Ciasto orzechowiec
2
1 godz. 30 min
8 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Ciasto orzechowiec

Pyszna masa budyniowa, miodowe blaty kruchego ciasta i orzechy włoskie. Jeśli marzy Ci się to połączenie smaków, sprawdź nasz przepis. Prosty w wykonaniu orzechowiec – ciasto, które pokochasz Ty i Twoi goście. Orzechowiec idealnie sprawdzi się we wszystkie święta, ale nie tylko. Koniecznie musisz go spróbować!

 

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 10

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Sprawdzony przepis na ciasto z orzechami to prawdziwy skarb. Dzięki niemu możesz pozwolić sobie na modyfikacje, które wydobędą z ciasta nowe nuty smakowe. To pozwoli Ci wpłynąć na smak składników, które wszyscy znają i lubią, a tym samym zaskoczyć swoich gości. Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego w przepisie na orzechowiec, wypróbuj propozycje przedstawione poniżej.

Zadbaj o kilka szczegółów!

Choć przepis na ciasto orzechowiec nie jest specjalnie skomplikowany, jest kilka szczegółów, o które warto szczególnie się zatroszczyć, by mieć pewność, że wszystko pójdzie po Twojej myśli.

Masa orzechowa – uważaj z ogniem

Posiekane orzechy wymieszane z cukrem i miodem, do tego roztopione masło. By masa wyszła, jak należy, zwróć uwagę na:

  • orzechy – dokładnie obierz je ze skórek, by pozbyć się ich charakterystycznego, gorzkiego smaku. Jeśli sprawia Ci to trudność, podsmaż je przez chwilę na rozgrzanej patelni, umieść w zamkniętym pudełku i potrząśnij – problem sam się rozwiąże, ponieważ wyjmiesz z niego obrane orzechy;
  • masło – podgrzewaj masę na małej mocy palnika, by się nie spaliło;
  • czas przygotowania – nie przedłużaj niepotrzebnie czasu podgrzewania składników – zadbaj o to, by się ładnie połączyły i zdejmij mieszankę z ognia. Nie trzeba przedłużać tego procesu, bo całość poddasz jeszcze obróbce cieplnej podczas pieczenia.

Zatroszcz się o wykonanie masy orzechowej, bo dobrze wykonana podkreśli cały smak Twojego ciasta z orzechami.

Masa budyniowa – dodaj coś od siebie

Przygotowanie kremu budyniowego nie powinno stanowić problemu. Odlej szklankę mleka z 750 ml, rozrób w nim proszek, wlej całość do wrzącego mleka i po wystudzeniu wzbogać budyniem ubite, miękkie masło z cukrem. Taka masa to uniwersalny dodatek, pasujący do wielu ciast.

Możesz też zamieniać smaki budyniu stosownie do swoich preferencji lub zrobić własny budyń z żółtek i mąki ziemniaczanej Przepis nie jest skomplikowany.

Przygotuj:

  • 4 żółtka
  • 200 g cukru białego
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 500 ml mleka

Wykonanie:

  1. Zagotuj 1,5 szklanki mleka z cukrem;
  2. Pozostałe mleko wymieszaj z cukrem waniliowym, żółtkami i mąką ziemniaczaną za pomocą trzepaczki;
  3. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlej do niego miksturę i mieszaj na małym ogniu przez około minutę, aż masa zgęstnieje;
  4. Gotowy budyń zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia. Postępuj podobnie jak w przepisie głównym – przykryj go folią spożywczą, tak, by przywierała do powierzchni – wówczas nie zrobi się kożuch.

Przestudzony budyń możesz wykorzystać do masy budyniowej – jak w przepisie. Ubij na puszystą masę masło z cukrem i dodawaj budyń, łyżka po łyżce. Tak przygotowany krem możesz wykładać na ciasto orzechowiec.

Krem budyniowy się zwarzył? Znajdź przyczynę!

Krem budyniowy, choć pyszny, bywa kapryśny. Jeśli się zwarzył, przyczyn może być kilka. Poznaj je i zadbaj o to, by ich unikać:

  • masło niskiej jakości – unikaj miksów maślanych i zadbaj o to, by kupić masło wysokiej jakości. Wówczas masa na pewno stwardnieje i nie będzie wyczuwalny w niej smak tłuszczu;
  • wymieszaj dokładnie wystudzony budyń i masło – tu konieczna jest cierpliwość. Ubite na puch masło najlepiej przyjmie budyń w temperaturze pokojowej;
  • niedokładnie wymieszany budyń – zadbaj o to, by nie było w nim grudek. Mieszaj swój budyń energicznie, najlepiej za pomocą trzepaczki, aż zgęstnieje. Jeśli pozostaną grudki, które za nic nie chcą zniknąć, przepuść budyń przez sitko;
  • zbyt długie mieszanie masy – krem budyniowy nie lubi skrajności – jeśli mieszasz zbyt krótko, pojawią się grudki, jeśli zbyt długo – może się zwarzyć. Mieszaj więc całość tylko do momentu połączenia składników, uzyskania gładkiej masy.

Jeśli masa budyniowa się zwarzyła, nie wpadaj w panikę, jeszcze możesz ją uratować. Umieść masę w misce, a tą w kąpieli wodnej (w tym wypadku zadbaj o to, by miska nie dotykała dnem gorącej wody). Pozwól, by para wodna ogrzała lekko krem i zmiksuj go ponownie (delikatnie i tylko do rozbicia grudek). Gdy masa uzyska jednolitą konsystencję, zdejmij miskę z kąpieli i odstaw krem budyniowy do wystudzenia w lodówce. Po około 40 minutach będzie gotowy do dalszej pracy.

Ciasto orzechowiec – przełam jego smak!

Robiąc orzechowiec, skupiamy się na cieście miodowym, budyniu i masie orzechowej. Te składniki możesz mieszać i zamieniać na różne sposoby. Na przykład masa orzechowa nie musi koniecznie znaleźć się na wierzchu – możesz przykryć ją budyniem i blatem ciasta. Możesz też zrobić jej więcej i umieścić na obu blatach.

Jeśli chcesz przełamać słodycz ciasta, nic prostszego! Możesz to zrobić za pomocą powideł, konfitur lub zwykłego dżemu (najlepiej wybierz niskosłodzony). Zanim wyłożysz masę, posmaruj dolny blat ciasta miodowego konfiturą. Na tę warstwę nałóż budyń i dociśnij górnym blatem. Gotowe ciasto przechowuj w lodówce. Budyń i konfitury lub powidła z czasem "się przegryzą" i ciasto, wzbogacone o owocowe nuty smakowe, nie będzie za słodkie.

Tak przygotowane podawaj swoim bliskim, gościom i znajomym. Możesz być pewny/pewna, że docenią połączenie orzechów włoskich, budyniu i kruchego ciasta miodowego. Smacznego!

 

Komentarze