Piernikowe brownie
1
1 godz. 30 min
8 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Piernikowe brownie

Gdy przychodzi jesień myśli kierują się pod kocyk ku herbacie i dobrej książce. Zaczynamy już wtedy myśleć o nadchodzących świętach, a atmosfera nabiera wręcz korzennego aromatu, charakterystycznego dla tej pory roku. Może warto wtedy zrobić... piernikowe brownie? Nie ma nic lepszego niż połączenie przyprawy do piernika i gorzkiej czekolady w szybkim w wykonaniu i, co najważniejsze, rozkosznie słodkim deserze!

 

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 8

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Ciasto brownie niemal w każdym wydaniu jest szybkie i proste w wykonaniu – to jedno z tych ciast, które zawsze się udają. Nie wymaga proszku do pieczenia i z natury jest niskie. Przypomina nawet zakalec, ale to zamierzony efekt. Poznaj kilka sposobów na urozmaicenie tego ciasta, by Twoje piernikowe brownie było jeszcze lepsze!

Miksuj przyprawy do brownie

By powstało piernikowe brownie, potrzebna jest przyprawa piernikowa lub korzenna. Nie każdy jednak lubi gotowe mieszanki. Jeśli chcesz, możesz połączyć ze sobą poniże warianty, które świetnie zastąpią przyprawę ze sklepu:

  • cynamon;
  • kardamon;
  • imbir;
  • goździki mielone;
  • anyż;
  • szafran.

Po prostu: wybierz swoje ulubione smaki i dodaj do ciasta zamiast gotowej przyprawy do piernika!

Wzbogać piernikowe brownie... pierniczkami!

Znane są różne dodatki do brownie – kawałki czekolady, kokosanki, orzechy, bakalie... Jeśli chodzi o brownie piernikowe, oczywiście też możesz je tu wykorzystać, wszak klasyka zawsze się sprawdza! Ale do tego brownie dodaj też koniecznie specjalnie wyselekcjonowane pierniczki – kawałki ciastek o tym smaku będą idealnym dodatkiem. Możesz oczywiście użyć gotowych, ale może skusisz się na ich przygotowanie? Przepis jest szybki i prosty w wykonaniu!

Przygotuj

  • 350 g mąki pszennej
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g miodu w płynnej postaci
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 2 duże jajka

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C, grzanie góra-dół;
  2. Przygotuj ciasto na pierniczki: do dużej miski przesiej mąkę z cukrem pudrem, dodaj kakao, sodę i przyprawę piernikową. Wbij jajka (w temperaturze pokojowej), dodaj miód, pokrojone na kawałki masło i całość wymieszaj do połączenia składników. Na koniec zagnieć i uformuj kulę z ciasta;
  3. Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość ok. pół centymetra (w razie potrzeby delikatnie podsyp mąką, nie dodaj jej jednak za dużo, bo pierniczki mogą nie zmięknąć po upieczeniu). Wytnij z niego ciasteczka za pomocą foremek;
  4. Wycięte pierniczki umieść na blaszce zachowując centymetrowy odstęp między ciastkami. Piecz je przez 8-10 minut. Mniejsze oczywiście będą gotowe szybciej;
  5. Twoje ciasteczka są gotowe. Smacznego!

Jeśli chcesz przechować pierniczki przez dłuższy czas, włóż je do szczelnej puszki z obierkami jabłka. Wymieniaj obierki co kilka dni, aby nie pleśniały. Dzięki temu pierniczki zmiękną i zyskają dodatkową nutę smakową.

Brownie piernikowe – jak je podawać z dodatkami?

Jeśli cynamon to dla Ciebie trochę za mało, nie martw się, to nie jedyna opcja aby urozmaicić brownie. Brownie piernikowe możesz dekorować na wiele sposobów.

Polewa czekoladowa

Najbardziej popularny dodatek do brownie to polewa. Czekolada rozpuszczona z odrobiną masła lub śmietanki kremówki czyni cuda smakowe. Niemniej jednak możesz coś do niej dodać. Zastyganie polewy tworzy szansę na "zatopienie" w niej tego, co lubisz.

Pierniczki zaklęte w brownie

Możesz wykorzystać też pierniczki, zwłaszcza jeśli są wykonane przez Ciebie i ich kształty są wyjątkowo wdzięczne. Jak? Umieść je w zastygającej polewie – rozkładaj je na cieście w taki sposób, by ciasteczko znajdowało się po środku każdego z kawałków Twojego brownie. Przy okazji zyskujesz bonus w postaci łatwiejszego krojenia – porcje są już wydzielone!

Inne dodatki do polewy

Jeśli szukasz czegoś w nieco innym klimacie, jako dekoracja dobrze sprawdzą się: laski cynamonu (które możesz przełożyć z ciasta na przykład do grzanego wina lub gorącej czekolady), suszone płatki róż lub posypki, kolorowy lukier i wszelkie inne przysmaki używane do dekoracji pierniczków.

Jesienny klimat

Jeśli nie masz czasu lub ochoty na przygotowywanie polewy, może spodoba Ci się nieco prostsze rozwiązanie – posyp ciasto kakao lub cukrem pudrem. Na to zaś ułóż gwiazdki anyżu, które doskonale ozdobią Twój wypiek i będą pysznym dodatkiem do jesiennych napojów, szczególnie tych z dodatkiem czekolady.

 

Do brownie piernikowego, podobnie jak do klasycznego piernika, sprawdzą się także konfitury i powidła, zwłaszcza śliwkowe. Nadadzą doskonałego smaku i lekko przełamią słodycz brownie. Smacznego!

 

Komentarze