Brownie z bananami jest przepyszne i słodkie, a jego smak zostanie w pamięci Twoich gości na długo. Jeśli chcesz zadbać o każdy szczegół lub jeszcze bardziej je urozmaicić, sprawdź kilka pomysłów i podpowiedzi, które znajdziesz poniżej.
Jakie banany na bananowe brownie?
Ten przepis to zdecydowanie nie jest typowe brownie, jednak wielu z nas wie, że czekolada i banany to bardzo dobre połączenie. Gdy wybierasz owoce do brownie z bananami, sięgnij po te dojrzałe. Masa z bananami będzie wówczas nie tylko słodsza, ale uzyska też odpowiednią, gładką konsystencję.
Jak urozmaicić masę z bananami?
Na to jest kilka sposobów. Możesz na przykład dodać:
- dwie łyżki kakao (np. Kakao Ciemne z Ghany E.Wedel) – Twoje brownie będzie wówczas mocno czekoladowe w smaku;
- rozdrobnione orzechy (np. zmielone migdały) – brownie z bananami uzyska kolejny walor smakowy;
- wiórki kokosowe;
- rozpuszczoną mleczną czekoladę – brownie będzie mocno czekoladowe i nie straci ciekawego efektu kolorystycznego.
Jak widzisz, nie ma jednego sposobu na masę z bananami. Jeśli chcesz dodać sypkie składniki, użyj do ciasta jedno jajko więcej, by masa nie była zbyt zbita.
Kuleczki bananowe do Twojego brownie
Jeśli chcesz, by Twoje brownie z bananami było jednokolorowe, a jednocześnie chcesz wykorzystać banany w niebanalnej formie, możesz zrobić z nich kuleczki.
Wykonanie jest niesamowicie proste: mieszamy widelcem rozgniecione trzy banany z wiórkami kokosowymi. Wiórki dosypuj po trochu, do uzyskania pożądanej ilości, jednak radzimy zacząć od przynajmniej dwóch łyżek. Jeśli chcesz, możesz dodać odrobinę brązowego cukru.
Z powstałej masy uformuj małe kulki, a następnie ułóż je na wierzchu ciasta. Masz przed sobą pełną dowolność – możesz je rozmieścić starannie i równomiernie, wyznaczając kulkami poszczególne porcje brownie, lub wręcz przeciwnie – wyłóż je nierównomiernie. Tak przygotowane ciasto piecz według instrukcji podanych w przepisie i... pycha ciasto gotowe!
Mała wskazówka
Jeśli po zrobieniu ciasta zostaną Ci jeszcze dojrzałe banany, z nich także możesz uformować kulki z wiórkami kokosowymi. Możesz je dodatkowo wzbogacić o zmielone migdały. Zanurz je w gorzkiej czekoladzie et voilà – proste pralinki owocowe z polewą czekoladową gotowe! Je także przechowuj w lodówce. O ile nie znikną od razu, najlepiej je spożyć w ciągu dwóch dni od przygotowania.
Konsystencja brownie z bananami
Przy tym wypieku nie trzeba się niczym zanadto przejmować. Nie musisz tu uważać na odpowiednie warunki do wyrośnięcia ciasta, proszek do pieczenia też nie jest konieczny. Brownie nie musi dojrzewać ani fermentować. Powinno być niskie, o zwartej konsystencji i nieco wilgotne w środku. Uważaj jedynie, by go nie przesuszyć. Brownie to ciasto, które nie musi być wysokie czy puszyste niczym chmurka, lecz ma być intensywne w smaku.
Brownie – czym zastąpić mąkę?
Jest wiele ciast, w przypadku których istotne znaczenie ma dobre przesianie mąki, co zapewnia im lekkość i brak grudek. Jednak brownie odstępuje od tej grupy, co uszczęśliwi tych, którzy mają na swoim koncie jedynie okazjonalne i nieskomplikowane wypieki. Tu nie musisz dbać o precyzję każdego punktu przepisu. Mąkę możesz dodać bez przesiewania, a ewentualne grudki zniwelujesz podczas miksowania. Co ciekawe, w brownie mąka nie jest nieodłączna – możesz ją odpuścić i zastąpić innymi składnikami.
