Przepis na blok czekoladowy
21
30 min
20 porcji
Łatwe
Ciasta i desery

Przepis na blok czekoladowy

Blok czekoladowy to deser, który wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem. Jest doskonały w smaku, co zawdzięcza wyjątkowemu połączeniu składników. Znajdziesz tutaj nie tylko rozpuszczoną tabliczkę czekolady i kakao, ale również pokruszone herbatniki oraz bakalie. Sam przepis na blok czekoladowy nie jest skomplikowany – przygotujesz go bez żadnego doświadczenia cukierniczego.

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 7

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Mówi się, że przepis na blok z czekolady z dodatkiem bakalii pochodzi jeszcze z czasów PRL. Dlatego dla wielu osób stanowi niejako podróż do przeszłości – do dzieciństwa, w którym dostęp do ciastek, batoników czy wafelków był ograniczony. Wówczas nie pozostawało nic innego jak samodzielne przyrządzanie deserów. Dziś nadal domowe słodkości cieszą się dużą popularnością.

Blok czekoladowy przywołuje miłe wspomnienia i dobre skojarzenia. Poza tym jest niezwykle smaczny, ale jednocześnie bardzo sycący. Dzięki temu już jeden kawałek w zupełności wystarczy, aby zaspokoić apetyt na coś słodkiego. Przepis na blok czekoladowy będziesz wykorzystywać przy każdej nadarzającej się okazji.

Przepis na blok czekoladowy w wersji zmodyfikowanej

Przepis na blok czekoladowy możesz modyfikować, zastępując poszczególne produkty innymi składnikami. Zamiast masła możesz zastosować olej kokosowy, a zamiast cukru – ksylitol. Z takich produktów także przyrządzisz smaczną i słodką przekąskę.

Poniżej znajdziesz przepis na blok czekoladowy z lekko egzotyczną nutą. To zasługa dodatku oleju kokosowego oraz wiórków kokosowych!

Przepis na blok czekoladowy w wersji egzotycznej bazuje na klasycznym wariancie. Do przygotowania deseru będziesz potrzebować:

  • oleju kokosowego – zastąpi masło, margarynę lub inny wykorzystywany tłuszcz;
  • cukru brązowego, cukru kokosowego lub ksylitolu – zamiast cukru białego;
  • odtłuszczonego mleka w proszku – zastąpi pełne mleko w proszku;
  • pokruszonych herbatników, bakalii, wiórków kokosowych, kakao.

Aby przygotować blok czekoladowy w zmodyfikowanej formie, postępuj zgodnie z klasycznym przepisem.

Najpierw rozpuść olej kokosowy, potem dodaj kakao, wodę i cukier. Wymieszaj. Po rozpuszczeniu słodzidła, odstaw masę do ostygnięcia. W tym czasie do drugiego garnka wsyp mleko w proszku i pozostałe ingrediencje. Następnie połącz składniki mokre i suche i dokładnie wymieszaj. Uformuj blok w foremce, a potem umieść ją w lodówce na kilka godzin.

Na bazie klasycznego przepisu można przygotować również blok miodowo-czekoladowy. W tym przypadku zastąp cukier miodem spadziowym. Sposób postępowania jest identyczny –należy go rozpuścić z wodą, masłem i kakao.

Klasyczny przepis na blok możesz modyfikować. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zwiększyć ilość herbatników czy orzechy zastąpić rodzynkami albo żurawiną. Dodaj swoje ulubione składniki, dzięki czemu stworzysz deser, wpisujący się w Twoje potrzeby smakowe. Efekt finalny ma bowiem zachwycać przede wszystkim Ciebie i Twoich gości!

Przepis na blok czekoladowy – miej go zawsze przy sobie

Blok czekoladowy to przysmak, który pomoże uświetnić wiele okazji. Można przygotować go jako niedzielny deser, poczęstunek dla znajomych albo słodycze na kinder bal. Dlatego przepis warto mieć zawsze przy sobie – po to, aby w krótkim czasie przyrządzić smaczną przekąskę.

Przepis na blok czekoladowy warto znać z kilku powodów:

  • deser zachwyca smakiem,
  • jest prosty i szybki w przygotowaniu,
  • nie wymaga żadnych umiejętności cukierniczych,
  • możesz go przygotować wspólnie z dziećmi.

Przepis na blok z czekolady z dodatkiem bakalii to idealny deser dla miłośników słodyczy. Już kilka kęsów przeniesie Cię w czasy, gdy czekolada była nieosiągalnym rarytasem i każda jej namiastka uszczęśliwiała. Blok, który często gościł na polskich stołach, przywoła Twoją dziecięcą ekscytację i radość.

