Ciasto a’la piernik czekoladowy z posypką – jak urozmaicić ten prosty przepis?
Jeśli w trakcie przygotowywania ciasta nie opuszczała Cię myśl o oblizaniu rondelka po czekoladzie, nie przejmuj się, wszystko jest z Tobą w jak najlepszym porządku.
Trudno się oprzeć temu mocno czekoladowemu ciastu i smakowitej polewie. Jeśli masz ochotę na jeszcze bardziej czekoladowe doznania, koniecznie spróbuj sprawdzonej modyfikacji tego przepisu, gdzie w miejsce polewy czekoladowej przygotujesz intensywne ganache. Twoje ciasto a’la piernik czekoladowy będzie jeszcze bardziej czekoladowe.
Jak przygotować idealne ganache?
Na początek przygotuj niezbędne składniki. Zacznij od 80 g Czekolady Mocno Gorzkiej 80% E.Wedel. Będziesz potrzebować jeszcze 100 ml śmietanki kremówki 36%.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w rondelku. Pamiętaj o mieszaniu, aby całość zamieniła się w jednolitą masę.
W osobnym naczyniu podgrzej śmietankę – pamiętaj, aby jej nie zagotować!
Dodaj rozpuszczoną czekoladę do ciepłej śmietanki i mieszaj aż całość będzie idealnie gładka (użyj drewnianej łyżki lub trzepaczki rózgowej). Odstaw do wystudzenia.
Włóż do lodówki na kilka godzin. Potem możesz połączyć ganache i ciasto.
Jeśli ciasto a’la piernik czekoladowy z posypką przypadło Ci do gustu, sprawdź, jak przygotować ciasto czekoladowe ze śliwkami, które zawsze się udaje.
Komentarze