Ważne porady:
- Mąkę przesiej przez sitko, by dostarczyć więcej tlenu, który niezbędny jest do wzrostu ciasta;
- Wyrabianie ciasta: ten etap ma kluczowe znaczenie dla efektu wyrośnięcia ciasta. Im dłużej wyrabiasz ciasto, tym lepiej ono wyrośnie. Ciasto drożdżowe wyrabiaj powoli, bo zbyt gwałtowne ruchy mogą zniszczyć drożdże. Jeżeli korzystasz z urządzeń kuchennych, pamiętaj, by założyć obły hak, a obroty ustawić na jak najniższe;
- Bardzo ważne - nie możesz zostawić upieczonego ciasta drożdżowego w piekarniku, bo stanie się suche. Pamiętaj także, aby nie wyjąć ciasta zbyt wcześnie, bo opadnie i powstanie zakalec.
Jedni zakalec kochają, inni go nienawidzą. Wielu osobom z pewnością staje przed oczami scena z kultowego już filmu „Rozmowy kontrolowane”, w którym główna bohaterka serwuje swojemu gościowi, ciasto drożdżowe z zakalcem – takie jak najbardziej lubił jej mąż… a także takie, jakiego nienawidził jej gość. Spór o to, w jakiej formie ciasto drożdżowe jest lepsze występuje zapewne w każdej rodzinie. My postaramy się pogodzić te dwie zwaśnione opcje.
Idealne ciasto drożdżowe domowej roboty. Sprawdzony sposób na nudę w kuchni
Rumiane i wyrośnięte ciasto drożdżowe z kruszonką i polewą z białej czekolady to sprawdzony sposób na odmianę w kuchni. Jeśli masz już za sobą dziesiątki przepisów i szukasz takiego, który przygotujesz na niejedną imprezę lub kiedy bliscy domagają się czegoś słodkiego - koniecznie sprawdź ten przepis.
Nawet jeśli to Twoje początki bycia domowym cukiernikiem, ten przepis pokaże Ci jak upiec idealne ciasto drożdżowe, a przy okazji wskaże wiele rozwiązań, które wykorzystasz przy innych wypiekach.
Jeśli to Twoje pierwsze ciasto drożdżowe, najlepiej, jeśli będziesz postępować zgodnie z krokami opisanymi powyżej. Poza tym możesz skorzystać ze sprawdzonych pomysłów na urozmaicenie ciasta drożdżowego, które pomogą Ci za każdym razem upiec nieco inne ciasto drożdżowe.
Przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką i polewą z białej czekolady to dowód na to, że jednym przepisem można pożegnać nudę w kuchni i powitać dużą blachę smakowitego ciasta.
Już na samym początku sprawdź jak uniknąć zakalca - zmory nawet doświadczonych cukierników i piekarzy.
Jak uniknąć zakalca i przygotować gładkie ciasto?
Jeśli lubisz ciasto z zakalcem od razu pomiń ten fragment - a może zmienisz zdanie po lekturze... Tak czy owak, niemal każdy, kto przygotowuje domowe wypieki ma z tyłu głowy pewną myśl: "a co jak wyjdzie zakalec?"
Od razu uspokajamy - zakalec zdarza się nawet bardzo doświadczonym kucharkom i kucharzom. Niejedna starsza gospodyni przygotowała zakalec, mimo setek ciast, które wyszły spod jej rąk.
Na szczęście znamy kilka sposobów, które pomogą Ci uniknąć zakalca i przygotować perfekcyjne ciasto drożdżowe z kruszoną i polewą z białej czekolady.
Użyj proporcji składników zgodnie z przepisem
Dokładnie odmierz wszystkie składniki. Za dużo cukru, masła lub składników mokrych może zaburzyć proporcje – wówczas zakalec murowany.
Składniki w tej samej temperaturze
Chyba że przepis będzie mówił inaczej. Wyjmij wszystko, czego potrzebujesz do wypieku na 1-2 godziny przed przygotowaniem ciasta. Składniki w podobnej temperaturze będą się równomiernie piekły. Twoja szansa na rumiany wypiek rośnie razem z ciastem drożdżowym.
Przesiej suche składniki
Dzięki temu każdy z nich zostanie napowietrzony, co nada ciastu lekkości i puszystości. Unikniesz także niechcianych grudek, których często na późniejszym etapie nie da się już rozetrzeć. .Mąkę najlepiej przesiewać od razu z proszkiem do pieczenia czy sodą oraz solą. Przesiewanie ma sens także przy innych ciastach: korzennych piernikach, kruchych spodach, delikatnych biszkoptach czy zwyczajnych muffinkach.
Mieszaj składniki w jednym kierunku
Może kiedyś śmiałaś/łeś się z tej porady. Niektórzy traktują ją jako nic niewznoszącą tradycje. Nic bardziej mylnego. Mieszanie składników, a szczególnie mąki pszennej, ma swoje naukowe uzasadnienie.
