Jak zrobić tort czekoladowy z nadzieniem wiśniowo-kajmakowym?
0
Pieczenie

Jak zrobić tort czekoladowy z nadzieniem wiśniowo-kajmakowym?

Tort to nie tylko idealny deser na przyjęcia rocznicowe. Za tym konkretnym rodzajem ciasta kryje się również ciekawa, a niekiedy intrygująca historia. Nasza wiśniowo-kajmakowa wariacja jest nie tylko pyszna, ale i uniwersalna! Mamy nadzieję, że przygotowane przez Ciebie ciasto zasmakuje Twoim bliskim, dzięki czemu deser uzyska oryginalną nazwę „czekoladowa dokładka”… bo ciężko nie sięgnąć po więcej!

Pierwsze torty przygotowywane były na bazie chlebowego ciasta z dodatkiem miodu, bakalii oraz owoców. Najczęściej desery te mają kształt koła, ponieważ w czasach starożytnych wierzono, iż jest to symbol cykliczności życia oraz sił natury. W Polsce torty przygotowywane są z różnych okazji. Krakowscy cukiernicy upiekli deser na cześć odsłonięcia pomniku Adama Mickiewicza. Niezależnie od okoliczności, najlepsze torty to te robione od serca, dlatego mamy dla Ciebie przepis, dzięki któremu zabłyśniesz jako mistrz słodkich wariacji.

Chcesz dowiedzieć się, jak wyczarować Biszkopt czekoladowy - idealny jako podstawa tortu: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-biszkopt-czekoladowy/

Zadbaj o:

  • Niezbędne składniki

    Tort „czekoladowa dokładka” przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi czekolady oraz wariacji na bazie owoców. Do jego przygotowania będziesz potrzebować: 6 dużych jajek, szklankę mąki pszennej tortowej, 100 gramów kakao ciemnego z Ghany E.Wedel, szklankę cukru pudru, dwie łyżeczki proszku do pieczenia,150 gramów roztopionego, ostudzonego masła
  • Idealny krem kajmakowy

    Biszkopt to jednak nie wszystko, dlatego smak swojego ciasta możesz urozmaicić kremem kajmakowym. Do jego przygotowania będziesz potrzebować: 500 gramów serca mascarpone, 40 dekagramów masy kajmakowej, 120 gramów masła.
  • Doskonale przygotowane składniki

    Pamiętaj, że składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Tortownicę o średnicy 23 centymetrów wyłóż papierem do pieczenia. Przesiej mąkę, wymieszaj ją z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Oddziel białka od żółtek, następnie ubij je z cukrem na sztywną pianę. Możesz posłużyć się mikserem. Na koniec dodaj żółtka i jeszcze raz wymieszaj całość. Do masy dosyp mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia, a następnie wlej roztopione masło.
  • Właściwe ułożenie warstw tortu

    Masę kajmakową zmiksuj z masłem i serkiem mascarpone. Wymieszaj całość i odłóż kilka łyżek kremu do posmarowania boków tortu. Na spód ciasta wyłóż wiśniową konfiturę i połowę masy kajmakowej. Przykryj wszystko kolejnym blokiem i powtórz wcześniejsze czynności.

Uważaj na:

  • Rozpuszczoną czekoladę

    Tort możesz udekorować polewą czekoladową. Aby ją przyrządzić, 2/3 szklanki kremówki zagotuj w garnku i dodaj do niej połamane dwie tabliczki czekolady mlecznej E.Wedel. Mieszaj wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewę odstaw w chłodne miejsce, a kiedy stężeje możesz nią udekorować swoje ciasto. Uważaj na temperaturę – podgrzewając całość na zbyt wysokim ogniu możesz przypalić polewę.
  • Odpowiednie pieczenie ciasta

    Podczas przygotowywania produktów włącz piekarnik i ustaw jego temperaturę na 175 stopni Celsjusza. Przygotowane wcześniej ciasto przełóż do formy i włóż do nagrzanego piekarnika na około 45 minut. Ostudzony wypiek przekrój na trzy równe części, a następnie rozłóż je na stole lub blacie.
Podobała Ci się ta porada?