Jajko lub dwa, mleko, proszek do pieczenia, trochę oleju i mąki starczy, by zrobić pyszne śniadanie lub deser z ulubionymi dodatkami. Poniżej znajdziesz kilka inspiracji do podawania i udoskonalania swoich placków z dodatkiem serka mascarpone.
Puszyste placuszki w zasięgu Twej ręki
Marzą Ci się placki z mascarpone, które będą puszyste niczym chmurka? To jest jak najbardziej wykonalne. Zadbaj o dwa szczegóły.
Składniki w temperaturze pokojowej
To podstawa. Jeśli mleko i jajka nie będą prosto z lodówki, będą się łatwiej ubijać i łączyć, a ciasto będzie bardziej plastyczne. Jeśli zabierasz się za placuszki z mascarpone, wyjmij składniki mokre co najmniej godzinę lub dwie przed przystąpieniem do pracy.
Oddziel białka od żółtek
Jeśli chcesz, by nawet zdjęcia nie mogły oddać tego, jak puszyste placuszki z mascarpone udało Ci się zrobić, oprócz składników w temperaturze pokojowej zadbaj jeszcze o jeden szczegół – oddziel białka od żółtek. Białka na chwilę odstaw, żółtka roztrzep z mokrymi składnikami (olej i mleko), po czym dodaj suche (proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól, mąka) i całość wymieszaj mikserem lub trzepaczką.
Dodaj potem pianę z białek i energicznie wymieszaj (już nie mikserem, najlepiej drewnianą lub plastikową czy silikonową łyżką). Już rozrabiając ciasto, zauważysz różnicę, a po usmażeniu, gdy skosztujesz placuszki z mascarpone... Może już nie być odwrotu do starych metod.
Niech ciasto odpocznie
By składniki dobrze się połączyły, potrzeba czasu. Zwłaszcza, jak używasz proszku do pieczenia i piany z białek. Gdy składniki "posiedzą" w misce do godziny, bardzo dobrze się połączą, a jeśli był problem z grudkami z mąką, nasiąkną i łatwo się rozejdą. Ważnym argumentem na rzecz cierpliwości jest to, że Twoje placuszki z mascarpone nie opadną, jeśli ciasto dostanie trochę czasu na przeniknięcie się składników.
Dodatki na Twoje puszyste placuszki z mascarpone
Co dodać do pysznych pancakes? Masz ogromną ilość możliwości na słodko. Poniżej to tylko kilka z nich:
- serek mascarpone – posłuży ci nie tylko jako składnik ciasta pankejków, ale nada się także jako delikatny krem, którym przełożysz stos placuszków;
- konfitura lub dżem – wybierz swój ulubiony smak i wymieszaj z mascarpone, uzyskując owocowy krem, lub wykorzystaj jako samodzielny dodatek;
- cynamon – inny dodatek do mascarpone jako kremu: wymieszaj z cukrem i serkiem i w kilka sekund przygotujesz aromatyczne smarowidło;
- owoce – sezonowe owoce to zawsze dobry pomysł. Najlepiej nadadzą się miękkie, jagodowe: borówki czy maliny lub owoce leśne (poziomki i ostrężyny);
- owoce w syropie - do swoich pancakes dodaj brzoskwinie pokrojone w ósemki;
- kajmak – w połączeniu z czekoladą uzyskasz intensywny, głęboki smak;
Jeśli nie chcesz dokładać dodatków bezpośrednio do masy na placuszki z serkiem mascarpone, jest jeszcze kilka innych możliwości. Możesz wypróbować:
- przyprawy – posyp swoje placuszki cukrem pudrem, cynamonem lub kardamonem;
- polej swoje pancakes – możesz je uświetnić syropem klonowym, miodem lub musem z owoców;
- masło – na wierzch gorących placuszków daj niewielki kawałek masła; pod wpływem ciepła stopi się i rozpłynie po Twoich pancakes;
- kawałki czekolady – posiekaj tabliczkę czekolady (na przykład mlecznej) i przekładaj nimi gorące placuszki. Ułóż też trochę kawałków na wierzchu, a zrobi się pyszna polewa na Twoje śniadanie (lub deser).
Jak widzisz, możliwości na urozmaicenie placków jest dosyć sporo. Nie wahaj się ich łączyć i próbować.
Czekoladowy krem do pancakes - podbije Twoje podniebienie!
Marzy Ci się weekendowe śniadanie, w czasie którego podasz pancakes tak pyszne jak nigdy dotąd? Wykorzystaj krem czekoladowy, aby zaskoczyć domowników niecodziennym smakiem. Oto szybki przepis na krem, który podbije Wasze podniebienia. Przygotuj:
- 100 ml śmietanki 30%
- 100 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 40 g masła orzechowego
Przygotowanie:
- W rondelku podgrzej śmietankę kremówkę na małym ogniu, ale nie doprowadzaj jej do wrzenia;
- Dodaj do niej połamaną gorzką czekoladę, masło orzechowe, miód lub syrop klonowy;
- Mieszaj składniki do całkowitego rozpuszczenia czekolady i uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji;
- Gdy krem będzie gotowy, zdejmij rondel z ognia i zostaw do ostygnięcia przez kilka minut;
- Gotowy czekoladowy krem możesz podawać do swoich pancakes. Smacznego!
Placuszki z mascarpone – przechowywanie
Jeśli robisz pancakes i trochę ich zostało, oczywiście możesz je sobie zostawić na później. Przechowuj je w lodówce. Jeśli nie ma na nich żadnych dodatków, możesz je tak trzymać do trzech dni. To dobre rozwiązanie, bo na same placuszki możesz wybierać dodatki wedle uznania i do każdej porcji.
Jeśli zostaną Ci pancakes z dekoracjami, mascarpone lub innymi dodatkami, najlepiej będzie, jeśli zjesz je najpóźniej na następny dzień.
W obu wypadkach przykryj placuszki folią aluminiową lub trzymaj w szczelnym pudełku, by nie absorbowały zapachów z lodówki.
Komentarze