Czekoladowe krówki
1 godz.
12 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Czekoladowe krówki

Czekoladowa krówka bez pieczenia to świetna alternatywa dla znanego i lubianego karmelowego klasyka. Czas przygotowania nie jest długi, a zamiast pieczenia należy umieścić blaszkę w lodówce na kilka godzin. Czekoladowa krówka poleca się do kawy, jako słodka przekąska do pracy czy szkoły lub po prostu na podwieczorek z bliskimi. 

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 5

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Czekoladowa krówka to pyszny pomysł na przekąskę. Powyższy przepis nie podaje jednak wszystkich możliwości, jakie niesie przygotowanie krówek z kakao. Jeśli jesteś ciekawy, w jakich odsłonach możesz przygotować ten pyszny klasyk, czytaj dalej. 

Ciasto czekoladowa krówka bez pieczenia 

Jeśli szukasz pomysłu na pyszne ciasto z budyniową masą, czekoladowa krówka bez pieczenia nada się idealnie! 

Przygotuj: 

  • ok. 200-300 g herbatników kakaowych 
  • 750 ml mleka 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 3 łyżki cukru 
  • 100 g masła 
  • 1 małe opakowanie budyniu czekoladowego z cukrem 
  • 1 puszka masy krówkowej o smaku kakaowym (ok. 160 g) 
  • 1 łyżka Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 500 ml śmietanki kremówki 
  • 1,5 łyżeczki żelatyny 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 80 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel 

Wykonanie: 

  1. Przygotuj kwadratową blaszkę o boku 20 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia; 
  1. Wyłóż pierwszą warstwę herbatników bezpośrednio na papier w blaszce; 
  1. Przygotuj krem budyniowy: wsyp proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną do naczynia i zalej mlekiem. Dodaj cukier i dokładnie rozrób. Resztę mleka zagotuj, a następnie wlej do niego wymieszany proszek z resztą mleka. Zmniejsz ogień i mieszaj energicznie przez pół minuty aż powstanie gęsty budyń. Następnie zdejmij go z ognia i odstaw do ostudzenia. Przykryj gorący budyń folią spożywczą, aby nie zrobiły się grudki; 
  1. W misce umieść masło (najlepiej w temperaturze pokojowej) i ubij je mikserem na puch. Dodawaj budyń po łyżce i miksuj na małych obrotach do połączenia składników. Masa budyniowa jest już gotowa. Wyłóż ją na warstwę herbatników. Wyrównaj i wstaw do lodówki na pół godziny; 
  1. Czas na masę krówkową: przełóż serek mascarpone do miski, dodaj czekoladową krówkę z puszki, kakao i wymieszaj mikserem; 
  1. Ułóż kakaowe herbatniki na kremie budyniowym i wyłóż na nie masę. Ciasto ponownie umieść w lodówce, by masa krówkowa stężała (na około pół godziny); 
  1. Pora na ostatnią warstwę ciasta: żelatynę zalej niewielką ilością wrzątku i zamieszaj. Ubij śmietankę na sztywno – pod koniec dodaj cukier puder. Na ubitą śmietankę wylej zawiesinę z żelatyny i wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. Tak oto powstał krem śmietanowy; 
  1. Ułóż już ostatnią warstwę herbatników i wyłóż na nią świeżo zrobiony krem śmietanowy; 
  1. Czekoladę zetrzyj na tarce lub posiekaj. Wierzch ciasta posyp wiórkami. Twoje pyszne ciasto czekoladowa krówka bez pieczenia jest już prawie gotowe. Umieść je w lodówce na kilka godzin, a najlepiej będzie to ciasto odstawić do schłodzenia na całą noc. Składniki się wówczas przenikną i ciasto nabierze pełniejszego smaku. 

Ciasto czekoladowa krówkapraktyczne wskazówki 

W przygotowaniu ciasto czekoladowa krówka nie jest skomplikowane. Warto jednak zwrócić uwagę na kilka szczegółów, by mieć pewność, że wszystko wyjdzie tak, jak sobie tego życzysz. 

Gęsty budyń bez grudek 

Masa budyniowa jest bardzo ważnym elementem tego ciasta. Warto więc postarać się, by nie było w niej grudek (zwłaszcza że budynie czekoladowe są zagęszczone dodatkowo przez mąkę ziemniaczaną). Ważne są tutaj dwie rzeczy: 

  • Po pierwsze, mieszanie. Nie możesz zaniedbać etapu łączenia rozpuszczonego budyniu z mąką ziemniaczaną. Przesyp ją przez sitko, dodaj do budyniu i od razu mieszaj energicznie, aby nie powstały grudki. Jeśli jednak się jakieś pojawią, postaraj się je rozbić. 
  • Gdy już udało Ci się ugotować gęsty budyń i przyszedł czas na jego studzenie, tu także możesz zatroszczyć się o idealnie gładką konsystencję. Przykryj gorący budyń folią spożywczą. Zadbaj o to, żeby folia stykała się z powierzchnią budyniu – niwelujesz tym ryzyko powstania kożucha. Dzięki temu budyń, który będziesz dodawać do ubitego masła będzie miał idealnie gładką powierzchnię. Wówczas Twój krem budyniowy zachwyci zarówno podniebienie, jak i oczy. 

"Na dnie ułożyć warstwę herbatników..." 

Herbatniki (klasyczne lub kakaowe) pasują idealnie do tego ciasta o delikatnym, maślanym posmaku i z łatwością przesiąkają smakiem kremowych warstw – czy to krem budyniowy, czy ubita śmietanka. Jeśli zamiast dodać herbatniki, zdecydujesz się na warstwę krakersów, Twoje proste ciasto czekoladowa krówka zostanie przełamane ich słonym smakiem. W efekcie uzyskasz pyszne ciasto z interesującym twistem. 

Możesz pozwolić sobie także na użycie obu rodzajów chrupkich ciastek. Wówczas masa krówkowa i masa budyniowa niech znajdą się na krakersach, a ubitą śmietankę wyłożyć możesz już na warstwę herbatników. 

Czekoladowa krówka – przechowywanie 

Czekoladową krówkę przechowuj w lodówce, niezależnie od tego, czy robisz ciasto, czy karmelki. Mogą tam leżeć bezpiecznie do trzech dni. Przy cieście z masą zadbaj o szczelne zamknięcie, na przykład w pudełku.

Komentarze