Brownie z mascarpone
2
1 godz.
8 porcji
Łatwe
Ciasta i desery

Brownie z mascarpone

Brownie z kremem mascarpone to klasyczne ciasto w mało oczywistym wydaniu, które zadowoli każdego wielbiciela czekolady. Możesz je podać w wersji podstawowej lub też potraktować jako wstęp do wykwintnego deseru. Jeśli lubisz eksperymentować ze znanymi smakami i nadawać im nową formę, przetestuj ten przepis!

 

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 13

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Brownie z mascarpone to bardzo dobry pomysł na pyszny i delikatny deser. Sprawdź, co zrobić, aby na pewno wyszedł smaczny i jak go nieco podrasować.

Brownie z kremem mascarpone – na co zwrócić uwagę?

By brownie z mascarpone było udane, musisz zadbać o kilka szczegółów.

Brownie mocno czekoladowe

Jeśli dodałeś wskazaną ilość gorzkiej czekolady do ciasta i uważasz, że smak mógłby być bardziej intensywny, nie ma problemu – dodaj do ciasta łyżkę lub dwie kakao. Możesz też zamienić gorzką czekoladę na mleczną. Takie połączenie da bardzo dobry efekt, a słodki smak rodem ze wspomnień z dzieciństwa będzie bardziej wyczuwalny. Nie wahaj się więc wzbogacić smak swojego brownie z mascarpone.

Brownie z mascarpone bez mąki

W wielu przepisach do brownie, jako jeden z podstawowych składników, dodaje się przesianą mąkę. Nie jest ona jednak niezbędna do wykonania tego ciasta. Zamiast mąki możesz wykorzystać na przykład zmielone orzechy nerkowca, migdały, a nawet orzechy włoskie.

By zapach goryczki nie był wyczuwalny i aby wydobyć aromat orzechów, dobrze jest je wcześniej sprażyć. Potrzymaj je na patelni lub w rozgrzanym piekarniku przez kilka minut aż lekko się zarumienią – skórka zacznie wtedy z nich swobodnie odchodzić. 

Gdy sprażysz orzechy, umieść je w zamkniętym pudełku i energicznie potrząśnij – usuniesz w ten sposób większość skórek. Następnie orzechy zmiel w malakserze na miazgę. Nie blenduj ich zbyt długo, gdyż po dłuższej chwili orzechy zaczną wypuszczać swój olej. Wówczas zacznie powstawać masło orzechowe, co samo w sobie nie jest złe, ale do ciasta jednak potrzebny jest proszek z orzechów.

Gotowy proszek umieść w przepisie w miejsce mąki (czyli po ubiciu jaj z cukrem pudrem). Orzechy możesz też najpierw połączyć z rozpuszczoną czekoladą i wszystko razem dodać do jaj. Pamiętaj, taką mieszankę delikatnie mieszamy do połączenia składników i przelewamy na blachę. Na podaną wyżej proporcję na ciasto czekoladowe możesz wykorzystać 150-200 gramów orzechów.

Brownie z kolorowym kremem mascarpone

Jeśli robisz przyjęcie tematyczne lub chcesz, by serek mascarpone po prostu zyskał nieco koloru, jest to jak najbardziej wykonalne. By "pomalować" krem z serkiem mascarpone, użyj owoców o intensywnym kolorze: granata, maliny, borówki, jeżyny, jagody. Ważne by były soczyste. Wyciśnij z nich sok, po czym dolewaj go wolnym strumieniem, mieszając krem, do uzyskania pożądanego nasycenia barwą.

Możesz też posłużyć się barwnikami spożywczymi i szybko uzyskać pożądany kolor. Jeśli chcesz uzyskać kilka kolorów, po prostu podziel krem i dodawaj kolory, które Cię interesują. Brownie z mascarpone może mieć takie barwy, jakich zapragniesz.

Jak dodać do brownie z kremem mascarpone polewę czekoladową?

Zazwyczaj po upieczeniu ciasta wierzch zdobi się polewą czekoladową, dzięki której brownie nabiera zachęcającego wyglądu. W przypadku brownie w kawałkach jest to dalej możliwe. Jeśli rozważasz dodanie do deseru polewy, możesz oblać nią ciasto, zanim je pokroisz na części. Są jednak też inne opcje na dodanie polewy do tego deseru:

  • na wierzch – polewą możesz ozdobić wierzch pucharków już po ułożeniu wszystkich warstw. Wtedy będzie ona przenikać nieco na niższe partie deseru, aż do kremu z serka mascarpone;
  • w pucharkach lub w szklaneczkach – pokryj polewą ścianki naczyń, w których planujesz podać deser. Gdy ostygnie, układaj według instrukcji z przepisu warstwy deseru – wtedy polewa nie wymiesza się z resztą deseru, lecz będzie stanowiła odrębną warstwę;
  • brownie z fondue – rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i maczaj w niej kawałki brownie. Możesz nabijać je na wykałaczki i wbijać na przykład w połówkę pomarańczy do zastygnięcia. Po zastygnięciu czekolady umieszczaj w pucharkach lub w szklaneczkach według instrukcji podanej w przepisie.

Przechowywanie brownie z kremem mascarpone

Ze względu na zawartość kremówki w deserze staraj się go zjeść tego samego dnia lub następnego. Jeśli przechowujesz deser w lodówce, przykryj go folią aluminiową lub spodeczkiem, by nie absorbował zapachów.

 

Komentarze