Jeśli chcesz zrobić brownie z bananami bez mąki – co może mieć duże znaczenie, jeśli jesteś na diecie bezglutenowej – najlepszą alternatywą będą zmielone migdały. Świetnie sprawdzą się także inne orzechy, na przykład laskowe lub nerkowce. Twoje brownie z bananami będzie wtedy tak samo pyszne.
Gdybyś chciał włożyć więcej dbałości w przygotowanie ciasta, dobrym pomysłem jest pozbycie się z powierzchni orzechów skórek, które nadają im nieco gorzkiego, charakterystycznego smaku. Jeśli chcesz to zrobić w prosty sposób, orzechy musisz sprażyć – wystarczy kilka minut na rozgrzanej patelni. Co jakiś czas porusz patelnią lub zamieszaj, by zapobiec przypieczeniu orzechów. Po zdjęciu z ognia przełóż je do pudełka i energicznie potrząsaj przez chwilę – skórka powinna odpaść.
Kolejna ciekawa informacja – jeśli natkniesz się w sklepie na mąkę migdałową, możesz jej użyć do swojego brownie – w jej skład wchodzą tylko zmielone migdały.
Z czym podawać brownie z bananami?
Podanie tego ciasta jest niezwykle proste. Możesz jeść je bez dodatków, popijając kawą, herbatą lub mlekiem, możesz polać je polewą czekoladową i uzyskać bardziej intensywny smak. Możesz także:
- udekorować je bitą śmietaną;
- posypać cynamonem;
- podać z lodami i sezonowymi owocami;
- posmarować na wierzchu konfiturą.
Brownie jest również ciastem pasującym niemal do każdego innego deseru. Nada się nawet jako spód do wypieków – możesz zrobić na nim na przykład sernik. To cieszący się popularnością pomysł, dzięki któremu uzyskasz nieoczywistą wersję sernika.
Masło – sekret pysznego brownie
Jednym z niezastąpionych składników klasycznego brownie (czy to z bananami, czy bez) jest czekolada – ten fakt trudno zakwestionować. Kolejnym takim składnikiem jest masło. Choć pojawia się coraz więcej alternatywnych przepisów z użyciem innych tłuszczów, my stawiamy na tradycyjny sposób. Jednak jest kilka kwestii, o których powinieneś wiedzieć, gdy mowa o maśle:
Czytaj etykiety
Nie każda kostka, którą znajdziesz w sklepie to masło. Obecnie wiele jest zamienników – mieszanek tłuszczów (roślinnych i nie tylko) o różnej jakości. Bardzo dokładnie czytaj więc nazwę i skład produktu, po który sięgasz.
Spójrz, poczuj, powąchaj
Wiesz, że masz do czynienia z prawdziwym, wysokiej jakości masłem, gdy:
- ma jasny kolor – prawdziwe masło jest bardzo jasne, niemalże białe. Jeśli kostka jest żółta, powinna wzbudzić Twoją czujność;
- jest twarde – masło wysokiej jakości trzymane w lodówce bardzo trudno jest rozsmarować, gdyż, w przeciwieństwie do margaryny, w chłodniejszych temperaturach staje się bardzo zbite;
- ma mleczny zapach – masło nie powinno pachnieć jak margaryna. W czystej postaci jest produkowane ze śmietanki krowiego mleka, której zapach powinieneś czuć, odwijając papier lub folię z kostki.
Wymieszaj kilka rodzajów czekolady
Jeśli nie jesteś fanem gorzkiej czekolady, możesz użyć mlecznej - masz tu pełną dowolność. Możesz też rozpuścić w jednej kąpieli wodnej dwa rodzaje czekolady (na przykład mleczną i gorzką) i nie martwić się, która z nich będzie lepsza.
Możesz też spróbować alternatywnej wersji: osobno rozpuścić dwie tabliczki czekolady (na każdą po pół kostki masła), podzielić utarte jaja i zrobić dwie masy czekoladowe, które wylejesz do blaszki, wyodrębniając dwa rodzaje brownie w jednym cieście.
Wybierz swój ulubiony wariant. Smacznego!
Komentarze