Domowe lody chałwowe
4
2 godz.
4 porcje
Średnie
Ciasta i desery

Domowe lody chałwowe

Połączenie białej oraz karmelowej czekolady z chałwą jest absolutnie wyjątkowe – kremowe, otulająco słodkie, z orientalną nutą. Zwłaszcza jeżeli wykorzystasz je do przygotowania pysznych domowych lodów chałwowych!

 

Produkty użyte w tym przepisie (3) Kup online

Lista składników 6

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Lody chałwowe to idealny przysmak, na lato i nie tylko. To doskonała propozycja na samodzielny deser lub jako dodatek do ciast. By zrobić lody w domu, nie trzeba wiele wysiłku. Zostań i poznaj przepis na domową chałwę, inne klasyki i ciekawe propozycje dodatków.

Krem chałwowy na domowej chałwie

Przepis na lody chałwowe nie jest skomplikowany, jeśli masz więc trochę czasu, możesz zrobić do nich domową chałwę. Smak będzie niepowtarzalny! Przygotuj następujące składniki:

  • 450 g sezamu białego łuskanego
  • małe opakowanie cukru waniliowego
  • 2 laski wanilii
  • 3 łyżki miodu wielokwiatowego lub lipowego

Przygotowanie:

  1. Sezam delikatnie podpraż na rozgrzanej patelni. Potrząsaj nią często, by go nadto nie sprażyć — wpłynie to na barwę i smak chałwy. Gdy przypieczesz go za bardzo, chałwa będzie gorzka (ten krok jest więc zdecydowanie najbardziej istotny). Gotowy sezam przełóż do miseczki, aby ostygł;
  2. Ostudzony sezam wsyp z cukrem waniliowym do malaksera i miksuj długo i cierpliwie, aż powstanie konsystencja pasty;
  3. Ostrzem noża rozkrój laski wanilii i wydobądź ziarenka. Dorzuć do malaksera i dodaj miód. Zmiksuj całość jeszcze raz, choć teraz możesz to robić nieco krócej;
  4. Masę przełóż do keksówki lub innego naczynia i schowaj w lodówce na kilka godzin, by chałwa stężała.

Tak przygotowana chałwa idealnie nadaje się do domowych lodów. Wykorzystaj jej część, aby posypać nią pucharki tuż przed podaniem smakowitego deseru.

Lody chałwowe z rodzynkami i inne cuda

Lodów chałwowych nie musisz podawać solo. Możesz wzbogacić je smacznymi dodatkami. Przepis na lody chałwowe daje dużo miejsca na interpretację. Dekoruj je smacznie tym co lubisz lub spróbuj naszych propozycji!

Rodzynki i inne dodatki do środka

Zanim krem chałwowy trafi do zamrażalnika, możesz dodać do niego kilka pysznych dodatków. Bardzo dobrze sprawdzą się bakalie (nie tylko wspomniane rodzynki, ale też posiekane morele czy figi) i Twoje ulubione orzechy (migdały i orzechy włoskie sprawdzą się idealnie).

Bardzo dobre będą też lody chałwowe z owocami. Tu sprawdzą się świetnie truskawki, maliny i borówki — dodaj do masy kawałki owoców i delikatnie wymieszaj.

Lody chałwowe polubią się też z czekoladą mleczną. Tabliczkę posiekaj drobno i dosyp do masy przed włożeniem do zamrażalnika. Możesz też dodać wiórki kokosowe, kawałki czekolady będą wówczas mniej wyczuwalne w strukturze lodów.

Lody chałwowe — pyszności na wierzchu

Domowe lody lubią dodatki. Jeśli chcesz stworzyć lodowy deser, którego głównym bohaterem, będą domowe lody, możesz wykorzystać następujące składniki:

  • ubitą śmietankę kremówkę — świetnie się tutaj sprawdzi;
  • owoce — pokrój swój ulubiony rodzaj i dodaj do pucharków;
  • galaretka — tu możesz przygotować pucharki z zastygniętą galaretką na spodzie, lub pokroić ją w kostkę i dodać do deseru;
  • biszkopty — bardzo ładnie będzie wyglądało wykończenie z jednym lub dwoma biszkoptami typu ladyfingers;
  • czekolada — pojedyncze kostki, wiórki, a może nawet pasek wetknięty w deser? Wybór należy do Ciebie;
  • adwokat, likier amaretto lub kawowy albo ajerkoniak — polej lody swoim ulubionym likierem, by wzbogacić i wzmocnić ich smak;
  • sos owocowy — podsmaż na patelni z cukrem lub bez maliny, truskawki lub jagody. Polej lody przed podaniem gorącym sosem lub poczekaj, aż ostygnie i zblenduj owoce na gładką masę, tworząc mus.

Lody chałwowe jako bohater deserów

Domowe lody same w sobie stanowią pyszny deser. Możesz jednak wykorzystać je jako podstawę do przygotowania innych smakowitych pyszności. Sprawdź nasze pomysły.

Szejk chałwowy

Najprostszym deserem z lodami są szejki. Ten pyszny napój idealnie chłodzi w gorące dni i smakuje obłędnie. Przepisów na pyszne szejki (z dodatkami lub bez) są setki, być może nawet tysiące...

Jak więc cieszyć się prostym szejkiem chałwowym? Umieść w blenderze kielichowym lody chałwowe i zalej mlekiem. Zmiksuj. Im więcej dodasz mleka, tym rzadszy szejk uzyskasz. Gotowe!

Kawa mrożona

Oto kolejny napój, którego idealnym dodatkiem mogą być lody. W najprostszym przepisie wystarczy, że umieścisz w filiżance gałkę lodów i zalejesz ją espresso. Ciekawy wariant codziennej kawy gotowy.

Możesz też umieścić kawę (z mlekiem lub bez) w blenderze kielichowym i zmiksować ją z lodami. Gotową mrożoną kawę wylej do szklanki, w której... będą lody. Pycha!

Do takich kaw możesz dodawać cynamon, kakao, bitą śmietanę, wiórki czkekoladowe — wszystko, czego oczekujesz od deseru lub kawy idealnej. Baw się i eksperymentuj z ulubionymi dodatkami dowolnie. Smacznego!

Komentarze