Jak zrobić domowe śliwki w czekoladzie?
Śliwki w czekoladzie to jeden z typowo polskich smakołyków. Takiego deseru nie serwują w żadnym innym kraju na świecie. Ty także je lubisz? A co powiesz na samodzielne przygotowanie tego specjału? To wcale nie tak trudne, jak by się mogło wydawać. Zobacz, co zrobić, aby przekąska wyszła idealnie i… zabierz się do pracy!
Śliwki w czekoladzie to jeden z tych deserów, które pamiętają jeszcze pokolenia naszych rodziców i dziadków. Za czasów PRL-u to była jedna z najbardziej klasycznych przekąsek. Twoja mama czy babcia mogły ją jednak zapamiętać z… niezbyt dobrej strony. Zwłaszcza, że przed kilkudziesięciu laty suszone śliwki nie były zazwyczaj oblewane prawdziwą czekoladą, a wyrobem czekoladopodobnym. Dziś jednak jest inaczej – zwłaszcza, jeśli zakaszesz rękawy i sam zabierzesz się do pracy. Wbrew pozorom, nie ma jej wiele, a opanowanie kilku podstawowych zasad pozwoli Ci stworzyć deser, który wywrze wrażenie na gościach. Oto nasze wskazówki.