Blok czekoladowy to w ostatnim czasie prawdziwy hit. Dlatego lepiej od razu przygotuj podwójną porcję, ponieważ – mimo że jest sycący – bardzo szybko znika z talerzyków. Wyśmienicie smakuje nie tylko z herbatą, ale przede wszystkim z aromatyczną kawą lub gorącą czekoladą.

Blok czekoladowy. Gotowy przepis na oryginalny prezent

Wiesz już jak zrobić blok czekoladowy. Gotowy przysmak możesz pokroić na kawałki o dowolnych kształtach. Sięgnij po ostry nóż i połóż deser na drewnianej desce. Pokrój go na plastry o grubości ok. 2 cm. Dobrym rozwiązaniem jest także podzielenie bloku na kwadratowe porcje.

Blok to sprawdzony przepis na udane słodycze, które wykonasz samodzielnie. Dlatego tym bardziej warto podarować go bliskim i znajomym. Pokrój blok czekoladowy na nieduże kawałki, zapakuj w ozdobny papier i zwiąż kolorową taśmą. Smakowity prezent gotowy.

Mniejsze kawałki bloku czekoladowego możesz podać w misce jako małe przekąski lub ozdobić nimi inne desery. Posyp kawałkami bloku bitą śmietanę lub galaretkę. Pamiętaj, że każdy kawałeczek można użyć jako smaczny dodatek do wypieków i innych słodkości.

Blok czekoladowy. Przepis na pyszną polewę czekoladową

Sprawdzonym dodatkiem do bloku czekoladowego jest aromatyczna polewa. Aby przygotować ją perfekcyjnie, sięgnij po kilka składników.

Przygotuj śmietankę kremówkę 36% (250ml), 180g Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel i opcjonalnie cukier do smaku (2-3 łyżeczki).

Zagotuj śmietankę i cukier. Zdejmij garnek z kuchenki i dodaj 90g połamanej na kawałki czekolady. Mieszaj drewnianą łyżką aż do całkowitego rozpuszczenia. Wrzuć resztę czekolady i nadal mieszaj, aż uzyskasz aksamitną masę czekoladową. Zamiast łyżki możesz użyć trzepaczki kuchennej.

Ostudź polewę, by nie stopiła bloku. Teraz wystarczy, że polejesz deser. Taka przekąska to świetny pomysł na łakocie bez pieczenia.

Sięgnij po więcej bakalii. Dodatkowa lista składników, aby przygotować oryginalny blok czekoladowy

Rodzynki i orzechy to nie wszystko. Przy kolejnych zakupach dodaj do koszyka suszone mango, papaję i ananasa. Sięgnij po żurawinę, kandyzowaną skórkę cytrynową i pomarańczową. Każdy z tych dodatków możesz użyć do przygotowania bloku czekoladowego.

Mało kto wpadnie na pomysł, by część z nich dodać do polewy czekoladowej. Wrzuć rodzynki do gotowej polewy przed nałożeniem jej na deser. Czekoladowy smak, herbatniki i soczyste bakalie to kusząca propozycja, której trudno się oprzeć.

Czym zastąpić część składników w przepisie?

Jeśli akurat Twoje ulubione bakalie się skończyły lub masz ich za mało, sięgnij po ryż preparowany. Jest lekki i świetnie uzupełni Twój deser.

Zamień herbatniki na suche wafle i przygotuj blok czekoladowy, którego konsystencja i chrupkość Cię zaskoczą.

Ile kakao dodać do bloku czekoladowego?

Aby przygotować blok czekoladowy, potrzebujesz przynajmniej trzech łyżek kakao. Dodając go więcej, możesz nadać swojemu deserowi bardziej intensywny smak. Pamiętaj jednak o jego goryczce. Jeśli więc użyjesz kilku dodatkowych łyżek proszku, wmieszaj też więcej słodkich dodatków, takich jak kandyzowane owoce, by dosłodzić przysmak.

Jakie mleko dodać do bloku czekoladowego?

Do przepisu na blok czekoladowy użyj 400g mleka w proszku. Dzięki temu uformujesz deser z dodatkiem kakao, orzechów i bakalii.

Jak długo można przechowywać blok czekoladowy?

Blok czekoladowy możesz przechowywać do pięciu dni. Trzymaj go w lodówce, w osobnym naczyniu, by zapachy innych produktów nie zmąciły smaku Twojego deseru. Do przechowania idealnie sprawdzi się szklany pojemnik z silikonową pokrywką.

Czy można zamrozić blok czekoladowy?

Możesz zamrozić blok czekoladowy. Pamiętaj, aby umieścić go w naczyniu odpornym na niskie temperatury. Lepszym pomysłem jest jednak rozdanie nadwyżki znajomym i rodzinie. Zawsze możesz przygotować nowy, świeży blok czekoladowy.

Komentarze