Blok czekoladowy z kawałkami brownie
0
Desery i przekąski

Blok czekoladowy z kawałkami brownie

Zastanawiasz się, jaki deser przygotować na rodzinne przyjęcie? A może po prostu masz ochotę na „coś słodkiego” i nie wiesz, co najlepiej zaspokoi Twój apetyt? Odpowiedzią jest blok czekoladowy z kawałkami brownie, który jest kwintesencją dobrego smaku, eleganckiego charakteru, a także stanowi sentymentalną podróż do przeszłości.

Brownie jest ciastem znanym na całym świecie, a ponadto mającym spore grono wielbicieli. Blok czekoladowy z kawałkami brownie z pewnością także oczaruje smakoszy słodkości, bo:

  • ma mocno czekoladowy, ale zarazem słodki smak,
  • może być serwowany z różnymi dodatkami,
  • jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu,
  • składniki na ten deser możesz mieć w swoim domu.

Żeby osiągnąć cukierniczy sukces, nie potrzebujesz zaawansowanych umiejętności, długich i pracochłonnych przygotowań ani specjalnej, tajnej wiedzy. Dobrej jakości czekolada E.Wedel, sprawdzony przepis, odrobina chęci… i z piekarnika wyciągniesz przysmak oszałamiający swoim zapachem oraz głębią smaku.

Jeżeli znasz dobrze przepis na blok czekoladowy, dzięki naszym poradom przygotowanie smakołyku będzie jeszcze prostsze i przyjemniejsze! A może planujesz zrobić go po raz pierwszy? Zacznij od sięgnięcia po sprawdzony i polecany przepis na blok czekoladowy, a następnie wybierz się na zakupy. Pamiętaj, aby w sklepie sięgać wyłącznie po składniki najlepszej jakości, które podkreślą walory tego deseru i wydobędą z niego to, co najlepsze.

Zadbaj o:

  • ZAKUPIENIE DOBRYCH SKŁADNIKÓW

    Szczególną uwagę zwróć na jakość produktów. Zachęcamy do wybrania tych najlepszych, czyli czekolady Mocno Mlecznej E.Wedel, gorzkiego kakao z Ghany E.Wedel, wiejskich jaj, mąki do pieczenia (pszennej lub kokosowej) i pełnotłustego mleka w proszku.
  • • DOBRANIE BLASZKI W ODPOWIEDNIM ROZMIARZE I KSZTAŁCIE

    Blaszka nie powinna być zbyt wysoka, bo ciasto jest raczej niskie. Jednocześnie musi być nasmarowana masłem lub wyłożona papierem do pieczenia, aby blok czekoladowy nie przywarł do dna i ścianek.
  • • OPTYMALNY CZAS PIECZENIA ORAZ TEMPERATURĘ

    Blok czekoladowy nie wymaga pieczenia, jednak brownie, które do niego dodasz – już tak. Pamiętaj, żeby masę na brownie wkładać do rozgrzanego piekarnika i trzymać w nim do momentu, aż w środku będzie suche (ocenisz to np. wsuwając i wysuwają do niego wykałaczkę). W przypadku tego przepisu nawet lepiej jest nieco „przesuszyć” ciasto.

Uważaj na:

  • DOBRANIE WŁAŚCIWYCH DODATKÓW

    Jeżeli dysponujesz już niezawodnym przepisem na bazę do brownie, to z powodzeniem możesz eksperymentować z dodatkami. Co sprawdzi się jako składnik czekoladowego ciasta? To m.in.: rodzynki, suszona żurawina i inne bakalie – morele, śliwki, pokruszone herbatniki lub inne kruche ciasteczka, wiórki kokosowe, polewa czekoladowa lub lukier, posiekane orzechy włoskie, laskowe, migdały, fistaszki.
  • MODYFIKACJE PRZEPISU

    Klasyczne brownie to „po prostu” czekolada, mąka, cukier, mleko, jajka i proszek do pieczenia. Wraz z biegiem lat, tradycyjna receptura doczekała się jednak licznych modyfikacji. Zaczęto zastępować biały cukier bananami lub syropem daktylowym. Często można też spotkać zamiennik w postaci brązowego cukru trzcinowego, który ma głębszy smak. Nie bój się eksperymentów, ale uważaj, żeby zachować właściwe proporcje!
  • ODTWARZANIU POSZCZEGÓLNYCH ETAPÓW PRZYGOTOWANIA

    Co sprawia, że blok czekoladowy z kawałkami brownie jest smaczny? Co powoduje, że do tego deseru chce się wracać przy każdej możliwej sposobności, a nawet bez żadnej konkretnej okazji? Mocny smak czekolady, głęboki aromat i dodatki stoją za sukcesem tego przysmaku. Skup się jednak na detalach i podążaniu krok w krok za poleceniami umieszczonymi w instrukcji – uzyskaniu optymalnej temperatury i czasu pieczenia, sposobu, w jaki łączysz składniki oraz przygotowania blachy, poprzez jej nasmarowanie
Podobała Ci się ta porada?