Jak zrobić blok czekoladowy z pistacjami i żurawiną?
Łączenie owoców i czekolady to bardzo popularna praktyka. Słodkie i kwaśne smaki idealnie się komponują, dlatego desery zawierające takie składniki trafiają w gusta wielu osób. Jedną z takich propozycji jest blok czekoladowy. Co powiesz na połączenie go z pistacjami i żurawiną?
Blok czekoladowy to klasyk znany wielu osobom jeszcze z czasów dzieciństwa. Do przygotowania takiego ciasta nie trzeba dysponować zbyt wieloma składnikami, a także… piekarnikiem. Deser nie wymaga bowiem pieczenia, a swoją formę uzyskuje poprzez spędzenie kilku godzin w lodówce. Jest to zatem doskonała propozycja dla osób, które nie są wprawione w tworzeniu standardowych ciast i boją się, że ich wypieki skończą się zakalcem.
Blok czekoladowy stanowi świetną przekąskę do kawy. Można pokroić go w plastry lub większe kostki, w zależności od własnych potrzeb. Przepis na blok czekoladowy warto wzbogacić o orzechy i owoce, które przełamią słodki smak i jednolitą strukturę deseru. Niektórzy decydują się także na dosypanie do masy pokruszonych herbatników czy nawet słonych paluszków, jednak wersja z żurawiną oraz pistacjami to strzał w dziesiątkę!