Awokado w słodkiej odsłonie
Awokado to od pewnego czasu bardzo modny owoc. I słusznie, ponieważ jest nie tylko bardzo wartościowy, ale też pełen składników odżywczych, witamin i minerałów. Jego ogromną zaletą jest dość neutralny smak, który pozwala na tworzenie ciekawych połączeń zarówno na słodko jak i na słono.
Awokado na słodko to bardzo ciekawa propozycja dla osób, które lubią smaczne, słodkie desery, ale w nieco nowocześniejszej formie. Dzięki licznym przepisom i inspiracjom można znaleźć własny ulubiony smak i podzielić się nim z najbliższymi. Niezwykle popularne jest połączenie czekolady z awokado np. w formie musu lub puddingu. Taka pasta nadaje się do jedzenia solo lub do smarowania kanapek, naleśników i placków. Dzięki temu nawet osoby sceptycznie nastawione do jedzenia „zielonego” przekonają się do smaku tego pysznego owocu, a ich dieta stanie się bogatsza o zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminy C i B, żelazo, fosfor, wapń, magnes i inne minerały.