Pamiętaj, że tort czekoladowy z wiśniami możesz również nasączyć likierem amaretto – to doskonały pomysł, jeśli serwujesz go dorosłym gościom, np. podczas imprezy urodzinowej.
Sekret pysznego tortu - krem czekoladowy i serek mascarpone
Każdy mistrz cukiernictwa ma swoje sekrety. Sekretem wspaniałego smaku tortu czekoladowego z wiśniami jest pyszny mus czekoladowy i serek mascarpone.
Odpowiednie połączenie czekolady i serka mascarpone sprawia, że gotowy krem czekoladowy jest lekki i puszysty. Poza tym łatwo się go rozprowadza i jeśli zostanie Ci odrobina w misce - z pewnością zjesz go z radością.
Rewelacyjny tort czekoladowy na każdą okazję - zrób go sam
Ten pyszny tort podasz z okazji urodzin lub świętowania ważnego wydarzenia razem z bliskimi i przyjaciółmi. Wierzch ciasta wygląda wyśmienicie i z pewnością przyćmi niejeden wypiek z lokalnej cukierni.
Tort czekoladowy z wiśniami z dodatkową porcją posypki z gorzkiej czekolady to sprawdzony pomysł na deser, który podasz tymktórzy uwielbiają domowe wypieki. Ogranicz wyjścia do sklepu lub cukierni, bo od teraz masz patent na tort, który z pewnością sprawi, że niejeden gość poprosi Cię o przepis. Koniecznie podziel się nim.
Tort czekoladowy z wiśniami i cukrem pudrem - oprósz boki biszkoptu ulubionymi dodatkami
Środek ciasta skrywa smakowity mus czekoladowy i nadzienie z konfitury wiśniowej. Takie pyszności nie są od razu widoczne. Boki biszkoptu - ścianki tortu - możesz ozdobić wedle uznania.
Oprósz wierzch tortu porcją cukru pudru. Dodaj cukier na boki tortu i wymieszaj go z kawałkami chrupiących ciasteczek. Możesz użyć pokruszonych wafelków, preparowanego ryżu i posypki cukrowej o różnych kształtach.
Dopasuj kolor i kształt dodatków do okazji. Dzięki temu ta sama baza - tort czekoladowy z wiśniami - stanie się po niewielkiej modyfikacji tortem na imprezę dla młodszych i starszych gości.
Tort z dodatkiem kremu czekoladowego możesz ozdobić małymi owocami. Idealnie sprawdzą się porzeczki, maliny i jagody. Na wierzchu tortu ułóż porcje owoców, które akurat masz pod ręką. Pamiętaj, aby ciasto przełożyć porcją owoców i konfitur. Zamień nadzienie z konfitury wiśniowej na śliwkową, porzeczkową lub malinową.
Jak ozdobić tort czekoladowy z wiśniami? Sprawdzone pomysły od mistrzów cukiernictwa
Najlepszy tort nie tylko świetnie smakuje, ale też pięknie wygląda. Piętrowe ciasto wymaga nieco cierpliwości i precyzji, jednak włożoną pracę zawsze wynagradza efekt. Pamiętaj, by nie robić go na ostatnią chwilę. Tego deseru nie podasz w kilka minut po upieczeniu. Ciasto, a właściwie użyte kremy trzeba odpowiednio schłodzić. Zaplanuj ten wypiek z wyprzedzeniem – zaplanuj wystarczający czas na przygotowania oraz zadecyduj o dekoracji tortu.
Biszkopty w polewie czekoladowej
Przygotuj porcję podłużnych lub okrągłych biszkoptów. Nasącz je kawą, by zmiękły i połóż na wierzch ciasta. Przygotuj polewę czekoladową z gorzkiej czekolady i oblej biszkopty i brzeg tortu.
Sprawdź jak przygotować pyszną polewę czekoladową z białej czekolady
Przygotuj 160 g Czekolady Białej E.Wedel i 80 ml śmietanki kremówki.
Rozpuść śmietankę i czekoladę w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Jeśli polewa będzie zbyt gęsta, rozcieńcz ją mlekiem. Tak przygotowaną polewą możesz ozdobić wierzch ciasta.
Baloniki na torcie czekoladowym - nie tylko dla dzieci
Przygotuj kolorowe baloniki z żelatyny. Sięgnij po barwniki spożywcze i udekoruj tort jadalnymi balonikami. Zaskoczą niejednego solenizanta - bez względu na wiek.
Sprawdź jak przygotować kolorowe baloniki z żelatyny
Przygotuj małe baloniki, żelatynę i barwnik spożywczy lub sok z wiśni (przekrój wiśnie na pół, poczekaj aż puszczą sok i zgnieć je w moździerzu).
Na początek nadmuchaj baloniki rozmiarów mandarynki lub piłki golfowej i zawiąż. Umieść wykałaczkę w suple balonik, aby go nie przebić.
Dodaj żelatynę i wodę do małego naczynia. Wymieszaj. Dodaj kilka kropli barwnika lub soku z wiśni (jeśli korzystasz z soku - dodaj więcej kropli). Ponownie wymieszaj. Rozpuść żelatynę w kąpieli wodnej. Usuń pianę - jeśli jest taka potrzeba. Odstaw do przestygnięcia.
Obtaczaj baloniki w kolorowej (ciepłej) żelatynie. Odstaw je na sitko lub wbij do kawałków styropianu. Jeśli żelatyna jest zbyt gęsta - pogrzej. Jeśli jest zbyt wodnista, poczekaj jeszcze chwilę, aż ostygnie.
Pozostaw baloniki na około dobę. Po tym czasie przetnij węzeł i usuń balonik.
Możesz dodać do żelatyny olejki smakowe - waniliowy, amaretto. Tak gotowe baloniki można już śmiało zjeść.
Tort czekoladowy z wiśniami i słodyczami
Na początek sięgnij po ulubioną czekoladę. Połam ją na kawałki i ułóż je na wierzchu tortu. W tym celu sprawdzi się czekolada gorzka, mleczna i karmelowa.
Przygotuj ulubione batoniki, cukierki, lizaki, praliny i draże. Możesz wbić je w boki wypieku lub udekorować nimi górę ciasta.
Tort czekoladowy z wiśniami i smakowitymi dodatkami - co do niego podać?
Tort najlepiej smakuje w towarzystwie aromatycznej herbaty lub kawy. W zależności od pory dnia i upodobań gości, zaparz dzbanek świeżej herbaty - sprawdzi się owocowa z kawałkami wiśni - lub kawy.
Tort czekoladowy z wiśniami może być głównym deserem lub tylko początkiem słodkiej uczty. Warto przygotować inne smakołyki, które będą bardziej owocowe i kwaskowe, aby równoważyć słodycz tortu.
Jeśli po imprezie - jakimś cudem - zostało Ci trochę ciasta, umieść je w szczelnym pojemniku i wstaw do lodówki. Przechowuj maksymalnie parę dni. Wtedy możesz mieć jeszcze pewność, że Twój wypiek będzie wciąż wyśmienicie smakował.
Jeśli chcesz przechować kilka kawałków, przełóż je papierem do pieczenia. Albo od razu zjedz i przygotuj składniki na kolejny wypiek. Smacznego!
Komentarze