Przepis na blok czekoladowy
13
30 min
20 porcji
Łatwe
Ciasta i desery

Przepis na blok czekoladowy

Blok czekoladowy to deser, który wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem. Jest doskonały w smaku, co jest zasługą dodatków. Znajdziesz tutaj nie tylko rozpuszczoną tabliczkę czekolady i kakao, ale również pokruszone herbatniki oraz bakalie. Sam przepis na blok czekoladowy nie jest skomplikowany – przygotujesz go bez żadnego doświadczenia cukierniczego.

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 7

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Mówi się, że przepis na blok z czekolady z dodatkiem bakalii pochodzi jeszcze z czasów PRL. Dlatego dla wielu osób stanowi niejako podróż do przeszłości – do dzieciństwa, w którym dostęp do tak wielu ciastek, batoników czy wafelków był ograniczony. Wówczas nie pozostawało nic innego jak samodzielne przyrządzanie deserów. Nic się jednak w tej kwestii nie zmieniło – samodzielne przygotowywanie wypieków i deserów jest równie popularne także dziś. Nie inaczej jest w przypadku tego przysmaku, który przywołuje miłe skojarzenia i wspomnienia.

Blok czekoladowy jest niezwykle smaczny, ale jednocześnie bardzo sycący. Dzięki temu już jeden kawałek w zupełności wystarczy, aby zaspokoić swój apetyt na coś słodkiego. Przygotujesz go raz, a przepis na blok czekoladowy będziesz wykorzystywać przy każdej nadarzającej się okazji.

Przepis na blok czekoladowy w wersji zmodyfikowanej

Przepis na blok czekoladowy możesz zmodyfikować, zastępując poszczególne produkty innymi składnikami. Zamiast masła możesz zastosować olej kokosowy, a zamiast cukru – ksylitol. Z takich produktów także przyrządzisz smaczną i słodką przekąskę.

Poniżej znajdziesz przepis na blok czekoladowy z lekko egzotyczną nutą. To zasługa dodatku oleju kokosowego oraz wiórków kokosowych!

Przepis na blok czekoladowy w wersji egzotycznej bazuje na klasycznym wariancie. Do przygotowania deseru będziesz potrzebować:

  • oleju kokosowego – zastąpi masło, margarynę lub inny wykorzystywany tłuszcz,
  • cukru brązowego, cukru kokosowego lub ksylitolu – zamiast cukru białego
  • odtłuszczonego mleka w proszku – zastąpi mleko w proszku pełne,
  • pokruszonych herbatników, bakalii, wiórków kokosowych.

Aby przygotować blok czekoladowy w zmodyfikowanej formie, postępuj zgodnie z klasycznym przepisem. Najpierw należy rozpuścić olej kokosowy, dodać wodę i cukier. Po rozpuszczeniu cukru odstaw masę do ostygnięcia. W tym czasie należy do garnka wsypać mleko w proszku i pozostałe składniki. Po uformowaniu bloku, trzeba umieścić foremkę w lodówce na kilka godzin.

Na bazie klasycznego przepisu można przygotować również blok miodowo-czekoladowy. W tym przypadku zastąp cukier biały miodem spadziowym. Sposób postępowania jest identyczny – miód należy rozpuścić z wodą, masłem i kakao.

Klasyczny przepis na blok możesz modyfikować. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zwiększyć ilość herbatników czy orzechy zastąpić rodzynkami / żurawiną. Dodaj swoje ulubione składniki, dzięki czemu stworzysz deser wpisujący się w Twoje potrzeby smakowe. Efekt finalny ma bowiem zachwycać przede wszystkim Ciebie!

Przepis na blok czekoladowy – miej go zawsze przy sobie

Blok czekoladowy to przysmak, który może uświetnić wiele okazji. Można przygotować go jako niedzielny deser, poczęstunek dla znajomych itp. Dlatego przepis na blok warto mieć zawsze przy sobie – po to, aby w krótkim czasie przyrządzić smaczną przekąskę.

Ten przepis na blok czekoladowy warto znać, z kilku powodów:

  • deser zachwyca smakiem,
  • jest prosty i szybki w przygotowaniu,
  • nie wymaga żadnych umiejętności cukierniczych,
  • możesz go przygotować wspólnie z dziećmi

Przepis na blok z czekolady z dodatkiem bakalii to deser idealny dla miłośników czekolady. Już kilka kęsów przeniesie Cię w czasy, gdy na półkach sklepowych niewiele było towarów, zaś prawdziwą czekoladę określano mianem luksusu. Blok czekoladowy był jej namiastką, goszcząc na stołach w polskich domach.

Blok czekoladowy to w ostatnim czasie prawdziwy hit. Dlatego lepiej od razu przygotuj podwójną porcję, ponieważ – mimo że jest bardzo sycący – bardzo szybko znika z patery. Wyśmienicie smakuje nie tylko z herbatą, ale przede wszystkim z aromatyczną kawą lub gorącą czekoladą.

Komentarze