W mące znajduje się gluten, który jest zbudowany z włókien. Kiedy mieszamy ciasto w jedną stronę, włókna zostają całe; mieszanie w różnych kierunkach rozrywa włókna i sprawia, że z ciasta uciekają pęcherzyki powietrza.
Mieszamy w jedną stronę i nasze ciasto drożdżowe utrzyma powietrze i odpowiednia strukturę.
Jak upiec idealne ciasto drożdżowe z pysznymi dodatkami? Sprawdź bezcenne porady od mistrzów cukiernictwa
Przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką i polewą z białej czekolady to jeden z pomysłów na szybkie ciasto drożdżowe. Możesz zmodyfikować go wedle uznania. Przygotuj jedno z ciast drożdżowych: z owocami, kawałkami czekolady, orzechami i ulubionymi bakaliami.
Wypróbuj ciasto drożdżowe ze śliwkami - możesz je umieścić wewnątrz ciasta lub ułożyć na wierzchu. Smakowitym dodatkiem do ciasta jest również mus z jabłek z cynamonem i imbirem - to perfekcyjny pomysł na jesienno-zimowy czas. Jego przygotowanie jest proste i nie wymaga wiele czasu. A może chciałbyś/ałabyś potraktować ciasto drożdżowe jako bazę do czegoś większego? Wtedy sugerujemy wykonanie strucli makowej z lukrem i kawałkami kandyzowanej skórki pomarańczy.
Na przygotowany gładki placek drożdżowy możesz ułożyć kawałki brzoskwiń i dopełnić je jagodami. Po wyjęciu z nagrzanego piekarnika i przestygnięciu oprósz cukrem pudrem.
Ciasto drożdżowe to znakomity pomysł, gdy organizujesz przyjęcie - w domu lub w pracy. Łatwo je pokroisz i unikniesz zniszczenia w transporcie - nie ma nic gorszego niż porcje masy, owoców i bitej śmietany, które przyklejają się do pudełka, gdy wychodzisz z cukierni. Coś, co ładnie wyglądało za szybką, w biurze okazuje się dalekim od estetycznych oczekiwań. Przy domowym cieście drożdżowym nie masz takiego problemu. Dowieziesz je w całości na miejsce.
Podawaj swoje ciasto drożdżowe z herbatą lub kawą. Domowy wypiek to świetny pomysł na przerwę na drugie śniadanie.
Wiesz już jak zrobić ciasto drożdżowe. Sprawdź kilka szczegółów, które pomogą Ci przy pieczeniu.
Czy można otwierać piekarnik podczas pieczenia ciasta drożdżowego?
Piekarnik otwieramy dopiero pod koniec pieczenia, by sprawdzić, czy ciasto drożdżowe już wyrosło. Kiedy wypiek będzie rumiany i wyrośnięty (ciasto drożdżowe odstaje od brzegów formy), wtedy sprawdź patyczek umieszczasz go w masie tuż przed włożeniem do piekarnika). Jeśli patyczek jest suchy, możesz wyjąć ciasto drożdżowe z piekarnika.
Jak wyjmować ciasto drożdżowe z piekarnika?
Nie otwieraj piekarnika w czasie pieczenia; ciasto drożdżowe opadnie i powstanie zakalec. Piecz, aż do wyrośnięcia i momentu, kiedy wypiek się zarumieni i będzie odstawać od formy. Sprawdź patyczek - jeśli jest suchy - możesz wyciągać placek drożdżowy z piekarnika. Drożdżowe ciasto nie może zostać w piekarniku po upieczeniu, bo stanie się suche.
Czy ciasto drożdżowe od razu wyjąć z piekarnika?
Kiedy stwierdzisz, że placek drożdżowy jest już gotowy - suchy patyczek, zarumienienie i pieczenie do wyrośnięcia - od razu wyjmij ciasto drożdżowe z nagrzanego piekarnika. Jeśli tego nie zrobisz, zamiast puszystego ciasta otrzymasz suchy niesmaczny wypiek.
Jakie drożdże wybrać? Ciasto drożdżowe z drożdżami instant. Drożdże suszone i drożdże świeże
W powyższym przepisie pojawiają się świeże drożdże. Możesz użyć drożdży suszonych, jeśli takie masz pod ręką lub zwyczajnie jest Ci wygodniej.
Różnica pomiędzy dwoma rodzajami drożdży polega na a tym, że drożdże suche możesz użyć od razu z torebki - pomijasz rozczyn drożdżowy. Dla wielu z Was może to być znacznym ułatwieniem, dlatego warto o tym pomyśleć.
Ale pamiętaj - nie samym pieczeniem żyje człowiek. Dlatego, gdy Twoje ciasto drożdżowe już pachnie na stole, sięgnij po szklankę ciepłego mleka, herbatę lub kawę i ciesz się swoim wypiekiem.
Smacznego!
Komentarze