Pudding czekoladowy z chia
3
30 min
4 porcje
Łatwe
Ciasta i desery

Pudding czekoladowy z chia

Szukasz przepisu na pyszny deser, który równie dobrze sprawdzi się w roli drugiego śniadania do pracy, jak i słodkiej popołudniowej przekąski? Pudding czekoladowy z chia to właśnie taka propozycja. A jeśli przygotujesz nasiona z odpowiednim wyprzedzeniem, jego przyrządzenie zajmie Ci co najwyżej pół godziny!

Lista składników 7

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Pudding czekoladowy z chia to jeden z najprostszych deserów, jakie możesz przygotować, korzystając z gorzkiej czekolady. O jego ostatecznym smaku i konsystencji decyduje wcześniejsze prawidłowe przygotowanie nasion w mleku, jak również najwyższa jakość składników. Dzięki trzymaniu się przepiu oraz korzystaniu z dobrej jakości produktów, nawet nieskomplikowany deser będzie obłędnie pyszny!

W jaki sposób podawać pudding czekoladowy z chia?

Deser, jakim jest pudding czekoladowy z chia, jest wyśmienity sam w sobie. Można go jednak odrobinę urozmaicić, poprzez różne dodatki i estetyczne zaserwowanie. Jeśli pragniesz zrobić wrażenie na swoich gościach, zaserwuj pudding w eleganckich pucharkach do lodów lub kieliszkach do wina. Bardzo ładnie będzie się prezentował także w retro-słoiczkach. Możesz umieścić go też w esytetycznych czarkach, zazwyczaj wykorzystywanych do picia herbaty.

Jakie produkty stanowią najlepsze dodatek do puddingu?

Pudding czekoladowy z nasionami chia znakomicie komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i bardziej kwaśnymi owocami. Deser doskonale smakuje w towarzystwie świeżych owoców, jednak trudno o nie późną jesienią lub zimą. Poza sezonem możesz skorzystać z mrożonek lub zastąpić je przetworami – dżemem, konfiturą czy powidłami. Najlepiej sięgnąć po przetwory z jagód, porzeczek oraz wiśni. Wyjątkowy smak puddingu można podkreślić również poprzez dodanie kruszonych orzechów, np. włoskich lub laskowych. Jako zamiennik można  wykorzystać także domowej roboty granolę. Jako dodatek do puddingu świetnie sprawdzi się także polewa czekoladowa. Przepis na nią jest bardzo prosty, dzięki czemu szybko ozdobisz przygotowane desery.

 

 

Jak przygotować pudding czekoladowy z chia nie tracąc czasu?

Samo przygotowanie puddingu zajmuje bardzo niewiele czasu – wystarczy zarezerwować kilkanaście minut na roztopienie czekolady i ułożenie dodatków. Najbardziej czasochłonne jest pęcznienie nasion chia w mleku. Jeśli szykujesz pudding do pracy, umieść je w lodówce wieczorem i pozostaw na noc – rano po prostu dokończysz przygotowywanie puddingu.

 

Jeśli szukasz alternatyw dla puddingu, możesz przygotować znakomity (i także bardzo prosty w przygotowaniu) mus czekoladowy!   

Komentarze