Muffinki czekoladowe - sprawdzony pomysł na szybki i udany wypiek
Idealne, gdy masz ochotę na coś pysznego i kiedy goście już jadą, a Ty dopiero wróciłaś z pracy i chcesz przygotować coś sprawdzonego. Proste babeczki czekoladowe z pewnością sprawdzą się jako słodki dodatek do kawy i herbaty. Podasz je na imprezie i gdy Twoi bliscy mają ochotę na czekoladowe łakocie.
Sprawdź jak możesz urozmaicić przepis na babeczki czekoladowe i oczarować każdego gościa. Wystarczy, że przygotujesz czekoladę, kakao i resztę potrzebnych składników, a Twoje muffinki niebawem pojawią się na talerzyku obok czegoś ciepłego do picia.
Babeczki czekoladowe po Twojemu. Przepis, który ogranicza tylko wyobraźnia
Muffinki czekoladowe możesz łatwo udekorować ulubionymi słodkimi dodatkami. Świetnie sprawdzi się cukrowa posypka, kawałki ciasteczek i starta czekolada. Aby Twoje pyszne muffiny pięknie wyglądały, sięgnij po różne kolory posypek.
Dodaj kolorową posypkę cukrową - z pewnością znajdziesz taką, która ma wszystkie kolory tęczy.
Wybierz kruche ciasteczka o różnych odcieniach i pokrusz je na małe kawałki.
I na koniec. Sięgnij po kawałki czekolady. Wymieszaj posiekaną czekoladę gorzką, białą i mleczną. Możesz zetrzeć czekoladę na tarce lub połamać na maleńkie kawałeczki.
Skorzystaj z każdej posypki osobno lub całość wymieszaj. Jak widzisz różne połączenia składników mogą dać smakowity rezultat.
Teraz pozostaje tylko połączyć muffinki czekoladowe z posypką. Możesz posypać słodkie dodatki na zastygającą polewę czekoladową lub przygotować kolejny smakowity dodatek. Sprawdź jak przygotować najlepszą bitą śmietanę do Twojego wypieku.
Najlepsza bita śmietana do przepisu na babeczki czekoladowe
Muffiny czekoladowe świetnie smakują z przepyszną chrupiącą i słodką posypką. Proste babeczki czekoladowe możesz ozdobić wieloma smakowitymi dodatkami. Zanim to zrobisz, wypróbuj sprawdzony pomysł na bitą śmietanę, którą nałożysz na gotowe muffinki czekoladowe przed oprószeniem posypką.
Bita śmietana do babeczek z czekoladą - lista zakupów
Przygotuj 250 ml dobrze schłodzonej śmietanki 36% i opcjonalnie łyżkę cukru pudru.
Jak przygotować bitą śmietanę do muffinek z czekoladą?
Gdy Twoje muffinki czekoladowe będą już piekarniku, wstaw do lodówki widełki od miksera i metalową miskę, w której będziesz ubijać śmietanę.
Dodaj porcję śmietanki do schłodzonego naczynia i ubijaj ją przez ok. 30 sekund na najniższych obrotach.
Teraz zwiększ obroty na maksymalny poziom i ubijaj do momentu, kiedy widełki będą zostawiać wyraźne ślady na śmietanie. Jeśli chcesz posłodzić śmietanę, pod koniec ubijania dodaj porcję cukru.
Twoja perfekcyjna bita śmietana do muffinek z czekoladą jest już gotowa. Za pomocą łyżki nałóż odrobinę bitej śmietany na każdą babeczkę. Następnie oprósz muffinki czekoladowe odrobiną przygotowanej posypki.
Wisienka na babeczce? Pamiętaj o soczyście kolorowych owocach
Wiesz już jak przygotować pyszne posypki i bitą śmietanę, która zawsze się udaje. Znakomitym zwieńczeniem Twojego wypieku będzie owocowy akcent na szczycie babeczki.
Użyj wiśni, czereśni, truskawek, malin i innych owoców, które akurat masz pod ręką.
Smacznego!
Komentarze