszaj mus z bananem z pomocą łyżki;
  4. Twój szybki deser bananowo-czekoladowy jest gotowy. Smacznego!

Ten przepis na mus czekoladowy możesz urozmaicić świeżymi owocami, masłem orzechowym (rozpuść z nim czekoladę), miodem, zwykłym masłem i wiórkami kokosowymi. Możesz też zrobić bitą śmietanę z większej ilości kremówki i udekorować nią swój deser. 

Ciasteczka? Orzechy? Co jeszcze możesz dodać na deser bananowo-czekoladowy?

Dla deseru czekoladowego z bananami kluczowe składniki to czekolada (lub kakao) i banany. Ale to nie wszystko! Banany dobrze komponują się z orzechami, wiórkami kokosowymi i bakaliami — tutaj możesz wybierać dowolnie. Twój słodki mus czekoladowy z bananem doskonale sprawdzi się z różnymi dodatkami. Chcesz przygotować deser bananowo-czekoladowy na bogato? Dodaj do niego wszystko to, co lubisz — orzechy nerkowca, jagody, krem czekoladowy i suszone banany. W przypadku musu czekoladowo-bananowego wszystkie chwyty są dozwolone. Smacznego!

Mus czekoladowy z banana — nie tylko z gorzkiej czekolady

Chcesz zamienić czekoladę gorzką na inny dodatek? Przede wszystkim możesz podmienić tę czekoladę na mleczną. Jeśli będzie Ci za słodko, zawsze możesz nieco "podrasować" smak ciemnym kakao. Sprawdzi się ono także jako posypka.

Mus czekoladowy z banana sprawdzi się też idealnie w wersji z białą czekoladą. Możesz dobrać do niego kilka składników, by stworzyć smaczne i pożywne kompozycje śniadaniowe. Poniżej znajdziesz kilka ciekawych propozycji na mus z mleczną i białą czekoladą.

Mus czekoladowy z bananem na mlecznej czekoladzie

Z czym możesz go połączyć? Spróbuj na przykład:

  • z masłem orzechowym i borówkami — masło orzechowe umieść na spodzie szklanki, wyłóż na niego mus z borówek. Na mus borówkowy wyłóż warstwę musu czekoladowego-. Wierzch udekoruj owocami;
  • z truskawkami i sokiem z cytryny — weź kilka truskawek i zmiksuj je, dodając sok z cytryny i (jeśli potrzebujesz) odrobinę cukru pudru. Do podania możesz wyłożyć dno szklanki zmiksowanymi owocami lub wymieszać z nimi cały mus. Wierzch deseru możesz udekorować kawałkami truskawek i plastrem cytryny;
  • z lodami śmietankowymi - jeśli podajesz mus czekoladowy jako deser, umieść go w pucharku i ukoronuj gałką lodów śmietankowych (lub innych o ulubionym smaku). Możesz też dodać biszkopty lub rurki waflowe dla dekoracji.

Mus czekoladowy z bananem na białej czekoladzie

Mus czekoladowo bananowy będzie smakować obłędnie z wybranymi dodatkami:

  • maliny z miętą — zmiksuj kilka obranych owoców z listkami mięty i przełóż nimi swój mus. Wierzch posiłku możesz udekorować całymi owocami i listkami mięty;
  • kokosanki — ubij dwa białka z pożądaną ilością cukru i dodaj do nich wiórki kokosowe (im więcej, tym bardziej zbite będą ciasteczka). Z powstałej masy uformuj kulki i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut. Do szklanek wykładaj mus i przeplataj go ciasteczkami.
  • z lodami — robiąc mus na bazie białej czekolady, śmiało możesz zaszaleć ze smakiem lodów. Ten deser bardzo dobrze skomponuje się też z Twoim ulubionym smakiem sorbetów;
  • z amaretto lub ajerkoniakiem — to oczywiście bardziej deserowa propozycja na weekend. Polej swój mus ulubionym likierem i ciesz się smacznym deserem;

Mus bananowy, niezależnie od czekolady, którą dodasz, możesz wzbogacić też kawą. Dodaj trochę rozpuszczalnej do kąpieli wodnej i ciesz się dodatkową, pobudzającą nutą smakową. Do musu możesz też dodać pod sam koniec przestudzone espresso.

Jak widzisz, jest dużo możliwości i pomysłów na mus czekoladowy z bananem. Prostota tego deseru jest niczym pusta kartka — możesz ją zapisać ulubionymi smakami.

Komentarze