Owsianka to jedno ze sztandarowych śniadań – zawiera trochę zdrowych węglowodanów i sprawia, że jesteś najedzony na cały poranek. Jak zapewne wiesz, sposobów na owsiankę jest mnóstwo. Jeśli akurat szukasz inspiracji do jej urozmaicenia, sprawdź kilka poniższych pomysłów.
Owsianka – jak skrócić czas przygotowania?
Niestety, nie każdy poranek wygląda jak w filmie, gdzie człowiek pełen energii zdąży iść pobiegać, wziąć prysznic i zjeść pożywne śniadanie. Jeśli potrzebujesz szybkiego śniadania, wykorzystaj przepis na podobną owsiankę jak w przepisie głównym, ale w sam raz dla zabieganych.
Potrzebne składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych
- 1 płaska łyżeczka kakao
- 1 banan
- 1 łyżeczka miodu
- 300 ml mleka
- opcjonalnie: inne owoce i orzechy znalezione w pośpiechu w kuchennych szafkach
Przygotowanie:
- Suche, sypkie składniki wrzuć do miseczki;
- Podgrzej mleko na małym ogniu, dodaj do niego miód i kakao. Gdy płyn się podgrzeje, a składniki połączą, zalej gorącym mlekiem owsiankę;
- Za pomocą małego talerzyka zakryj miseczkę – niech owsianka sobie pęcznieje przez trzy minuty. W międzyczasie pokrój banana w plasterki;
- Na gotową owsiankę ułóż plastry banana i... gotowe.
Szukasz jeszcze prostszej i szybszej owsianki? Wsyp wszystkie składniki do miseczki i zalej mlekiem. Tak przygotowany zestaw wrzuć do kuchenki mikrofalowej i podgrzewaj przez około dwie minuty. W ten sposób owsianka napęcznieje błyskawicznie i będziesz w stanie prędzej ją zjeść. Na wierzch ułóż banana i gotowe!
Owsianka – jedno danie, liczne śniadania
By przygotować smaczną i pożywną owsiankę, z dużą zawartością potasu, magnezu i innych przydatnych składników odżywczych, dobrze jest mieszać ziarna. Tak oto płatki owsiane możesz zmieszać z płatkami jaglanymi czy ryżowymi, a nawet orkiszowymi.
Do całości dodaj jeszcze ulubione otręby, siemię lniane, nasiona chia czy słonecznika. Wszystko to przyczyni się do bogatszego smaku śniadania i bardziej zróżnicowanego menu.
Jak wiesz, płyny do owsianki również możesz zmieniać – dodaj wodę, mleko krowie lub mleko roślinne, albo wymieszaj je ze sobą, by uzyskać taki dodatek, na jaki w tym konkretnym przypadku masz ochotę.
Jeśli przygotowujesz owsiankę w rondelku, uważaj bardzo, aby jej nie spalić. W razie potrzeby podlewaj wodą lub mlekiem i regularnie mieszaj.
Owsianka z masłem orzechowym
Dodatek masła orzechowego urozmaica każde śniadanie. Owsianka nie jest tu wyjątkiem. Zamiast kakao możesz do niej dodać łyżkę tego przysmaku i cieszyć się nowym wariantem śniadania.
Jeśli chodzi o masło orzechowe, możesz użyć gotowego lub przygotować je samodzielnie w następujący sposób:
- Spraż i oczyść orzechy (najlepiej laskowe, ale z innymi też się uda);
- Umieść orzechy w blenderze kielichowym z łyżeczką oleju kokosowego (może być więcej, dostosuj ilość do tego, ile masz orzechów i do własnych preferencji);
- Miel orzechy do uzyskania zadowalającej konsystencji.
Do owsianki z masłem orzechowym możesz dodać szczyptę soli, by smak był bardziej wyrazisty. Owsianka dobrze komponuje się też z owocami, w tym wypadku idealnie będzie pasować choćby gruszka. Możesz ją też wymieszać z bananami.
Owsianka zapiekana
Jeśli masz więcej czasu, możesz zrobić owsiankę w piekarniku. Tu można pokusić się o wariant z jabłkiem i cynamonem – nie dość, że będzie świetnie smakować, to jeszcze w całej Twojej kuchni będą się roznosić śliczne zapachy, niemal jak przy pieczeniu jabłecznika. Czego więc będziesz potrzebować?
Przygotuj:
- 80 g płatków owsianych
- 1 średnie jabłko
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki miodu
- 280 ml mleka
- sok z cytryny do smaku
- 1 łyżka cukru trzcinowego
Wykonanie:
- Nastaw piekarnik na 180°C, grzanie góra-dół;
- Do niewielkiego naczynia żaroodpornego wsyp płatki owsiane;
- Lekko podgrzej mleko w rondelku razem z miodem i z cynamonem i zalej nim płatki;
- Jabłko dokładnie umyj i usuń z niego gniazda nasienne. Pokrój je w drobną kosteczkę (jeśli chcesz, oczywiście możesz je obrać);
- Posyp kawałkami jabłka owsiankę, na samym wierzchu umieść cukier;
- Przygotowaną owsiankę umieść w piekarniku na 20 minut. Po wyjęciu skrop ją do smaku sokiem z cytryny. Twoja owsianka zapiekana jest już gotowa. Smacznego!
Do owsianki z piekarnika oczywiście możesz dodać inne owoce. Świetnie nadadzą się figi, gruszki, śliwki, rodzynki, żurawina i inne, które lubisz. Orzechy oczywiście też będą świetnym dopasowaniem.
Komentarze