Przepis na brownie z masłem orzechowym składa się z kilku elementów: masy czekoladowej, masła orzechowego i kremu orzechowo-czekoladowego. Poznaj kilka sposobów na urozmaicenie i modyfikację powyższych składników.
Brownie czekoladowe – o to zadbaj!
By Twoje słodkie brownie wyszło idealne, zadbaj o kilka szczegółów.
Czekolada z masłem
Gdy rozpuszczasz czekoladę z masłem w garnuszku, zachowaj szczególną ostrożność, by nie przypalić produktów. Wybierz naczynie z grubym dnem, często mieszaj i trzymaj garnuszek na małym ogniu. Jeśli nadal obawiasz się, że coś może nie wyjść, możesz rozpuścić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Nada się do tego także kuchenka mikrofalowa – tu uważaj, by masło nie "wykipiało", ponieważ rozpuści się ono szybko, nawet w minutę.
Dobra mąka i świeże jaja
Do brownie użyj sprawdzonej mąki pszennej. Najlepiej, gdy ją przesiejesz, dzięki czemu unikniesz powstania grudek, a sam wypiek wyjdzie bardziej puszysty. Jajka – wybierz te wiejskie i koniecznie świeże. Jeśli masz akurat w domu nieostemplowane jaja, jest prosty sposób, by sprawdzić, czy wciąż są dobre: po prostu zanurz je w wodzie. Jeśli jajo opadnie na dno, wszystko jest w porządku i możesz dodać je do swojego brownie. Jeśli lekko się uniesie lub wypłynie, wyrzuć je – oznacza to, że jajko nie nadaje się już do spożycia.
Brownie – nie tylko gorzka czekolada
Brownie, jak wiadomo, charakteryzuje się czekoladowym smakiem. Choć przy cukierniczych wypiekach to gorzka czekolada jest sprawdzonym pewniakiem, w tym przypadku nada się również czekolada mleczna. Możesz też wykorzystać oba smaki i połączyć je w równych proporcjach – 80 g gorzkiej czekolady i tyle samo mlecznej lub nawet Mocno Mlecznej E.Wedel. Takie rozwiązanie bardzo dobrze sprawdzi się zwłaszcza wtedy, gdy zamierzasz piec brownie, które będą jeść dzieci.
Masło orzechowe
Z masłem orzechowym brownie wychodzi obłędnie. Już wiesz z przepisu, że dobrze smakuje lekko wzbogacone szczyptą soli. Po jej dodaniu sprawdź, czy smak Ci odpowiada. Być może musisz dodać jej trochę więcej.
Jeśli masło orzechowe, które masz, jest rzadkie i niesłodzone, możesz je wzbogacić cukrem pudrem – będzie słodsze i zarazem zgęstnieje. Tu także najlepiej sprawdzi się metoda małych kroków – dodawaj cukier stopniowo, mieszaj i próbuj.
Masło orzechowe – zrób to sam/sama!
Brownie z masłem orzechowym możesz robić na wiele sposobów. Jeden z nich zakłada samodzielne wykonanie masła orzechowego. Wbrew pozorom nie jest to trudne i nie komplikuje zanadto wykonania Twojego brownie. Jak zrobić domowe masło orzechowe?
Składniki:
- 300 g orzechów ziemnych bez soli (możesz też wykorzystać orzechy laskowe, nerkowce lub fistaszki);
- szczyptę soli;
- opcjonalnie: 2 łyżki oleju, np. z pestek winogron.
Przygotowanie:
- Umieść orzechy w blenderze kielichowym lub w malakserze.
- Miksuj je przez około 5 minut. Rób krótkie przerwy, by nie przegrzać blendera, zwłaszcza jeśli miksujesz ręcznie.
- Gdy orzechy będą drobnym proszkiem, dodaj sól i (jeśli są suche – nie wypuściły oleju, a blender sobie z nimi nie radzi) – olej.
- Gdy masa się upłynni, Twoje masło orzechowe jest gotowe.
Tak przygotowane masło orzechowe możesz dodać do swojego brownie. Jeśli czujesz jednak, że chcesz jeszcze bardziej wzbogacić smakowo swoje masło, skorzystaj z naszych propozycji.
Dodatki do masła orzechowego
Wiesz już, że możesz dodać nieco soli i cukru pudru, by balansować smak i uzyskać oczekiwaną konsystencję masła orzechowego. To jednak nie wszystko. Możesz wzbogacić go jeszcze:
- laską waniliową i cynamonem;
- wiórkami kokosowymi;
- sokiem z cytryny;
- miodem;
- kakao;
- połamaną czekoladą.
