Tak przygotowana tarta czekoladowa bez pieczenia może zostać dodatkowo udekorowana zgodnie z Twoimi preferencjami – możesz np. posypać ją lekko podprażonym kokosem lub płatkami migdałowymi. Świetnie do całej kompozycji będzie pasowała ponadto biała czekolada E.Wedel – przygotuj z niej delikatne wiórki do obsypania tarty.
Pamiętaj również, że jeżyny możesz zastąpić innymi owocami. Tarta czekoladowa bez pieczenia będzie smakowała fenomenalnie w kompozycji z:
- malinami – ponieważ te owoce mogą być delikatnie kwaskowe, rozważ dodanie do kremu czekoladowego kilku łyżek cukru pudru dla lepszego balansu smaku,
- jagodami lub borówkami amerykańskimi,
- truskawkami – najlepiej pokroić je na ćwiartki lub drobne plasterki.
Modyfikacji możesz dokonać również przy tworzeniu spodu. Tarta czekoladowa bez pieczenia równie dobrze sprawdzi się na spodzie z klasycznych ciasteczek kruchych lub herbatników. A co z czekoladą? W tym aspekcie również możesz poeksperymentować. Jeżeli deser ma być bardziej słodki, w kremie dobrze sprawdzi się czekolada biała E.Wedel. Przy bardziej wytrawnej wersji możesz zaś zastąpić mleczną czekoladę, sięgając po czekoladę lekko gorzką 50% E.Wedel. Spróbuj różnych kompozycji, aby znaleźć tę perfekcyjną dla siebie.
Gdy w Twojej kuchni powstaje tarta czekoladowa bez pieczenia, koniecznie zadbaj o odpowiednią temperaturę poszczególnych składników. Szczególnie ważne jest, aby ubijana śmietana była dobrze schłodzona – to zapobiegnie jej zwarzeniu się. Zatroszcz się także o lekkie ostudzenie roztopionej czekolady przed połączeniem jej ze śmietanką. Smacznego!
Komentarze