Kakaowa owsianka z orzechami włoskimi i bananem
1
5 min
1 porcja
Łatwe
Ciasta i desery

Kakaowa owsianka z orzechami włoskimi i bananem

Owsianka jest szybkim pomysłem na śniadanie. Dodatkowo wzbogacona o prawdziwe kakao, orzechy i banany dostarcza cenne składniki odżywcze. Jeśli masz ochotę na śniadanie na słodko, które będzie jednocześnie wartościowym posiłkiem, płatki owsiane z kakao to pomysł w sam raz dla Ciebie.

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 9

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Owsianka to jedno ze sztandarowych śniadań – zawiera trochę zdrowych węglowodanów i sprawia, że jesteś najedzony na cały poranek. Jak zapewne wiesz, sposobów na owsiankę jest mnóstwo. Jeśli akurat szukasz inspiracji do jej urozmaicenia, sprawdź kilka poniższych pomysłów.

Owsianka – jak skrócić czas przygotowania?

Niestety, nie każdy poranek wygląda jak w filmie, gdzie człowiek pełen energii zdąży iść pobiegać, wziąć prysznic i zjeść pożywne śniadanie. Jeśli potrzebujesz szybkiego śniadania, wykorzystaj przepis na podobną owsiankę jak w przepisie głównym, ale w sam raz dla zabieganych.

Potrzebne składniki:

  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 1 płaska łyżeczka kakao
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka miodu
  • 300 ml mleka
  • opcjonalnie: inne owoce i orzechy znalezione w pośpiechu w kuchennych szafkach

Przygotowanie:

  1. Suche, sypkie składniki wrzuć do miseczki;
  2. Podgrzej mleko na małym ogniu, dodaj do niego miód i kakao. Gdy płyn się podgrzeje, a składniki połączą, zalej gorącym mlekiem owsiankę;
  3. Za pomocą małego talerzyka zakryj miseczkę – niech owsianka sobie pęcznieje przez trzy minuty. W międzyczasie pokrój banana w plasterki;
  4. Na gotową owsiankę ułóż plastry banana i... gotowe.

Szukasz jeszcze prostszej i szybszej owsianki? Wsyp wszystkie składniki do miseczki i zalej mlekiem. Tak przygotowany zestaw wrzuć do kuchenki mikrofalowej i podgrzewaj przez około dwie minuty. W ten sposób owsianka napęcznieje błyskawicznie i będziesz w stanie prędzej ją zjeść. Na wierzch ułóż banana i gotowe!

Owsianka – jedno danie, liczne śniadania

By przygotować smaczną i pożywną owsiankę, z dużą zawartością potasu, magnezu i innych przydatnych składników odżywczych, dobrze jest mieszać ziarna. Tak oto płatki owsiane możesz zmieszać z płatkami jaglanymi czy ryżowymi, a nawet orkiszowymi.

Do całości dodaj jeszcze ulubione otręby, siemię lniane, nasiona chia czy słonecznika. Wszystko to przyczyni się do bogatszego smaku śniadania i bardziej zróżnicowanego menu.

Jak wiesz, płyny do owsianki również możesz zmieniać – dodaj wodę, mleko krowie lub mleko roślinne, albo wymieszaj je ze sobą, by uzyskać taki dodatek, na jaki w tym konkretnym przypadku masz ochotę.

Jeśli przygotowujesz owsiankę w rondelku, uważaj bardzo, aby jej nie spalić. W razie potrzeby podlewaj wodą lub mlekiem i regularnie mieszaj.

Owsianka z masłem orzechowym

Dodatek masła orzechowego urozmaica każde śniadanie. Owsianka nie jest tu wyjątkiem. Zamiast kakao możesz do niej dodać łyżkę tego przysmaku i cieszyć się nowym wariantem śniadania.

Jeśli chodzi o masło orzechowe, możesz użyć gotowego lub przygotować je samodzielnie w następujący sposób:

  1. Spraż i oczyść orzechy (najlepiej laskowe, ale z innymi też się uda);
  2. Umieść orzechy w blenderze kielichowym z łyżeczką oleju kokosowego (może być więcej, dostosuj ilość do tego, ile masz orzechów i do własnych preferencji);
  3. Miel orzechy do uzyskania zadowalającej konsystencji.

Do owsianki z masłem orzechowym możesz dodać szczyptę soli, by smak był bardziej wyrazisty. Owsianka dobrze komponuje się też z owocami, w tym wypadku idealnie będzie pasować choćby gruszka. Możesz ją też wymieszać z bananami.

Owsianka zapiekana

Jeśli masz więcej czasu, możesz zrobić owsiankę w piekarniku. Tu można pokusić się o wariant z jabłkiem i cynamonem – nie dość, że będzie świetnie smakować, to jeszcze w całej Twojej kuchni będą się roznosić śliczne zapachy, niemal jak przy pieczeniu jabłecznika. Czego więc będziesz potrzebować?

Przygotuj:

  • 80 g płatków owsianych
  • 1 średnie jabłko
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki miodu
  • 280 ml mleka
  • sok z cytryny do smaku
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

Wykonanie:

  1. Nastaw piekarnik na 180°C, grzanie góra-dół;
  2. Do niewielkiego naczynia żaroodpornego wsyp płatki owsiane;
  3. Lekko podgrzej mleko w rondelku razem z miodem i z cynamonem i zalej nim płatki;
  4. Jabłko dokładnie umyj i usuń z niego gniazda nasienne. Pokrój je w drobną kosteczkę (jeśli chcesz, oczywiście możesz je obrać);
  5. Posyp kawałkami jabłka owsiankę, na samym wierzchu umieść cukier;
  6. Przygotowaną owsiankę umieść w piekarniku na 20 minut. Po wyjęciu skrop ją do smaku sokiem z cytryny. Twoja owsianka zapiekana jest już gotowa. Smacznego!

Do owsianki z piekarnika oczywiście możesz dodać inne owoce. Świetnie nadadzą się figi, gruszki, śliwki, rodzynki, żurawina i inne, które lubisz. Orzechy oczywiście też będą świetnym dopasowaniem.

Komentarze