Jeśli chcesz, by Twoje masło orzechowe było bardziej chrupiące, w trakcie mielenia zatrzymaj na chwilę blender i wyjmij około jedną piątą orzechów. Dodaj je, gdy masa już się upłynni, a następnie wymieszaj całość. Możesz też posiekać osobno część orzechów i dodać pod sam koniec.
Takim masłem orzechowym w różnych wariantach możesz swobodnie wzbogacić smak swojego brownie.
Jeśli nie możesz zdecydować się na jeden wariant, możesz podzielić gotowe masło orzechowe na porcje i przygotować kilka wersji – gładką, crunchy oraz z mieszanką innych orzechów.
Krem czekoladowo-orzechowy
To pyszny dodatek, który w połączeniu z masłem orzechowym zdziała cuda w Twoim brownie. Spróbuj wykonać go w domowych warunkach, jednak pamiętaj, że do tego zadania przyda Ci się sprzęt o sporej mocy. Taki krem znajdzie wiele zastosowań w Twojej kuchni. Sprawdzi się do kanapek, jako dodatek do przekąsek na słodko i słono, jak również do deserów. Jak go przygotować?
Przyszykuj:
- 200 g orzechów laskowych
- 2 łyżki Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
- szczypta soli
Spraż orzechy
Na początek należy poddać orzechy obróbce termicznej, dzięki czemu staną się miększe, szybciej wydzielą olej, a skórka – winowajczyni charakterystycznej goryczki – z łatwością odejdzie. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Umieść orzechy na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego pieca na 10-12 minut. W trakcie tego czasu dobrze jest je trzykrotnie zamieszać. W ten sposób zapobiegniesz przypieczeniu się, co sprawiłoby, że orzechy nabrałyby nieprzyjemnego, gorzkiego posmaku.
Pozbądź się skórki
Po wyjęciu odstaw na chwilę do ostudzenia i obierz ze skórki. Bez niej orzechy będą w smaku deliktniejsze, bez niechcianej goryczki. Jest na to kilka pomysłów, które ułatwią zadanie.
Metoda pierwsza polega na wrzuceniu lekko ostudzonych orzechów do woreczka strunowego i energicznym potrząsaniu. Wówczas po pewnym czasie skórka na wskutek ocierania się o siebie orzechów powinna samoistnie odpaść.
Innym sposobem jest zrobienie tego ręcznie z wykorzystaniem gumowych rękawic lub ściereczki. Tu także należy pocierać orzechy – skórka odejdzie bez większego problemu.
Gładka konsystencja
Po wstępnym przygotowaniu orzechów można przejść do kluczowego etapu, czyli zmielenia orzechów do uzyskania jednolitej masy. Umieść w blenderze kielichowym lub malakserze orzechy wraz z dodatkiem oleju kokosowego, kakao, miodu. To długotrwały proces, podczas którego dobrze dać odsapnąć. Całość bowiem może potrwać nawet do 30 minut w zależności od rodzaju urządzenia. Miksuj na dużych obrotach i co kilka minut rób przerwy, by zapobiec przegrzaniu się urządzenia. Po początkowym rozdrobnieniu orzechów dodaj olej, kakao oraz miód i kontynuuj mielenie. Pod koniec dodaj szczyptę soli.
Nie pomijaj oleju kokosowego
To niepozorny składnik i dodaje się go zazwyczaj do wypieków w bardzo małej ilości. Jeśli zastanawiasz się czy możesz go sobie więc odpuścić – odpowiedź brzmi: nie. Dlaczego? Otóż olej kokosowy dodaje delikatną nutę smakową, która doskonale uzupełnia cały krem. Ponadto nadaje całości lekkiego połysku, na czym zyskuje zarówno sam krem, jak i Twoje brownie z masłem orzechowym.
Krem z dodatkiem daktyli?
Jeśli zależy Ci na uzyskaniu słodszego smaku, wypróbuj wersję kremu z dodatkiem daktyli. Na 200 g wystaczy 8 sztuk. Zalej je wcześniej wrzątkiem i pozostaw na kwadrans, aby zmiękły. Dodaj je razem z kakao, miodem i olejem. Miksuj aż całość przybierze gładką konsystencję i gotowe!
Czekolada
Ostatnia, ale nie najmniej istotna wskazówka. Do kremu możesz oczywiście dodać czekoladę, jeśli chcesz uzupełnić go o jej wyczuwalne drobinki. Gorzką, mleczną – wybierz, którą tylko wolisz. Wystarczy, że dodasz kawałki pod koniec miksowania kremu, gdy ten uzyska już jednolitą konsystencję.
Komentarze