Donaty pieczone
1 godz.
10 porcji
Łatwe
Ciasta i desery

Donaty pieczone

Amerykańskie pączki z dziurką to przysmak, który cieszy się ogromną popularnością w Polsce. Smażone, pieczone, z lukrem, czasem z polewą, posypką i wieloma innymi pysznymi dodatkami... Takie właśnie są donaty, w których przygotowaniu jedynym ograniczeniem zdaje się być fantazja cukierników. Chcesz się dowiedzieć, jak przygotować własnoręcznie pieczone donaty? Jeśli tak, skorzystaj z podstawowego przepisu i... udekoruj je, jak tylko zechcesz! 

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 10

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Pieczone donaty można przygotować i dekorować na wiele sposobów. Jeśli chcesz odkryć inne inspiracje lub po prostu pobudzić własną kreatywność, poniżej znajdziesz kilka metod dekorowania czekoladą (i nie tylko) oraz wskazówki do pieczenia donatów. 

Pieczone donaty – co z małymi krążkami po wykrawaniu dziurek? 

Zostały Ci środki z wykrojenia donatów? Nie musisz ich wyrzucać ani przerabiać na kolejne donaty. Oto kreatywny sposób co zrobić z resztą ciasta. 

Weź wykałaczkę lub patyczek do szaszłyków i wbij w środek małego kółeczka z ciasta. Manewruj nim i zataczaj kółka po stolnicy, aż w środku ciasta powstaną dziurki. Tak oto w Twoich dłoniach powstały mini donaty. Pamiętaj, aby piec je krócej niż duże odpowiedniki. Po wyjęciu z piekarnika otrzymasz rumiane, delikatnie chrupiące pieczone mini donaty, które również możesz dekorować na wszelkie sposoby, jakie Ci tylko przyjdą do głowy. 

Masło, mleko, drożdże... a może coś więcej? 

Jeśli chcesz, by Twoje pieczone donaty były nieszablonowe, możesz wzbogacić ciasto drożdżowe. W tym celu możesz posłużyć się: 

  • prawdziwą wanilią – ciasto z cukrem waniliowym będzie smaczne, jednak to dzięki ziarnom laski wanilii nabierze wyjątkowego smaku; 
  • czekoladą mleczną – pokrój ją w mniejsze kawałki i dodaj do ciasta drożdżowego po wyrośnięciu. W podobny sposób możesz wykorzystać także białą czekoladę; 
  • cukrem pudrem – jeśli ciasto drożdżowe wyda Ci się mało słodkie, nawet po wyrośnięciu możesz je podsypać cukrem i dosłodzić; 
  • rodzynki lub ulubione bakalie – dla amatorów takich przysmaków pieczone donuts tworzą możliwość wypieku z ulubionym nadzieniem. 

Pieczone donaty – co na wierzch? 

Pączki z dziurką dają wręcz nieskończone możliwości na urozmaicenie tego deseru. Za każdym razem możesz je więc przygotować z innymi dodatkami, które nigdy Ci się nie znudzą. Możliwości jest sporo. Oto kilka z nich. 

Polewa na donaty 

Oprócz gorzkiej czekolady możesz też wykorzystać do polewy mleczną lub białą – ciasto drożdżowe polubi się z każdą z tych opcji. Zaletą polewy jest to, że szybko ją wykonasz – wystarczy, że wymieszasz masło lub śmietankę z czekoladą i... gotowe. Ale polewa nie musi być jedyną warstwą dekoracji! 

Posypka 

Możesz maczać donaty w polewie, a następnie dekorować je innymi dodatkami. W miseczkach umieść wiórki kokosowe, posypkę, siekane orzechy, małe pianki marshmallow lub ulubione ciasteczka pokruszone na drobno. Wybór zależy oczywiście od Twoich preferencji. 

Niezależnie od wariantu, który wybierzesz, jedna rzecz jest pewna – czy to pieczone donaty, czy mini donaty – Twoje pączki z dziurką będą tak pyszne, że z pewnością znikną z talerza jeszcze w dniu pieczenia. 

Pieczone donaty – na to zwróć uwagę 

By Twoje donaty wyszły idealne, zwróć uwagę na kilka ważnych szczegółów. 

Dobrze wyrobione ciasto 

Ciasto drożdżowe wymaga cierpliwości – to nieodłączny element jego wyrabiania. Nie szczędź jej, a ciasto odwdzięczy się pysznym smakiem i udanym wyrośnięciem. Dlatego pamiętaj, by się nie spieszyć. 

Czas pieczenia ma znaczenie 

Podany w przepisie czas pieczenia to około 15 minut. Czas ten może się jednak zmieniać stosownie do wielkości Twoich donatów. Inaczej będzie to wyglądało przy grubiej rozwałkowanym cieście, inaczej przy cieńszym. Mini donaty będą też miały inny czas pieczenia niż donaty w "normalnym rozmiarze". Pracując z ciastem drożdżowym, zwracaj uwagę na to kiedy Twoje wypieki się zarumienią, a będziesz mieć pewność, że wyjdą pyszne i dobrze wypieczone. 

Przechowywanie 

Donaty możesz przechowywać w temperaturze pokojowej. Po zastygnięciu polewy przykryj je czymś, choćby folią spożywczą, by za szybko nie obeschły. 

Komentarze