Jak zrobić tort czekoladowy z nadzieniem wiśniowo-kajmakowym?
Tort to nie tylko idealny deser na przyjęcia rocznicowe. Za tym konkretnym rodzajem ciasta kryje się również ciekawa, a niekiedy intrygująca historia. Nasza wiśniowo-kajmakowa wariacja jest nie tylko pyszna, ale i uniwersalna! Mamy nadzieję, że przygotowane przez Ciebie ciasto zasmakuje Twoim bliskim, dzięki czemu deser uzyska oryginalną nazwę „czekoladowa dokładka”… bo ciężko nie sięgnąć po więcej!
Pierwsze torty przygotowywane były na bazie chlebowego ciasta z dodatkiem miodu, bakalii oraz owoców. Najczęściej desery te mają kształt koła, ponieważ w czasach starożytnych wierzono, iż jest to symbol cykliczności życia oraz sił natury. W Polsce torty przygotowywane są z różnych okazji. Krakowscy cukiernicy upiekli deser na cześć odsłonięcia pomniku Adama Mickiewicza. Niezależnie od okoliczności, najlepsze torty to te robione od serca, dlatego mamy dla Ciebie przepis, dzięki któremu zabłyśniesz jako mistrz słodkich wariacji.
Chcesz dowiedzieć się, jak wyczarować Biszkopt czekoladowy - idealny jako podstawa tortu: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-biszkopt-czekoladowy/